Ζάκυνθος

Σταμάτησε να λειτουργεί το Δημόσιο ΚΤΕΟ

Η Υπηρεσία του ΚΤΕΟ της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου έχει σταματήσει να λειτουργεί από τις αρχές Ιουλίου, καθώς τότε εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πιστοποίησης ISO 9001. Έτσι ο έλεγχος των οχημάτων έχει σταματήσει να γίνεται από την Δευτέρα  1η Ιουλίου και οι ιδιοκτήτες τους  που υποχρεούνται να τα  περάσουν από τεχνικό έλεγχο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα και πρέπει να στραφούν σε ιδιώτη ή σε υπηρεσίες εκτός νησιού.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, καθώς είναι γνωστό πως το σύνολο των δημόσιων ΚΤΕΟ της Χώρας δε διέθεταν πιστοποίηση για την λειτουργία τους. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν, αυτή τη στιγμή από τα 58 συνολικά δημόσια ΚΤΕΟ που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, να λειτουργούν λιγότερα από τα μισά  αφού έπρεπε εγκαίρως: α)να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να διενεργούν ολοκληρωμένους και αξιόπιστους ελέγχους, β) να συνδεθούν ηλεκτρονικά με τα συστήματα του Υπουργείου Μεταφορών, ώστε να μπορούν να αποστέλλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία των οχημάτων που περνούν από τεχνικό έλεγχο, γ) να είναι πλήρως επανδρωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό και δ) να διαθέτουν φωτογραφικά συστήματα, ώστε να μπορούν να αποστέλλουν, μέσω του διαδικτύου, φωτογραφικό υλικό από τα οχήματα που ελέγχονται.

Μετά από διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν στα δημόσια ΚΤΕΟ για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστοποιητικών, η τελευταία και οριστική έληξε στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα μας, το δημόσιο ΚΤΕΟ θα παραμείνει κλειστό για ένα διάστημα αρκετών ημερών, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του που βρίσκεται σε εξέλιξη αφενός και αφορά αφενός την μηχανογράφηση των υπηρεσιών, αφετέρου για την προμήθεια νέων μηχανημάτων.

Ο προϋπολογισμός που απαιτείται για τις παρεμβάσεις αυτές είναι 35.000 Ευρώ, ποσό που θα δεσμευτεί από τα ταμεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  αφού προηγηθεί απόφαση τροποποίησης του προϋπολογισμού για το 2013. Σχετικό θέμα συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην εφημερίδα μας από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Π.Ε Ζακύνθου Π. Λευτάκη, η διαδικασία για την εξασφάλιση της πιστοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το πρώτο πιστοποιητικό για την λειτουργία της Υπηρεσίας εξασφαλίστηκε τον περασμένο Μάρτη.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της Υπηρεσίας, δημιουργεί προβλήματα ειδικά στους ιδιοκτήτες λεωφορείων και μεγάλων οχημάτων, βάρους μεγαλύτερου των 3.500 κιλών. Τα συγκεκριμένα οχήματα  δεν μπορούν να ελεγχθούν  από το μοναδικό ιδιωτικό ΚΤΕΟ που λειτουργεί στο νησί μας, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οχημάτων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νησί μας και μια λύση που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Μεταφορών είναι να εξασφαλιστεί μια μικρή παράταση στην λήξη των πιστοποιητικών ελέγχου που διαθέτουν μέχρις ότου το ΚΤΕΟ να επαναλειτουργήσει και να μπορέσουν να υποβληθούν σε τεχνικό έλεγχο.

Το πρόβλημα φαίνεται να αγγίζει περίπου 100 ιδιοκτήτες τέτοιων οχημάτων που υποχρεούνται να περάσουν από τεχνικό έλεγχο καθώς τα πιστοποιητικά τους λήγουν το επόμενο διάστημα και αυτό που αναμένεται είναι το κατά πόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα απαντήσει θετικά στο αίτημα για παράταση των πιστοποιητικών στα μεγάλα οχήματα, που υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Μεταφορών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *