Ζάκυνθος

Στη Βουλή το αίτημα της Ένωσης Ζακυνθίων για τον ανδριάντα του Σολωμού στην Αθήνα

Στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων έχει τεθεί το αίτημα για την τοποθέτηση ανδριάντα του Διονυσίου Σολωμού σε μια από τις κεντρικές πλατείες της  Πρωτεύουσας, στην οποία μάλιστα ζητείται να δοθεί και το όνομα του Εθνικού μας Ποιητή.

Το αίτημα θέτει η Ένωση Ζακυνθίων της Αθήνας, που παρά τις σχετικές κρούσεις προς το Δήμο Αθηναίων δεν έχει βρει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.
Θυμίζουμε πως το θέμα  έγινε ακόμη πιο επίκαιρο, με αφορμή την σοβαρή ζημιά που υπέστη στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη  η προτομή του Διονυσίου Σολωμού η οποία βρισκόταν στον Εθνικό Κήπο.

Η προτομή ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί, αφού η επισκευή της έχει συμπεριληφθεί σε πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την αποκατάσταση των γλυπτών, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων Διονύσης Κονιτόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, με αποκορύφωμα τον εορτασμό του Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου  αλλά και την εκδήλωση για την κοπή της Χριστουγεννιάτικης κουλούρας στις 26 Δεκεμβρίου, ανέφερε πως σύντομα αναμένονται εξελίξεις, ενώ έκανε γνωστό πως το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά με έγγραφό του στο αίτημα του Σωματείου για ονοματοδοσία πλατείας.

«Η Ένωση Ζακυνθίων έθεσε το αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ έχουμε ενημερώσει τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, ενώ έχουμε έγγραφα και από το Δήμο Ζακυνθίων» σημείωσε ο κ. Κονιτόπουλος.

Σε ότι αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα , την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου η Ένωση Ζακυνθίων συμμετέχει μαζί τα υπόλοιπα σωματεία των Επτανήσων στην πανηγυρική εκδήλωση που θα γίνει για την επέτειο της Ένωσης Επτανήσων , στις 7.30 στο φιλολογικό Σωματείο Παρνασσός στην πλατεία Καρύτση. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Με λογισμό και με όνειρο» και αφορά ένα αφιέρωμα στους λογοτέχνες του 19ου αιώνα.

Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, η Ένωση Ζακυνθίων συμμετέχει στο διήμερο αφιέρωμα που διοργανώνει για το νησί μας η UNESCO , στο πλαίσιο του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Κονιτόπουλο, θα τεθεί και το ζήτημα του χαρακτηρισμού του δρώμενου της ομιλίας ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η γιορτή του Πολιούχου μας θα γίνει όπως κάθε χρόνο στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου με εσπερινό στις 16 Δεκεμβρίου και θεία λειτουργία στις 17 Δεκεμβρίου.  Τέλος, στις 26 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κοπή της Χριστουγεννιάτικης Κουλούρας στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο NOVUS.

Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *