
Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τετάρτη η νέα Βουλή με την ορκωμοσία των βουλευτών και ήδη βρίσκεται από χθες στην πρωτεύουσα ο νέος Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης. Την επόμενη ημέρα Πέμπτη 18 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του Προέδρου του Κοινοβουλίου, των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων. Στις 20 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπου θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της 22ας Ιουλίου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η κάλπη της 7ης Ιουλίου έδωσε μια Βουλή που είναι ανανεωμένη σε σημαντικό βαθμό, καθώς 112 είναι τα νέα πρόσωπα, ενώ στα βουλευτικά έδρανα θα βρίσκονται 61 γυναίκες, ήτοι ποσοστό 20,3%. Είναι η πρώτη φορά από το 1974, που στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει 158 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία 86,το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, ενώ τα πρωτοεισερχόμενα κόμματα «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και «Μέρα 25» του Γιάνη Βαρουφάκη , διαθέτουν 10 και 9 βουλευτές, αντιστοίχως.
Ο επαγγελματικός χάρτης της νέας Βουλής, δείχνει ότι ο δικηγορικός κλάδος έχει την ισχυρότερη εκπροσώπηση με 71 βουλευτές, ακολουθούν οι γιατροί με 36, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι οικονομολόγοι με 32 βουλευτές.
Πολιτικοί μηχανικοί και δημοσιογράφοι ισοβαθμούν στην τέταρτη θέση, καθώς διαθέτουν από 27 βουλευτές.
Οι νεότεροι βουλευτές, είναι οι 29χρονοι Βαγγέλης Λιάκος από τη Νέα Δημοκρατία (εξελέγη στη Δυτική Αττική) και η Μαρία Απατζίδη από το «Μέρα 25» (εξελέγη στην Ανατολική Αττική), ενώ τον τίτλο του αρχαιότερου βουλευτή, κατέχει ο Γιάννης Τραγάκης ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στη Β´ Πειραιά, το 1974.
Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό της νέας Βουλής, πρόσβαση στην πρώτη σειρά των εδράνων θα έχουν τέσσερα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Στα ορεινά και συγκεκριμένα στα έδρανα που είχαν οι ΑΝΕΛ στην προηγούμενη Βουλή, θα κάθονται οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης», οι οποίοι για προφανείς λόγους αρνήθηκαν τα έδρανα της Χρυσής Αυγής.
Στα αριστερά του Προεδρείου και στις πίσω σειρές των εδράνων θα κάθονται οι βουλευτές του «Μέρα25».
*
Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ αν είναι δύο ή περισσότεροι οι υποψήφιοι ή στην περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα και σύμφωνα με πληροφορίες, για τις θέσεις των αντιπροέδρων τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα.
Σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου της μειοψηφίας, την επαναφορά – όπως είπε- των διακριτών ρόλων εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, την αποκατάσταση ενός πολιτικού πολιτισμού και την ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή.
Η πρεμιέρα της νέας νομοθετικής περιόδου, που θα δώσει και το στίγμα του πρώτου κρας τεστ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, θα γίνει με νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την οργάνωση και λειτουργία του κράτους αλλά και την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, την κυβερνησιμότητα των δήμων με την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν προκύψει από την απλή αναλογική κ.ά.