Κοινωνία

Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου προτείνεται να ενταχθεί η οφειλή των 4,6 εκ. € προς την πρώην Εμπορική

Ενώ τα χρονικά περιθώρια για την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο Ζακυνθίων σε σχέση με το δάνειο της Εμπορικής Τράπεζας στενεύουν και ο κίνδυνος η Τράπεζα να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης για το ποσό των 4,6 εκ ευρώ που πρέπει να της καταβληθεί βρίσκεται προ των πυλών, μια προοπτική που εξετάζεται είναι η οφειλή αυτή να ενταχθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Ζακυνθίων και ζητείται από το Υπουργείο Εσωτερικών να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις με έκτακτη χρηματοδότηση. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το Σύλλογο των εργαζομένων καθώς ενδεχόμενη κατάσχεση θα σημάνει αδυναμία πληρωμής της μισθοδοσίας του προσωπικού του Δήμου.

Την παραπάνω πρωτοβουλία ανέλαβαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου καθώς το θέμα του δανείου της Εμπορικής απασχόλησε μια έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Η έκτακτη συνεδρίαση έγινε παρουσία των Διευθυντών των Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και της νομικής συμβούλου Σοφίας Φωτοπούλου που ενημέρωσε το Σύλλογο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το δάνειο , τις δικαστικές αποφάσεις και την αλληλογραφία με την τράπεζα. Θυμίζουμε πως μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Πατρών η Τράπεζα έχει θέσει προθεσμία 30 ημερών πριν προχωρήσει σε κατασχέσεις. Συγκεκριμένα με βάση την υπ αριθ.116/2018 του Τριμελούς Εφετείου Πατρών, ο Δήμος καλείται να επιστρέψει στην τράπεζα το ποσό των 4,6 εκ ευρώ, αφού με βάση τη δικαστική απόφαση τα απέκτησε με “παράνομο πλουτισμό”. Η προθεσμία “τρέχει” από τις 16 Απριλίου, οπότε και ο Δήμος παρέλαβε την τελευταία προειδοποίηση της Τράπεζας και αυτό σημαίνει πως από τα μέσα του Μάη, η ALPHA (τέως Εμπορική) μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις.

«Συγκαλέσαμε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας καθώς ο χρόνος τρέχει και δε γίνεται καμία ενέργεια σε σχέση με το δάνειο. Το ενδεχόμενο η Τράπεζα να προχωρήσει σε κατασχέσεις θα είναι καταστροφικό για το Δήμο αλλά και όλους τους οργανισμούς του Δήμου όπως ο ΦοΔΣΑ, ο Οργανισμός Παιδικών Σταθμών, η ΔΕΥΑΖ. Υπάρχει μια έντονη ανησυχία από την πλευρά μας καθώς από τις 16 Μάη η Τράπεζα μπορεί να κάνει κατασχέσεις» σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Μαρίνος μιλώντας στον –Ε- και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, αν και γνωρίζουν το θέμα από τον Ιούλιο του 2018 – οπότε και εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου- δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου τέλος, κάλεσε όλους τους υποψηφίους να πάρουν ευθέως θέση για τα ζητήματα των τραπεζικών δανείων χωρίς υπεκφυγές, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των χειρισμών για το μέλλον του Δήμου.

Όπως προαναφέρθηκε η απόφαση που ελήφθη με πρωτοβουλία των υπαλλήλων είναι να σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Πατρών, προκειμένου να ενταχθεί το ποσό των 4.670.000 Ευρώ που καλείται ο Δήμος να καταβάλει στην Τράπεζα στα ληξιπρόθεσμα.

Θυμίζουμε πως το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Μεγάλη Τρίτη, αλλά αποφασίστηκε για ακόμη μια φορά αναβολή καθώς απουσίαζε ο Δήμαρχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *