Ζάκυνθος

Σε ιδιώτες επενδυτές η ανάπλαση και εκμετάλευση της πλαζ του ΕΟΤ

Η ανάπλαση και η τουριστική αξιοποίηση  της πλαζ του ΕΟΤ αλλά και η ολοκλήρωση του αποχετευτικού  δικτύου στην Πόλη, είναι οι δύο προτάσεις που υποβάλει ο Δήμος Ζακύνθου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessika και πλέον έχουν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την συνέχεια.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προβλέπει την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων σε συνεργασία με ιδιώτες, που θα αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις που διατίθενται. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του ΕΟΤ αλλά και στην περίπτωση του  αποχετευτικού δικτύου στην Πόλη, ο Δήμος θα συνεργαστεί με ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν για αυτές τις επενδύσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα μια συνάντηση εργασίας με αντικείμενο το πρόγραμμα Jessika, στην οποία συμμετείχε ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Διονύσης Μήλεσης.

Την σύσκεψη συγκάλεσε η Εθνική Τράπεζα η οποία λειτουργεί ως «Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης» της πρωτοβουλίας Jessica για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και έλαβε χώρα στα γραφεία της στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος.

« Από την πλευρά μου, αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα έργα που ο Δήμος έχει προτείνει για χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό Εργαλείο Jessika, οι ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ο Δήμος καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για την ωρίμανση και ένταξη των έργων αυτών. Από πλευράς της Ε.Τ.Ε. εκφράστηκε η θετική της γνώμη για τα δύο έργα , τα οποία πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας του χρηματοδοτικού Εργαλείου Jessika, καθώς και η ικανοποίηση για την πορεία ωρίμανση των δύο αυτών έργων.

Εξετάστηκαν επιμέρους στοιχεία των δύο αυτών έργων σχετικά με την διαδικασία ένταξης τους, διότι παρουσιάζουν διαφορετική διαδικασία καθένα από αυτά. Τέλος συμφωνήθηκε η συχνή επικοινωνία μεταξύ Δήμου και  «Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης» (Ε.Τ.Ε.) ούτως ώστε να υπάρχει η συντομότερο δυνατή ωρίμανση και ένταξη των έργων στο Jessika» ανέφερε ο κ. Μήλεσης σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν στην Πάτρα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την συνέχεια των παραπάνω προτάσεων.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου, μας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος και είναι τα παρακάτω:

 

ΠΛΑΙΣΙΟ Α

 «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΑΖ Ε.Ο.Τ.& Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ»

Περιγραφή προτεινόμενου Σχεδίου: Η έκταση είναι ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Τ. , και με το υπ. Αριθμ. Τ/1720/22-04-1997 έγγραφό (ΦΕΚ 373/12-05-1997 Τ.Β)  παραχώρησε «κατά χρήση» για μία εικοσαετία (20ετία) στο Δήμο Ζακύνθου.    Η παραχώρηση έγινε με σκοπό την αξιοποίηση της περιοχής και δύναται να γίνει η παραχώρηση σε τρίτους μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ. Μετά από τροπολογία που κατατέθηκε και τελικά ψηφίστηκε στο Νόμο Ν.4049/2012 για Aντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του Ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις. η κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου περιήλθε στο Δήμο χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Προϋπολογισμός προτεινόμενου Σχεδίου: Ο προϋπολογισμός του έργου, ενδεικτικά και σύμφωνα με την Μελέτη Εμπειρογνωμοσύνης  για τα έργα που δύναται να χρηματοδοτηθούν από το χρηματοδοτικό εργαλείο jessika και που κατατέθηκε στην Ε.Δ.Α.,   ανέρχεται  στο ποσό των 2.000.000,00 ευρώ. Η ίδια συμμετοχή θα καλυφθεί από τον επιχειρηματία που θα μισθώσει το ακίνητο και θα το εκμεταλλευτεί.

Προβλεπόμενο Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης προτεινόμενου Σχεδίου: Το έργο πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά από δημόσια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος επενδυτών , οι οποίο θα υποβάλουν επενδυτικό σχέδιο και σε δεύτερη φάση γα τα αξιολογηθέντα σχέδια θα ζητηθούν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές

 

ΠΛΑΙΣΙΟ Β

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΟΛΗΣ»

Περιγραφή προτεινόμενου Σχεδίου:

Το υπό ένταξη αντικείμενο προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου λυμάτων των κεντρικών και βόρειων περιοχών της πόλης της Ζακύνθου, δηλαδή συγκεκριμένα τους κλάδους αυτούς του δικτύου οι οποίοι δεν έχουν κατασκευαστεί από προηγούμενες εργολαβίες της ΔΕΥΑΖ. (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου.

Προς την κατεύθυνση λοιπόν της προστασίας του περιβάλλοντος η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου είναι ουσιαστική και η σκοπιμότητα χαρακτηρίζεται ως  απαραίτητος όρος προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Προϋπολογισμός προτεινόμενου Σχεδίου:

Ο Προϋπολογισμός του προτεινόμενου έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.750.000,00 ευρώ. Η ίδια συμμετοχή θα καλυφθεί με δάνειο από το Τ.Π.Δ. της ΔΕΥΑΖ και μέρος από το Τεχνικό πρόγραμμα της Επιχείρησης.

Προβλεπόμενο Χρονοδιάγραμμα:

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 14 μήνες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *