Ζάκυνθος

Σε ισχύ η υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ιδιοκτητών με 6 έως 10 δωμάτια

Σε ισχύ βρίσκεται η  υποχρέωση των ιδιοκτητών από 6 έως 10 ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, αφού το αίτημα για κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας  που προέβαλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων αλλά και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εισακούστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Ιουλίου, έξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, κατέθεσαν επερώτηση στον Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα «Κατάργηση του άρθρου 32παρ.2, N.4075/2012 για το Ασφαλιστικό των Τουριστικών Καταλυμάτων.»

Στην επερώτηση αυτή, έθεταν μεταξύ άλλων τα αιτήματα των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων ώστε:

Στην ίδια επερώτηση οι Βουλευτές επεσήμαναν την αδυναμία των ιδιοκτητών μικρού αριθμού δωματίων σε δωδεκάμηνη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, την στιγμή που η δραστηριότητά τους δεν ξεπερνά τις 50 ημέρες το χρόνο, ενώ τονίζουν πως δεν μπορεί να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη αν επικεντρώνεται κυρίως στις μεγάλες τουριστικές μονάδες.

 

Η απάντηση του Υπουργού Εργασίας

Στην απάντησή του, που δόθηκε στις 12 Αυγούστου,  ο Υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η διάταξη του Ν. 4075 του 2012 παρ 2 Αρθ. 32 θεσπίστηκε προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την εφαρμογή προϊσχυόντων νόμων που αφορούσαν στο καθεστώς ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και την επικρατούσα οικονομική κατάσταση.

Με τη διάταξη του ανωτέρου Νόμου, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ευνοϊκής ένταξης στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και γενικότερα όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, με καταβολή εισφοράς χαμηλότερης κατά 30%  στο ποσό της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δικαίωμα που διατηρούν και μετά παρέλευση τριετίας, εφόσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους, από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε την 31-12-2011.

Πέραν των ανωτέρω, το Υπουργείο μας εξετάζει συνεχώς κάθε σχετικό αίτημα και πρόταση πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, την ανάγκη σταθερότητας της ασφαλιστικής σχέσης, καθώς και την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων, προκειμένου να  εισηγηθεί τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση τυχόν ανακυπτόντων ζητημάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *