Στην έξαρση του ιού της γρίπης που υπάρχει αυτή την περίοδο αναφέρθηκε η ιατρός – πνευμονολόγος και υπεύθυνη του ΠΕΔΥ Ζακύνθου Ν. Σωληναραίου, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες ακόμη και αυτή την περίοδο.
Η κ. Σωληναραίου, σημείωσε πως το μεγάλο κύμα της νόσου αναμένεται στις αρχές Φλεβάρη και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα της προσωπικής υγιεινής ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου.
«Πρόκειται για μια νέα γρίπη, καθώς πρόκειται για το παλιό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μεταλλαχθεί. Αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει εν μέρει προστασία. Καλό θα ήταν, δεδομένου ότι φέτος δεν εμβολιάστηκε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, οι πολίτες να το κάνουν τώρα, ειδικά αν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή αν είναι καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, οι διαβητικοί, κ.α. Παρά το ότι η ίωση είναι σε έξαρση, όσοι δεν έχουν νοσήσει και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν!» υπογράμμισε η πνευμονολόγος, σημειώνοντας πως υπάρχει σαφής οδηγία για εμβολιασμό από το ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το γεγονός ότι δεν προσφέρεται πλήρης κάλυψη.
«Ακόμη και αν νοσήσουν, θα περάσουν την νόσο πιο ελαφρά» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται πως ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους σε πανελλαδικό επίπεδο 7 άτομα, ενώ 27 νοσηλεύονται και βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Αναφερόμενη στα συμπτώματα της νέας γρίπης, η κ. Σωληναραίου αναφέρθηκε στην έντονη καταρροή και τα δάκρυα, στα δέκατα που μπορεί να εξελιχθούν σε πυρετό, σε μυαλγίες και γενική καταβολή, καθώς επίσης και σε διάρροιες και εμετούς.
«Αυτό που δημιουργεί τη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ιώσεις είναι ότι προκαλεί βρογχίτιδες, δηλαδή έντονο βήχα και ακροαστικά που παρατηρούμε σε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά. Ο βήχας είναι σε παροξυσμό και έχει διάρκεια ακόμη και 15 ή 20 ημέρες» τόνισε και συμπλήρωσε πως αν ο ασθενής συνεχίζει να έχει βήχα και πυρετό μετά και από δύο 24ωρα, θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό ενώ το καλύτερο θα ήταν να επισκεφτούν τον γιατρό από την πρώτη ημέρα, οι ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τέλος, αναφερόμενη στα μέτρα προφύλαξης από την γρίπη τόνισε πως είναι πολύ σημαντικά τα ατομικά μέτρα προστασίας (πλύσιμο χεριών, καλός αερισμός των δωματίων κτλ) και προέτρεψε τους ασθενείς να παραμένουν στο σπίτι τους για να μην μεταδώσει τον ιό.
«Η ίωση βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Ελλάδα και δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη κατάσταση στη Ζάκυνθο» κατέληξε η κ. Σωληναραίου, προβλέποντας ότι η έξαρση της γρίπη θα κρατήσει περίπου ένα τρίμηνο, με τα εντονότερα φαινόμενα να παρατηρούνται στις αρχές Φλεβάρη.
Της Μαριλένας Παπαδάτου