Ζάκυνθος

Στον “πάγο” πιστώσεις 7,6 εκ. € για την χωρική επένδυση

Υπάρχει η αρχική χρηματοδότηση αλλά χρειάζεται συνεργασία των φορέων

Ένα κονδύλι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ παραμένει στον πάγο και απαιτείται η συνεργασία των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων για να αξιοποιηθεί καθώς βρίσκεται για μερικά χρόνια στα αζήτητα.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα μίλησε στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα υπό την Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος υπενθύμισε ότι είναι κρίμα να χαθούν αυτές οι πιστώσεις και ζήτησε να υπάρξει η επιβαλλόμενη συνεργασία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως από τη θητεία του προηγούμενου Δημάρχου είχε κατατεθεί πρόταση στην Περιφέρεια και αναμενόταν η έγκρισή της τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φώτης Κόττης δήλωσε στον –Ε- για τις πιστώσεις της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης:

«Η ΟΧΕ για την Ζάκυνθο είναι ένα αρχικά εγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο 7,6 εκ. € και πρέπει να προχωρήσει άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Λειτουργώντας με το σκεπτικό των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο χωρικό προγραμματισμό με ολιστική προσέγγιση έργων και αναγκών υλοποίησης σε βάθος χρόνου.

Απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό από την συνεργασία των φορέων και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στηρίζεται στην έξυπνη εξειδίκευση της περιφέρειας μας με τους άξονες προτεραιοτήτων του νησιού μας. Έτσι έχουμε 800χιλ € στον άξονα 1 για την επιχειρηματικότητα, 6 εκατ. € στον άξονα 2 για το περιβάλλον και 800χιλ. € στον άξονα 5 για την κοινωνική ένταξη. Έχουμε λοιπόν ξεκάθαρη προτεραιότητα στο περιβάλλον και επομένως χωρικά εντάσσεται στην περιοχή του θαλασσίου πάρκου.

Διέγνωσα στην συνάντηση της Παρασκευής μια κάποια αμηχανία και άγνοια από τους φορείς στο νησί για τη διαδικασία και τα αποτελέσματα μιας διαβούλευσης με χωρική κατάληξη την παραπάνω περιοχή. Εύχομαι και περιμένω να προχωρήσει άμεσα από την διαχειριστική αρχή, γιατί είναι μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση για το νησί μας».

*Περισσότερα στον ΕΡΜΗ

Ermisnewsroom/Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *