Ζάκυνθος

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι αιτήσεις για άδειες αλλοδαπών!

Ενώ οι πληροφορίες που αφορούν ελέγχους από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στους φακέλους των δικαιολογητικών για  τις άδειες αλλοδαπών που εκδόθηκαν στη Ζάκυνθο, αναμένεται να επιβεβαιωθούν, τα δεδομένα που αφορούν την λειτουργία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας  αναμένεται να αλλάξουν άρδην και στο νησί μας, πριν το τέλος του Καλοκαιριού.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 25 Ιουνίου, το Γραφείο Αλλοδαπών που λειτουργεί υπό το Δήμο Ζακυνθίων αναμένεται να καταργηθεί και πλέον η Υπηρεσία να περάσει στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως συμβαίνει ήδη και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων ανά την Ελλάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως με απόφαση που έχει ήδη λάβει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας από την περασμένη  Δευτέρα, 10 Ιουνίου, ξεκίνησε  η λειτουργία των “Υπηρεσιών μιας στάσης” στους Νομούς Αχαΐας, Αργολίδας και Κέρκυρας με βάση την υπάρχουσα Νομοθεσία: Με την απόφαση αυτή, καταργήθηκαν  οι αρμοδιότητες που είχαν οι 5 Δήμοι του Νομού Αχαΐας, οι 4 του Νομού Αργολίδας και οι 2 του Νομού Κέρκυρας και μεταφέρθηκαν  στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες αναλαμβάνουν σε ένα σημείο ( one shop stop) όλες τις ενέργειες για τη νομιμοποίηση ή απόρριψη των αιτημάτων που υποβάλουν οι υπήκοοι Τρίτων Χωρών που διαμένουν και θέλουν να παραμείνουν στη Χώρα μας.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στη Ζάκυνθο, όπου ως γνωστόν καταγράφεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αλλοδαπών υπηκόων.

Σήμερα εκατοντάδες αλλοδαποί καλούνται να εξυπηρετηθούν στην Υπηρεσία του Δήμου που στεγάζεται στο δημοτικό κατάστημα στο  Μαχαιράδο και απασχολεί μόλις δύο υπαλλήλους που πρέπει να διεκπεραιώσουν έναν μεγάλο όγκο δουλειάς.

Η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα είναι η εξής: Οι υπήκοοι τρίτων χωρών υποβάλουν τα αιτήματα τους στους Δήμους και στη συνέχεια αυτά διαβιβάζονται  στα Τμήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τον έλεγχο της πληρότητας και εγκυρότητας των δικαιολογητικών σχετικά με την έκδοση ή απόρριψη της άδειας διαμονής των στην χώρα μας. Στη συνέχεια επιστρέφονται στους Δήμους, από όπου και παραλαμβάνονται από τους ενδιαφερόμενους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων που συνδέεται και με την έλλειψη προσωπικού. Αν και από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η λειτουργία της «Υπηρεσίας μιας Στάσης» παρουσιάζεται ως απάντηση στις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως και οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι υποστελεχωμένες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *