Quantcast

Γνώμες

Σημεία των καιρών, ή όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου

Με έκπληξη και με ικανοποίηση είδαμε την κοινή ανακοίνωση των συλλόγων ξενοδόχων του νησιού μας για το καυτό θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και ομολογούμε πως τώρα που ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και το πρόβλημα γιγαντώνεται μπροστά στα μάτια μας, βλέπουμε τον έναν μετά τον άλλον τους παραγωγικούς φορείς (και όχι μόνον) να ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον. Αυτό το μοναδικό θησαυρό του νησιού μας και της πατρίδας μας που είναι αέναη πηγή πλούτου και για πολλούς λόγους οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Η δημοσιοποίηση θέσεων γίνεται όλο και μεγαλύτερη, γίνεται όλο και σκληρότερη, αφού όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκληθεί.

Οι θέσεις που είχαν διατυπωθεί πριν από μερικά χρόνια, όταν αχνά ακόμα διαφαινόταν η έλευση μεγάλων ξένων εταιρειών που θα «αξιοποιούσαν» τα πετρέλαια, διαφέρουν κατά πολύ με αυτές που ακούγονται και μάλιστα ηχηρά σήμερα. Αυτά που ψέλλιζαν τότε για ανάπτυξη, τώρα πήραν τη σοβαρή θέση για προστασία του περιβάλλοντος και είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Τώρα όλοι αναφέρονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που είναι υπαρκτός και άφθονος πλούτος που πρέπει να αξιοποιηθεί εδώ και τώρα, για να απεξαρτηθούμε από την αγορά πετρελαίου και για να δείξουμε τι έχουμε σε αυτή τη χώρα που παρέχει άφθονη αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Μετά τους ξενοδόχους θα ακολουθήσουν και οι άλλες επαγγελματικές ομάδες αλλά και τα μικρότερης εμβέλειας σωματεία, ενώ αναμένουμε και τις οικολογικές οργανώσεις να κάνουν δυναμική παρουσία επειδή επιβάλλεται από το ρόλο που διαδραματίζουν. Η μέχρι τώρα παρουσία των οικολογικών φορέων ήταν από χλιαρή μέχρι χαλαρή, ενώ θα έπρεπε να δούμε κινητοποιήσεις που θα δήλωναν το ως εδώ και μη παρέκει.

Το περιφερειακό συμβούλιο και τα άλλα δημοκρατικά συλλογικά όργανα έχουν ιερή υποχρέωση να σταθούν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και όχι να γίνονται φερέφωνα άλλων συμφερόντων και πειθήνια όργανα κυβερνητικών πολιτικών!

Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *