Ζάκυνθος

Σε ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις Σπύρου-Γαλιατσάτου λόγω ΕΣΠΑ

 

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του σημερινού με το νέο Περιφερειάρχη και αιτία γι’ αυτό είναι ο προγραμματισμός του νέου ΕΣΠΑ καθώς υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες για να σταλεί η πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Το σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού που έγινε στη Λευκάδα και σε δηλώσεις του στον –Ε- ο κ. Σπύρος Σπύρου επεσήμανε ότι παρά την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε, ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ και ο νέος Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος προτίμησε να απέχει από την ψηφοφορία αυτού του καυτού ζητήματος.

Τα έργα των νησιών μας που χρηματοδοτούνται από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι αυτό που απασχολεί τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου μέχρι την ημέρα που θα παραδώσει στον αντικαταστάτη του και για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα θα προγραμματίσει ταξίδια σε όλους ντους νομούς για να δει από κοντά την πορεία όσων υλοποιούνται.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα ταξιδέψει και στη Ζάκυνθο αλλά σημείωσε ότι τους δύο αυτούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, έχει πολύ βαρύ πρόγραμμα ώστε να μην αφήσει την παραμικρή εκκρεμότητα με τους φακέλους των έργων. Ειδικά για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ, χαρακτήρισε το θέμα εξόχως σοβαρό και είπε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα για τα Ιόνια νησιά για το οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάστηκαν εντατικά.

Ο κ. Σπύρου υπενθύμισε ότι στην Λευκάδα στις 27 και 28 Ιουνίου 2014, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Σε αποκλειστική συνεδρίαση στις 28 Ιουνίου 2014, συζητήθηκε το Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την Περίοδο 2014-2020, όπου ενημερώθηκαν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για το περιεχόμενό του.

Μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

Το νέο Επιχειρησιακό – Πρόγραμμα 5ο ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ είναι προϊόν διετούς εργασίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Διαχειριστικής Αρχής, της Αυτοδιοίκησης, του Δικτύου Παραγωγών, Επιμελητηρίων, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, του ΤΕΙ, Ειδικών Μελετητών και άλλων Φορέων. Μέσα από συνέδρια, ημερίδες και συναντήσεις εργασίας της ομάδας σχεδιασμού προγράμματος και επιτροπής διαβούλευσης.

Η σύνταξη του νέου ΕΣΠΑ στηρίχθηκε σε κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινές για όλα τα κράτη μέλη των τριών εγκυκλίων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα αυτό οφείλουμε να το υποβάλλουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 17 Ιουλίου 2014, προκειμένου να τύχει σχετική έγκριση για να έχει η Περιφέρειά μας έγκαιρα πρόγραμμα.

Ο κ. Θ. Γαλιατσάτος, είχε ενημερωθεί τόσο από τον κ. Σπύρου, αλλά και από την Διαχειριστική Αρχή για τον τρόπο που σχεδιάστηκε το Νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης ο κ. Σπύρου από δημοκρατική ευαισθησία έκρινε σκόπιμο και ζήτησε από τον κ. Γαλιατσάτο να υπάρχει και η δική του σύμφωνη γνώμη πριν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επροτάθη μάλιστα από τον κ. Σπύρου, να γίνει συνάντηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να διευκρινιστούν οι όποιες απορίες που πιθανόν να υπάρξουν και να γίνουν οι σχετικές προσθήκες μέχρι τις 17 Ιουλίου 2014.

Παρά ταύτα στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου 2014 στην Λευκάδα ο κ. Γαλιατσάτος ως Περιφερειακός Σύμβουλος αλλά και ως νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, δήλωσε κατά την σχετική ψηφοφορία ότι απέχει.

Την στάση του αυτή, ο κ. Σπύρου την χαρακτήρισε ανεύθυνη και προσχηματική και ότι αποτελεί προάγγελο για τα προβλήματα που τυχόν θα υπάρξουν στην χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο επόμενο διάστημα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *