Το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση του έργου «βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Σολωμού» που αναμένεται να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Δ. Ελλάδας- Πελοποννήσου-Ιονίων 2017-2013. Ωστόσο το έργο αυτό συναντά αντιδράσεις επειδή ο σχεδιασμός που έχει γίνει για την “πλατεία του ποιητή” δεν συνάδει με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δεδομένα της περιοχής. Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κατέθεσε τις απόψεις του και εξηγεί σε τι συνίσταται η διαφωνία και πού θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας.
Εκ μέρους του Συλλόγου μίλησαν στον –Ε- ο Πρόεδρος Νίκος Βουτσινάς και τα άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, o Διονύσιος Μαρκουτσάς και o Παναγιώτης Καψαμπέλης, που υποστήριξαν πως δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε ότι έχει απομείνει από την επτανησιακή φυσιογνωμία της πόλης μας.
«Λειτουργούμε σαν αρχιτέκτονες αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που στο δομημένο περιβάλλον επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και μας ενδιαφέρει τι γίνεται στο χώρο της πόλης. Πρέπει να γνωμοδοτήσουμε για κάποια πράγματα πριν πάρουν το δρόμο της υλοποίησης. Σε σημεία που είναι η βιτρίνα της πόλης, όπως η πλατεία Σολωμού, είχαμε ανοιχτές συζητήσεις με τα μέλη μας για να έχουμε την πιο αντιπροσωπευτική άποψη» ανέφερε ο κ. Βουτσινάς.
Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Καψαμπέλης επεσήμανε: «λόγω των σεισμών δεν έχουμε τα στοιχεία του χθες που θα μπορούσαν να ήταν σημεία αναφοράς στην πόλη της Ζακύνθου. Λίγα έχουν μείνει και πρέπει να τα διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού, αυτά είναι η κολωνάδα στην Αλ. Ρώμα, η πλατεία Αγ. Μάρκου και η πλατεία Σολωμού. Στοιχεία της πόλης που έχουν κάποιο επτανησιακό χαρακτήρα και είναι χαρακτηρισμένα από το νεωτέρων, αλλά προσπαθούμε να τα υποβαθμίσουμε! Η πλατεία Σολωμού δεν πρέπει να υποβαθμιστεί στο όνομα της βιοκλιματικής ανάπτυξης που είναι ένας νέος όρος που μπήκε στη ζωή μας και στο σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων».
Απαντώντας στο ερώτημα “Τι είναι η βιοκλιματική ανάπτυξη” ο κ. Καψαμπέλης είπε: με χρήση διαφόρων υλικών, αγωγούς κρύων ρευμάτων, ψυχρά χρώματα, ξύλα κλπ. μπορεί να αποσβένεται η ανάκλαση του φωτός, να μην δημιουργείται θερμότητα στην περιοχή για να διαμορφώνεται το μικροκλίμα στο συγκεκριμένο χώρο. Ναι, αλλά δίπλα στην πλατεία Σολωμού είναι η θάλασσα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε μια μεσογειακή πλατεία σε τσιμεντούπολη, στην Αθήνα και αλλού για να έχει δροσιά και να μη δημιουργεί έντονα θερμικά φαινόμενα στα γύρω κτίρια. Έτσι θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για βόλτα στην πλατεία κλπ. Η προμελέτη δεν έλαβε υπόψη τη θάλασσα που είναι δίπλα και το γεγονός ότι δίπλα υπάρχουν 3-4 κτίρια και είναι από τα λίγα που διαμορφώνουν χαρακτήρα στην πόλη. Επίσης αυτή η πλατεία έχει δραστηριότητες όπως τη Μ. Παρασκευή με τον Εσταυρωμένο ή τη Γκιόστρα που χρειάζεται άπλα. Ακόμα υπάρχει ο ανδριάντας του εθνικού ποιητή που δεν πρέπει να κλειστεί από κατασκευές γύρω-γύρω αλλά να φαίνεται. Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε μια πλατεία στο κέντρο της Αθήνας ή στη Λάρισα».
Ακολούθως ο κ. Διονύσης Μαρκουτσάς περιέγραψε τα εξής: «Η μελέτη ακολουθεί το βιοκλιματικό σχεδιασμό και χρησιμοποιεί ψυχρά υλικά και θα γίνουν δαπεδοστρώσεις που θα φέρουν θερμική άνεση. Θα χρησιμοποιηθούν κάποια στέγαστρα-κιόσκια ή επιπλέον φύτευση. Ακολουθείται μια αρχιτεκτονική που δεν έχει καμία σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Όταν καλείσαι να παρέμβεις σε ένα ιστορικό χώρο ή σε ένα χώρο με τη δική του φυσιογνωμία πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και επιλεκτικός με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Βέβαια θα είναι μια παρέμβαση του 2012 αλλά δεν θα πρέπει να ανταγωνίζεται την υπάρχουσα αρχιτεκτονική, την οποία πρέπει να την αναδεικνύεις. Επίσης ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη βαφή λωρίδων στο δάπεδο με τα χρώματα που έχει το ουράνιο τόξο και αυτό θα γίνει από τον ΟΤΕ μέχρι την εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Γι’ αυτό επικαλούνται τη μουσική παράδοση του νησιού».
Συμπληρώνοντας στοιχεία για το σχεδιασμό της πλατείας ο κ. Νίκος Βουτσινάς είπε: «Είναι εντυπωσιακή σαν πρόταση αυτή που αναφέρεται στον αεραγωγό που θα φέρνει την αύρα της θάλασσας στην πλατεία. Θα είναι υπεδάφιος αγωγός και θα έχει δικά του στόμια μέσα στην πλατεία που θα φέρνει την αύρα. Φαίνεται καλή ιδέα αλλά η πλατεία έχει επαφή με τη θάλασσα κατά τα 2/3 και άρα δεν κατανοούμε τη σημασία αυτού του πράγματος. Επίσης εκεί που ήταν παλιά το θέατρο του Τσίλερ θα γίνει το αποτύπωμα της σκιάς αυτού του θεάτρου και αυτό θα μπορείς να το αντιληφθείς μόνο από πολύ ψηλά».
Για τον ανδριάντα του Σολωμού ο κ. Βουτσινάς είπε ότι εκεί που βρίσκεται φαίνεται από παντού και δεσπόζει στην πλατεία. Αν προστεθούν παρτέρια θα περιοριστεί η οπτική γωνία που φαίνεται το άγαλμα, ενώ τώρα η βλάστηση είναι διακριτική.
«Θα ατονήσει το σκηνογραφικό που υπάρχει με το Μουσείο και το Πνευματικό Κέντρο» σημείωσε ο Πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων και πρότεινε: «Θα μπορούσε να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ή προκήρυξη και να εμφανιστούν κάποιοι που θα έχουν τα προσόντα για να ετοιμάσουν μια μελέτη. Μετά αξιολογείς. Ενώ η ανάθεση είναι κάτι σαν το γουρούνι στο σακί».