Ζάκυνθος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

Σε κοινή δράση καλεί τις αρχές και του φορείς του νησιού για να αντιμετωπισθεί η “βόμβα” των σκουπιδιών, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Πάτρα και τις συναντήσεις που με την ηγεσία της Αποκεντρωμένης διοίκησης και ειδικούς για τα απορρίμματα στο πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο κ. Κολοκοτσάς επισημαίνει ότι η ταφή των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ του Σκοπού, είναι παράνομη, οι εργασίες για την δημιουργία εργοστασιακής υποδομής για την διαχείριση τους απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια και καταλήγει με την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς και τα πανεπιστήμια θα βρεθεί η καταλληλότερη λύση!

Ειδικότερα η ανακοίνωση του κ. Κολοκοτσά αναφέρει τα εξής:

 

“Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Ζακυνθινοί ότι κληρονομούμε μια βόμβα που θα καταστρέψει το νησί μας, εφόσον εκραγεί. Ο χρόνος αντίδρασής μας άρχισε να μετράει από την επομένη της εκλογής μας και συνεχίζεται, με τη διαβεβαίωση ότι τα εγκλήματα του παρελθόντος εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε.

Γι αυτόν το λόγο καλώ όλους τους φορείς της Ζακύνθου, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Βουλευτή σε κοινή δράση, καθ´ όσον ο ΧΥΤΑ του Σκοπού έχει κλείσει με απόφαση του Περιφερειάρχη και αν μεταφέρονται σκουπίδια εκεί, μεταφέρονται παράνομα. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο κ. Σπύρος Πλέσσας (προιστάμενος περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας), με τον οποίο αρχίσαμε τη συνεργασία μας.

Συζητάμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια και Κυβέρνηση) για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ζητήσαμε άμεσα τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στον ΧΥΤΑ και τη λειτουργία Βιολογικού για την αποκατάσταση του χώρου και αποφυγή κατολίσθησης με τα πρώτα πρωτοβρόχια.

Οποιαδήποτε άλλη λύση για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσω ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης του το 2015, θα ολοκληρωθεί το 2019. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς και τα Πανεπιστήμια, θα δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το νησί μας.

Τέλος, θα ζητήσουμε για αυτό το ευρωπαϊκό νησί, που τα 2/3 είναι περιοχές Natura και προστασία θαλάσσιας χελώνας, η κυβέρνηση της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας βοηθήσουν για οριστική λύση”.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *