Ζάκυνθος

Σε λίγες ημέρες το Νοσοκομείο θα μείνει χωρίς πετρέλαιο

Τον “κώδωνα” του κινδύνου για την λειτουργία του Νοσοκομείου κρούουν οι εργαζόμενοι του ιδρύματος και σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν και κάλεσαν τους Ζακυνθινούς να κινητοποιηθούν για να παραμείνει το Νοσοκομείο ανοιχτό!

Η Συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την πληροφορία της υποβολής παραίτησης από το Διοικητή του Νοσοκομείου Γιάννη Κομιώτη και  αφορούσε την αδιαλλαξία του Υπουργείου Υγείας στο αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί δεν επαρκούν για τις ανάγκες του νέου κτηρίου.

Σε Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε το ίδιο μεσημέρι, η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου ήταν δυναμικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι αλλά και το αεροδρόμιο, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας!

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το πετρέλαιο για τη θέρμανση θα εξαντληθεί σε λίγα 24ωρα, ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν άμεσες και σοβαρές ανάγκες όπως είναι η καθαριότητα, αλλά και η συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, την στιγμή που η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει λήγει άμεσα και πρέπει να ανανεωθεί!

Το παρόν στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Ευάγγελος Τσώλας, έδωσαν και εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ  και πιο συγκεκριμένα ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Ιωάννης Λαζαρίδης, αλλά και ο Γενικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κώστας Μπάζος. Η παρουσία τους στη Ζάκυνθο έγινε στα πλαίσια των περιοδειών που γίνονται στην επαρχία για ενημέρωση των εργαζομένων σε κλαδικά ζητήματα, ωστόσο όπως ανέφεραν οι ίδιοι, τα πιεστικά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείου στη Ζακύνθου τους έφεραν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

«Από την πρώτη στιγμή που μεταφερθήκαμε σε αυτόν τον τεράστιο χώρο των 18.000 τετραγωνικών, είχαμε πει πως κάναμε ένα μεγάλο βήμα και για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου αλλά και του νησιού. Αυτό όμως δε φτάνει. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα γιατί και το κτήριο είναι μεγαλύτερο και ο κόσμος που στρέφεται στο Νοσοκομείο μέρα με την μέρα αυξάνεται» ανέφερε αρχικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Ευ. Τσώλας, θυμίζοντας πως οι εργαζόμενοι έθεσαν το θέμα του προϋπολογισμού, από την πρώτη στιγμή.

«Δυστυχώς τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το Πρόγραμμα Προμηθειών Υγείας δεν επαρκούν για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο και τα χρήματα που ήρθαν φτάνουν μόνο για τους τρεις πρώτους μήνες. Μέσα σε λίγες ημέρες θα ξεμείνουμε από πετρέλαιο, ενώ η σύμβαση με την Τεχνική Υπηρεσία που καλύπτει το Νοσοκομείο, λήγει και δεν υπάρχουν χρήματα για να ανανεωθεί. Επίσης δεν θα μας καλύπτει και το συνεργείο της καθαριότητας και απομένει μια καθαρίστρια για χιλιάδες τετραγωνικά» συμπλήρωσε στη συνέχεια και έκανε γνωστό πως μπορεί να καλυφθεί η δαπάνη για υγειονομικό υλικό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο κ. Τσώλας, επανέλαβε πως το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου είχε ενημερώσει την 6η Υγειονομική Περιφέρεια πως τα χρήματα δεν επαρκούν και είχε επιστρέψει τον προϋπολογισμό, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες κοινοποιήθηκε ένα «τελεσίγραφο» από το Υπουργείο, που έκανε γνωστό πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο Πρόγραμμα Προμηθειών.

«Τα ψέματα τελείωσαν και ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε γιατί δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει στο Νοσοκομείο και αν θα παραμείνει ίδιος και ο αριθμός των κλινών» ανέφερε και ζήτησε κινητοποίηση από όλους τους Ζακυνθινούς.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, στη δική του τοποθέτηση υπογράμμισε πως το θέμα της λειτουργίας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο θα πρέπει να αναδειχθεί από τους εργαζόμενους και να γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων του νησιού.

Ο ίδιος ανέφερε πως και το Νοσοκομείο στη Ζάκυνθο στηρίζεται στο φιλότιμο του προσωπικού του και συμπλήρωσε πως πλέον οι πολιτικές του Υπουργείου εξαρτώνται από τις εντολές των δανειστών μας, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που αφορούν τις ελλείψεις σε προσωπικό, αφού μια νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 30 άτομα στην παθολογική κλινική, ενώ λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και η Ψυχιατρική Κλινική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι χώροι αλλά και ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Μάλιστα, επεσήμανε πως οι μόνες προσλήψεις που γίνονται τώρα αφορούν μόνο επικουρικές θέσεις, το προσωπικό αυτό όμως πληρώνεται από τον προϋπολογισμό και δεν υπάρχουν τα κονδύλια αυτά στο Νοσοκομείο Ζακύνθου!

Τέλος, αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση αναφέρθηκε και στις οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ κάνοντας γνωστό πως με ειδική διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί, προβλέπεται η διαγραφή των οφειλών αυτών που αφορούν τα Νοσοκομεία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *