Ζάκυνθος

Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες του κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Π. Μπακάλης και ο Διοικητής της Ασφάλειας Α. Παπαδημητρίου στην οποία ενημέρωσαν για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που έγινε μετά από συλλήψεις που είχαμε τις τελευταίες ημέρες. Συνελήφθησαν 30 Σύριοι και 6 διακινητές εκ των οποίων ο 1 Σύριος και οι 5 Ζακυνθινοί, ενώ αναζητείται ακόμα 1 άτομο. Κατασχέθηκε το ταχύπλοο που θα τους μετέφερε στην Ιταλία αλλά και 2 αυτοκίνητα.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής δήλωσε πως «Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών στη Ζάκυνθο μαζί με το Λιμεναρχείο. Η αστυνομία στη διάρκεια διήμερης εκτεταμένης επιχείρησης συνέλαβε τον ηγετικό πυρήνα του κυκλώματος που τον αποτελούσαν 1 Σύριος και 5 Ζακυνθινοί, ενώ ένα ακόμα άτομο αναζητείται».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά «Ο κεντρικός πυρήνας του κυκλώματος, όπως διαπιστώθηκε αποτελούνταν από επτά άτομα, έναν 27χρονο αλλοδαπό Συριακής καταγωγής και έξι ημεδαπούς από 43 έως 53 ετών, οι οποίοι είχαν μεταξύ τους ιεραρχική δομή και διακριτικά κατανεμημένους ρόλους, έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό την παράνομη μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών. Από την μέχρι στιγμής διερεύνηση της υπόθεσης ταυτοποιήθηκε ο ηγετικός ρόλος του 27χρονου Σύριου, ο οποίος συντόνιζε και κατεύθυνε  τα υπόλοιπα μέλη με την συνδρομή ενός 46χρονου ημεδαπού. Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης του κυκλώματος ο 27χρονος Σύριος εντόπιζε και διευκόλυνε την τμηματική μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών από την Αθήνα  στην Ζάκυνθο, τους οποίους στην συνέχεια παραλάμβαναν από το ΚΤΕΛ Ζακύνθου, τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος και ακολουθώντας  την -αρμοδιότητα- ρόλο που τους είχε κατανεμηθεί, τους οδηγούσαν σε καταλύματα στην περιοχή του Λαγανά και στο Καλαμάκι Ζακύνθου και στην συνέχεια  μεθόδευαν την θαλάσσια μεταφορά, με ιδιωτικό ταχύπλοο σκάφος, στις ακτές της Ιταλίας».
Η αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε και συντόνισε η Αστυνομική Διεύθυνση με την συμμετοχή του Τμήματος Ασφαλείας, της Ομάδας πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και την συνδρομή του Λιμεναρχείου είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου στο Καλαμάκι, κατά την διάρκεια της διακίνησης τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ο 27χρονος Σύριος και ο 46χρονος ημεδαπός, καθώς επίσης και τα τέσσερα ακόμη μέλη του πυρήνα 43,49,46,46 ετών ημεδαποί, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 53χρονος ημεδαπός, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά τριάντα μη νόμιμοι μετανάστες Συριακής καταγωγής.
Την περιέργεια των αστυνομικών κίνησε ένα συμβάν πριν από αρκετές ημέρες όταν ένα αυτοκίνητο VAN σταμάτησε σε κάποιο σημείο και από μέσα κατέβηκαν αρκετοί αλλοδαποί, 10 στον αριθμό. Καθώς τώρα δεν είναι τουριστική περίοδος και οι αλλοδαποί αφέθηκαν κοντά σε ξενοδοχείο και μάλιστα δίπλα στη θάλασσα, η αστυνομία ανέμενε ότι υπάρχει κάτι με μετανάστες. Τα άτομα τα έφερναν τμηματικά στη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με την Αστυνομία τους συλληφθέντες βαρύνουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες καθώς από το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την διακίνηση και διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από την χώρα μη νόμιμων μεταναστών.   
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και αναμένονται τα νεότερα. Η εισαγγελική αρχή ζήτησε να παραμείνουν εδώ οι μετανάστες για να γίνει η ανάκριση.
Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *