Κοινωνία

Στις 20 Ιουνίου δημοπρατείται από την ΜομΚα η τσιμεντόστρωση της στρατιωτικής γέφυρας

Ενώ ήδη ξεκίνησε το καλοκαίρι

Μια νέα εξέλιξη έγινε γνωστή για το πολυσυζητημένο έργο της αποκατάστασης της στρατιωτικής γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη και αυτή αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού στις 20 Ιουνίου για τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν. Η δημοπρασία για την ανεύρεση αναδόχου εργολάβου που θα αναλάβει το έργο θα γίνει από την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, η οποία όπως είναι ήδη γνωστό έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου.

Η νέα τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση των εργασιών πριν από το Πάσχα έχουν παρέλθει. Έστω και τώρα ωστόσο, οι διαδικασίες προχωρούν με την ελπίδα να μη δημιουργηθεί μεγάλη καθυστέρηση μέσα στο καλοκαίρι.

Σημειώνεται πως η τεχνική μελέτη που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν στη γέφυρα, έχει εγκριθεί από την Λιμενική Επιτροπή από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η μελέτη όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα του -Ε- προβλέπει την αποκατάσταση των προβλημάτων λειτουργικότητας που παρατηρήθηκαν στο κατάστρωμα της γέφυρας. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στην καθημερινή διέλευση μεγάλου αριθμού οχημάτων τα οποία ενίοτε έχουν μεγαλύτερο φορτίο από το επιτρεπόμενο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή φθορά του καταστρώματος αλλά και τη δημιουργία θορύβου από τη διέλευση των οχημάτων.

Η γέφυρα εγκαταστάθηκε στο χείμαρρο του Αγίου Χαραλάμπη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο, λύνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που κάθε καλοκαίρι δημιουργούνται στην περιοχή, όμως παραμένει το ζήτημα της όχλησης που δημιουργείται λόγω του ξύλινου δαπέδου, το οποίο εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί θόρυβο κάθε φορά που περνούν τα οχήματα, είναι πολύ πιο εύκολο να φθαρεί. Εκτός από το κατάστρωμα φθορές υπάρχουν και στα πλαστικά κολονάκια που έχουν τοποθετηθεί για να οριοθετήσουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα οχήματα μετά τη διέλευση από τη γέφυρα.

Η αντικατάσταση του καταστρώματος θα γίνει με πλάκα σύμμεικτου σκυροδέματος και το κόστος των εργασιών που ανέρχεται σε 40.000,00 €, θα αναληφθεί εξ ’ολοκλήρου από το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως το έργο θα αποπερατωθεί σε 10 εργάσιμες ημέρες και θα χρειαστούν επιπλέον 20 ημερολογιακές ημέρες για τη σκλήρυνση του σκυροδέματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει για ένα μήνα να κλείσουν τη διέλευση των οχημάτων από τη γέφυρα και αυτή είναι μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αν οι εργασίες ξεκινήσουν μέσα στην καρδιά του Καλοκαιριού.

Αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά σε προβλήτα και παραλιακή

Εν τω μεταξύ τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση ενέργειας από το Λιμενικό Ταμείο με την αντικατάσταση των φωτιστικών στον προβλήτα του Αγίου Διονυσίου αλλά και κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου. Έξω από το κτήριο του Λιμεναρχείου αλλά και στο χώρο του λιμανιού τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, ενώ κατά μήκος της παραλίας μπήκαν τα πρώτα παραδοσιακά φωτιστικά για να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα που είχαν καταστραφεί.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *