Ζάκυνθος

Στις 11 Μαρτίου η συνέχεια της δίκης για τα “εικονικά τιμολόγια”

Στις 11 Μαρτίου 2013 θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης των εικονικών τιμολογίων του Δήμου Αλυκών, ύψους 970.000 ευρώ, που συζητήθηκε την Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Πάτρα με κατηγορούμενους τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλυκών την περίοδο 2006.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την διατύπωση αιτήματος ορισμού δικηγόρου υπεράσπισης για δύο από τους κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο δίχως νομική υπεράσπιση.

Είχε προηγηθεί εκκένωση του δικαστικού μεγάρου Πατρών μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, σύμφωνα με το οποίο εφέρετο να είχε τοποθετηθεί βόμβα σε αίθουσα του δικαστηρίου, τηλεφώνημα που όπως αποδείχθηκε ήταν φάρσα αλλά υπήρξε αιτία να καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό δημόσιο, εκπροσωπώντας το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και ο Δήμος Ζακύνθου που έχει έννομο συμφέρον από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, αφού η δαπάνη αφορά άμεσα το ταμείο του.

Οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί αφορούν το αδίκημα της φοροδιαφυγής και στρέφονται κατά του εργολάβου που εξέδωσε το τιμολόγιο και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκριναν την δαπάνη του έργου και την εξόφληση του τιμολογίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που κινήθηκε κατόπιν καταγγελίας της επόμενης δημοτικής αρχής, και το οποίο  κατατέθηκε στη δικαιοσύνη, επιχειρήθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας του  Δημοτικού Συμβουλίου η εξόφληση εικονικών τιμολογίων ύψους 1 εκ. Ευρώ περίπου, για έργα που η εργολήπτρια εταιρεία φέρεται να μην είχε εκτελέσει, ούτε διέθετε τα νόμιμα παραστατικά γι αυτά.

Συγκεκριμένα η εργολήπτρια εταιρεία παρέδωσε στο Δήμο Αλυκών το 2006 τιμολόγια συνολικής αξίας 968 χιλ. ευρώ προς εξόφληση για διάφορα έργα την περίοδο 1999 – 2006, τα σημαντικότερα των οποίων ήταν ασφαλτοστρώσεις στο δημοτικό δίκτυο.

Στον έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ δεν βρήκε παραστατικά προμηθειών για τα υλικά που χρησιμοποίησε στα έργα αυτά η εργολήπτρια εταιρεία, δεν βρήκε  ύπαρξη εργατικού  προσωπικού, ούτε τα αναγκαία μηχανήματα για την εκτέλεση τους, με αποτέλεσμα το ΣΔΟΕ να παραπέμψει τον εργολάβο στον Εισαγγελέα για έκδοση εικονικων τιμολογίων.

Την υπόθεση παρέλαβε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών ο οποίος διερευνώντας την όλη υπόθεση απέδωσε κατηγορίες για  φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων σε βαθμό κακουργήματος στον εργολάβο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκριναν την εξόφληση των τιμολογίων, την κατηγορία της συνδρομής στη έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη ο τότε Δήμαρχος Αλυκών Γιάννης Πέττας είχε τεθεί σε αργία από τον Γραμματέα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών  για σοβαρά θέματα του Συνδέσμου Υδρευσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *