Πληροφορίες που διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα και έκαναν λόγο για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο βυθό του νησιού μας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Αλυκανά, επιβεβαιώνονται από την πλέον επίσημη πηγή και πιο συγκεκριμένα μέσω ανακοίνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από αυτοψίες που έγιναν από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα πρέπει να συνεχιστούν, ωστόσο τα πρώτα δείγματα δημιουργούν αισιοδοξία για την ύπαρξη ενός σημαντικού πολιτιστικού πλούτου, που «κρύβεται» στην αγκαλιά της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, στο βυθό των Αλυκών φαίνεται να εντοπίζεται μια μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιόνων αλλά και διάφορες πέτρες που χρησιμοποιούνται ως δομικό υλικό.
Το γεγονός πάντως που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, είναι ο λόγος για τον οποίο η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, δεν είχε γίνει γνωστή πολύ νωρίτερα, την στιγμή που τα βυθισμένα κατάλοιπα βρίσκονταν σε μικρό βάθος.
Αφορμή για να ξεκινήσουν οι έρευνες, ήταν μια υποβρύχια φωτογραφία που τράβηξε ο συμπατριώτης μας Παύλος Βούτος και την έδειξε στους εκπροσώπους του Δήμου.
Η δημοτική αρχή στη συνέχεια ενημέρωσε την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, κλιμάκιο της οποίας έφτασε στη Ζάκυνθο στις 13 Μάη για να πραγματοποιήσει μια σειρά από αυτοψίες.
Το Δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Στην περιοχή εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα σημαντική νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στο χώρο με μεγάλη οπή στο κέντρο κυκλικής διατομής 34 περίπου εκ .πιθανόν υποδοχή ξύλινων κίονων.
Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης, η χρονολόγηση του οποίου δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που θα μας δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου».
Για την σημαντική αυτή εξέλιξη, μίλησε στους εκπροσώπους των τοπικών Μ.Μ.Ε ο Αντιδήμαρχος Άκης Λαδικός ο οποίος ανακοίνωσε πως με βάση παλιότερες έρευνες στην περιοχή των Αλυκών από τη βρετανίδα αρχαιολόγο Sylvia Benton , είχαν εντοπιστεί μυκηναϊκοί τάφοι.
Το Σεπτέμβρη, αναμένεται να φτάσει στη Ζάκυνθο νέο κλιμάκιο αρχαιολόγων της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το οποίο θα κάνει νέες και πιο εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή.