Ζάκυνθος

Σε ύφεση τα μέτωπα των πυρκαγιών – Στο σκοτάδι οι έρευνες για τους εμπρηστές!

Εκατοντάδες αποτεφρωμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων καταμετρώνται από σήμερα που οι πυρκαγιές της Ζακύνθου βρίσκονται σε ύφεση, αφού πρώτα αφάνισαν μεγάλο μέρος του εναπομείναντος δασικού μας πλούτου. Μέχρι και  χθες το βράδυ βρισκόταν στο νησί μας δυνάμεις της Πυροσβεστικής από πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και βοηθούσαν το έργο της κατάσβεσης μαζί με τους συναδέλφους τους στη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα εδώ βρέθηκαν 70 πυροσβέστες από διάφορα τμήματα και μαζί με τους 30 πυροσβέστες της Ζακύνθου επιχείρησης την αναχαίτιση των πυρκαγιών υπό δύσκολες συνθήκες, με μεγάλη ζέστη και ανέμους. Επίσης βοήθησαν 28 πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη που ερχόντουσαν  εναλλάσσοντας το ένα το άλλο.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή στα δάση και για περιορισμένες καταστροφές σε αγροτικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες. Οι καμένες εκτάσεις εκτίνονται σε κάποια χιλιόμετρα από τον Κοιλιωμένο μέχρι τις Βολίμες και το πλέον δυσάρεστο είναι τα πευκοδάση που έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη και δεν θα τα ξαναδούμε.

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ στον –Ε- ο Περιφερειάρχης των Πυροσβεστικών υπηρεσιών σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο Κωνσταντίνος Δεσινιώτης, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στο νησί μας, ζήτησε από τους κατοίκους να μην εφησυχάσουν καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν τελείωσε ακόμα και χρειάζεται η προσοχή όλων μας για να μην έχουμε νέες καταστροφές.

 Ο κ. Δεσινιώτης έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις και είπε ότι ενώ είναι μεγάλη η ζημιά στα δάση, δεν έχουμε πολλές ζημιές σε ελαιόδεντρα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τη ζημιά που προκλήθηκε στο φυσικό περιβάλλον της Ζακύνθου από την περασμένη Κυριακή μέχρι και σήμερα που οι φωτιές σβήνουν η μία μετά την άλλη.

Περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των καμένων εκτάσεων θα γίνουν γνωστά σήμερα.

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στα ίχνη των εμπρηστών δεν προέκυψε μέχρι αργά χθες το βράδυ. Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ενισχυμένο με άνδρες από την Αθήνα, παρά τις προσαγωγές διαφόρων, κυρίως αγροτών δεν κατάφερε να τεκμηριώσει εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων στην υπόθεση των εμπρησμών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *