Ελλάδα

Στην Αθήνα η Αγκελα Μέρκελ!

Επί ελληνικού εδάφους βρίσκεται η Αγκελα Μέρκελ. Το αεροπλάνο που μετέφερε τη γερμανίδα καγκελάριο προσγειώθηκε στη 1.30 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου την υποδέχθηκε, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στην κυβέρνηση αναμένουν από τη Γερμανίδα καγκελάριο κατ΄ αρχήν μια σαφή και ξεκάθαρη δήλωσή της που θα αφορά την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. Παράλληλα, θεωρούν βέβαιο ότι η ίδια θα αναγνωρίσει και δημόσια τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Η τοποθέτηση αυτή της κυρίας Μέρκελ θα αποτελέσει σαφές μήνυμα προς όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα έπαιξαν «παιχνίδια» πάνω στην κρίση και συντηρούσαν συνειδητά ένα κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι επενδύσεις αλλά και η προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η κυβέρνησή του και θα διαβεβαιώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Θα δώσει έμφαση στην πορεία ιδιωτικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει δυναμικά, αλλά και στην αλλαγή του φορολογικού νόμου, επιλογή που εντάσσεται σαφώς στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που καταβάλλουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο. Θα τονίσει, τέλος, την ανάγκη να υιοθετηθούν μέτρα ανάπτυξης που θα στηρίξουν όχι μόνον την οικονομία της Ελλάδας, αλλά ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Στις συνομιλίες δεν πρόκειται να παραστούν τελικά οι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς είχε επικοινωνήσει αργά το βράδυ της Κυριακής με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμούσε να πάρει μέρος, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που θεωρούσε σκόπιμο, όπως είπε, να συμμετάσχουν όλοι στις συνομιλίες.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *