Ζάκυνθος

Σκουπίδια: Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω!

Στα social media γίνεται καθημερινά μια μεγάλη προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε γύρω μας κατά τρόπο που θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε και μια στοιχειώδης συμμόρφωση, όλων εκείνων που ασχημονούν, βανδαλίζουν και ρυπαίνουν τη ζωή μας με τα απόβλητα της ψυχής και της ύπαρξής τους.

Δεν συμβαίνει αυτό όμως και ειλικρινά προβληματιζόμαστε.

Θεωρητικά στο fb καθημερινά γράφουν μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας που απευθύνονται σε ένα δεκαπλάσιο περίπου κοινό, στηλιτεύοντας τη ρύπανση των ακτών, τα σκουπίδια στους δρόμους, το παράνομο παρκάρισμα και πολλά άλλα ενοχλητικά που συμβαίνουν γύρω μας.

Κι όμως, παρά το άγριο ξεφώνημα και τα υβριστικά σχόλια, τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει στην καθημερινότητά μας.

Έτσι δημιουργείται πλέον το ερώτημα.

Ποιοι είναι αυτοί που αντί να τηλεφωνούν στην ανακύκλωση για την παραλαβή του φθαρμένου καναπέ τους, τον πετούν νύχτα και κρυφά στο απέναντι πεζοδρόμιο; Ποιοι είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την λειψή αποκομιδή των σκουπιδιών από την Πόλη αλλά η γειτονιά του είναι μόνιμα γεμάτη από απορρίμματα;

Μήπως τελικά η ελάχιστη αγωγή και παιδεία που μας επιβάλλει να μην αφήνουμε εκτεθειμένα τα απορρίμματα του σπιτιού μας στις δρόμους και τις πλατείες δεν αφορά όλους αυτούς που διαμαρτύρονται στο διαδίκτυο;

Oσο κι αν είναι ανεπαρκείς οι υπηρεσίες του Δήμου τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν τηρούσαμε τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις που συνεπάγεται για όλους τους πολίτες κάθε πόλης και χωριού. Δηλαδή αν χρησιμοποιούμε τις αεροστεγείς μαύρες σακούλες και αν αφήνουμε τα απορρίμματα μόνο τις ώρες που πρόκειται να περάσουν από τη γειτονιά μας το απορριμματοφόρα.

Κι όσο για τα βαριά αντικείμενα, αυτά μπορούν όλοι οι δημότες να τα μεταφέρουν στο ΚΔΑΥ του Δήμου στο αεροδρόμιο.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως όσο μεγάλες ευθύνες κι αν έχει ο Δήμος, άλλο τόσο μεγάλες είναι και οι δικές μας ευθύνες. Που δεν κάνουμε ανακύκλωση και διαλογή στο σπίτι μας και που θεωρούμε πως το περιβάλλον που ζούμε πρέπει να αποδέχεται τα απορρίμματα μας και να το κάνουμε μια απέραντη χωματερή.

Ας βγάλουμε λοιπόν το πέπλο της υποκρισίας και ας παραδεχθούμε οτι πολλοί από μας που διαμαρτυρόμαστε, είμαστε συνυπεύθυνοι για το χάλι που μας περιβάλλει. Ίσως έτσι αρχίσουμε σιγά- σιγά να συμμορφωνόμαστε.

Φ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *