Στον απόηχο των δηλώσεων και των αντιπαραθέσεων αναφορικά με την περίφημη επένδυση του Κατάρ στην ορεινή Ζάκυνθο, μια διαδικασία διαλόγου και συνεννόησης με τους φερόμενους ως επενδυτές, φαίνεται πως ξεκίνησε δειλά, δειλά.
Ήδη οι σημαντικότεροι πρωταγωνιστές της υπόθεσης από πλευράς Ζακύνθου, δηλαδή εκκλησία και Δήμος, δείχνουν με δηλώσεις τους να αποδέχονται πλέον τη στρατηγική της επένδυσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βλάψει τα δικαιώματα άλλων ιδιοκτητών, ενώ και η εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ ΑΕ φέρεται να έχει αποδεχτεί την βασιμότητα των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς και δείχνει διατεθειμένη να διορθώσει το επίμαχο συμβόλαιο στα όρια εκείνα που δεν προκαλούν προβλήματα και αμφιβολίες.
Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου υπήρξε η πρώτη συνάντηση του Δημάρχου Νικήτα Αρετάκη με την πρόεδρο της ΠΙΜΑΝΑ ΑΕ, Τζ. Μπεσάρα, στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.
“Η συνάντηση πήγε καλά και απέκτησα μια πιο σφαιρική άποψη για το θέμα” ανέφερε αμέσως μετά στον -Ε- ο Δήμαρχος και σε ερώτησή μας για το περιεχόμενο της συζήτησης και τα σχέδια που παρουσιάστηκαν από την πλευρά της εταιρείας, η οποία προσανατολίζεται, σύμφωνα με εκπροσώπους της, σε μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να ενημερώσει συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ, επιστρέφοντας στη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για μια συνάντηση με την εταιρεία που αγόρασε από τον Γεώργιο Χάρο την έκταση των σχεδόν 14.500 στρεμμάτων στην Βορειοδυτική Ζάκυνθο, με σκοπό να προχωρήσει σε τουριστική επένδυση.
Το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας ωστόσο βρίσκεται από το 2014 στα χέρια της Δικαιοσύνης, μετά από προσφυγή της Εκκλησίας και με τη στήριξη των πρόσθετων παρεμβάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Ζακύνθου, κατοίκων της περιοχής, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο ως μη έχουσες σχέση με το επίμαχο συμβόλαιο.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος είχε ενημερώσει για το ταξίδι του στην Αθήνα και την πρόθεσή του να μην αποκρύψει το περιεχόμενο της συνάντησης του με τα στελέχη της εταιρείας, η οποία, ας σημειωθεί, πως έγινε δύο μέρες μετά το συλλαλητήριο των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων. Ο Δήμαρχος ήταν ένας εκ των ομιλητών στο συλλαλητήριο αυτό και στην τοποθέτηση του διατύπωσε και πάλι τις απόψεις του για την αγοραπωλησία αλλά και την επένδυση.
ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ
Μεγάλη ασάφεια ωστόσο επικρατεί συνολικά με τον ιδιοκτησιακό καθεστώς, ιδιωτικών εκκλησιαστικών και δημοσίων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς στις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται έξω από τα όρια των οικισμών της περιοχής και οι οποίες μετρούν δεκάδες χιλιάδες στρ. γης, λίγοι είναι σε θέση να προσκομίσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας με τα σύγχρονα δεδομένα. Δηλαδή συμβόλαια.
Οι κάτοικοι – ιδιοκτήτες επικαλούνται δικαιώματα χρησικτησίας, η εκκλησία παλαιούς κώδικες, ενώ ακόμα και ο Δήμος Ζακύνθου, που είναι ο παραλήπτης των παλιών κοινοτικών κτιρίων και οικοπέδων ελάχιστα από αυτά, τα έχει νομιμοποιήσει πλήρως.
Η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας έχει αποτελέσει μεγάλο αγκάθι για τους κατά καιρούς δημάρχους καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολύχρονη διαδικασία τα δε στοιχεία που έχει στη διάθεση του είναι συνήθως δηλώσεις των κατά καιρούς κοινοτικών συμβουλίων.
“Κρίσιμη” σε κάθε περίπτωση θα είναι η επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προγραμματίζεται στα μέσα Φλεβάρη και αφορά την δημοτική περιουσία, ακριβώς επειδή μέρος της περιουσίας αυτής περιλαμβάνεται στην επίμαχη έκταση.
Κατά το παρελθόν έχει γίνει αναφορά σε εκτάσεις των τοπικών κοινοτήτων των Βολιμών, της Αναφωνήτριας και των Μαριών που φαίνεται να αγγίζουν κατά προσέγγιση τις 10.000 στρέμματα και το ζήτημα που θα τεθεί είναι αν ο Δήμος προτίθεται να διεκδικήσει τις εκτάσεις αυτές.
Σε ότι αφορά την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών διεκδικεί περίπου 3.000 στρέμματα από την επίμαχη έκταση.
Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή αποτελεί σημείο τριβής και ανάμεσα στο Δήμο και την Εκκλησία.
ΤΟ “ΝΑΥΑΓΙΟ” ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ
Η περιοχή γύρω από την ακτή του “ναυαγίου” αναμένεται σύντομα να προκαλέσει συζητήσεις και αναφορές. Με δεδομένο ότι η περιοχή δεν βρίσκεται στο αναθεωρημένο τοπογραφικό των Καταριανών αλλά αποτελεί χώρο πρόσβασης χιλιάδων τουριστών για να δουν από ψηλά την περίφημη παραλία με το πλοίο, η πλατεία του “ναυαγίου” αποτελεί την ελκυστικότερη και ίσως πιο ακριβή γωνιά του νησιού μας τις τελευταίες δεκαετίες.
Αν και στην περιοχή του πλατώματος του “Ναυαγίου” ο Δήμος φέρεται να έχει κατοχυρώσει ιδιοκτησία 1200 στρεμ. και έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, το χώρο διεκδικεί, μέσω της Μονής τους Αγίου Γεωργίου των Γκρημνών και η εκκλησία. Πρόσφατη μάλιστα η εκκλησία δημοσιοποίησε σχέδιο με έργα παρέμβασης και ανάπτυξης στην περιοχή.
Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα φανεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΠΗΓΗ εφημ. ΕΡΜΗΣ