Σε έντονη αντιπαράθεσης μεταξύ του Νοσοκομείου και της τοπικής εκκλησίας, που δεν είναι απίθανο να οδηγηθεί ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες, εξελίσσεται η απόφαση για την δημοπράτηση των δύο καταστημάτων, που έχουν κατασκευαστεί στο ισόγειο του κτηρίου του Νοσοκομείου, αλλά παραμένουν εκτός λειτουργίας δηλαδή του κυλικείου και του ανθοπωλείου
Θυμίζουμε πως σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας μας είχε γίνει αναφορά στις προθέσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου να δημοπρατήσει τα δύο καταστήματα το συντομότερο δυνατόν, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης των όρων της διακήρυξης από το Τμήμα Προμηθειών.
Η προοπτική αυτή έχει φαίνεται ότι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της τοπικής εκκλησίας, που διαμηνύουν μέσω του –Ε- πως είναι έτοιμοι να κινηθούν ακόμη και δικαστικά για να προασπιστούν τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου στα δύο καταστήματα, με βάση το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2002.
Στο συμβόλαιο αυτό, όπως είναι ήδη γνωστό, προβλεπόταν η δωρεά του οικοπέδου της Ι.Μ. Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου στο ΠεΣ.Υ υπό τον όρο ότι η εκμετάλλευση του Κυλικείου και του ανθοπωλείου του Νοσοκομείου θα ανήκει στην αποκλειστική εκμετάλλευση της δωρήτριας, δηλαδή της Μονής.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις για το θέμα από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, που ήταν Μητροπολίτης Ζακύνθου το διάστημα που έγινε η δωρεά.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον –Ε- το Υπουργείο οφείλει να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε, ενώ θύμισε την απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο του ΠΕΣΥ για την αποδοχή της δωρεάς του οικοπέδου από τη Μονή, υπό τον όρο ότι η εκμετάλλευση του κυλικείου και του ανθοπωλείου θα ανήκουν στην δωρήτρια Ιερά Μονή.
Να σημειωθεί δε πως η ίδια προϋπόθεση για τη δωρεά του οικοπέδου αναφέρεται και στο έγγραφο που υπογράφει ο τότε Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
«Η διοίκηση δε θα μπορέσει να δημοπρατήσει τα καταστήματα γιατί δεν της ανήκουν. Η χρήση του καφενείου και του ανθοπωλείου ανήκει στην Ιερά Μονή που δώρισε τα 25 στρέμματα. Οποιαδήποτε κίνηση γίνει, η οποία μάλλον χαρακτηρίζεται ως σπασμωδική, θα είναι παράνομη και θα αντιμετωπιστεί με το Νόμο!» σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν και διαφυγόντα κέρδη.
«Το ίδιο το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει πως το κράτος δεν μπορεί να είναι αφερέγγυο στην υπογραφή του!» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως η αγωγή έχει ήδη συνταχθεί και αν χρειαστεί θα κατατεθεί.