Κοινωνία

Σεισμόπληκτοι: Σε Περιφέρεια και Δήμο οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Από την περασμένη Πέμπτη μπορούν να παραλαμβάνουν και να συμπληρώνουν τις αιτήσεις για την εφάπαξ αποζημίωση οι πληγέντες από τους σεισμούς της 26ης Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, εστάλησαν τα έντυπα των αιτήσεων και των υπευθύνων δηλώσεων τα οποία στη συνέχεια θα υποβληθούν στο Υπουργείο Υποδομών.

Η προθεσμία που έχουν για να τα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση δίνεται με τη μορφή επιδόματος σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που διέμεναν σε ακίνητο ή το χρησιμοποιούσαν για επαγγελματική στέγη και επλήγησαν από το σεισμό.

Υπάρχει το έντυπο αίτησης για τις πληγείσες επιχειρήσεις και ένα άλλο έντυπο για τις πληγείσες κατοικίες.

Το ΦΕΚ με τη δημοσίευση για το εφάπαξ επίδομα έγινε γνωστό τα τέλη Ιουνίου και εστάλη στο Υπουργείο Υποδομών στις 9 Ιουλίου.

Για να πάρει κάποιος το ποσό πρέπει να έχει διενεργηθεί αυτοψία στην πληγείσα ιδιοκτησία και να έχει χαρακτηριστεί ως προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Το ποσό είναι 5.000 ευρώ για κάθε ακίνητο.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι Γενικοί όροι για την χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης είναι:

  1. Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση είναι να έχει διενεργηθεί αυτοψία στην πληγείσα ιδιοκτησία από τη Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. και να έχει χαρακτηριστεί ως προσωρινά ακατάλληλη για χρήση ή επικίνδυνη για χρήση, λόγω βλαβών από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στη Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων, σύμφωνα με το Δελτίο Δευτεροβάθμιου Ελέγχου ή την Έκθεση Αυτοψίας ή το Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου
    Κτηρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.).
  2. Την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος, δικαιούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες που χρησιμοποιούσαν, την ημέρα του συμβάντος, τα πληγέντα ακίνητα (κτήρια) με χρήση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης ή βοηθητικής χρήσης (όπως αποθήκες κ.λπ.) ως ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα) ή επικαρπωτές, ή ως ενοικιαστές ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση.
  3. Η αίτηση (έντυπο της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.) υποβάλλεται από τον χρήστη του πληγέντος ακινήτου είτε αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο άτομο (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 2690/1999, όπως ισχύει) ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή.
  4. Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκτακτης εφάπαξ ενίσχυση τόσο για την κύρια όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που χρησιμοποιούν.
  5. Με απόφαση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. για τις κατοικίες και τους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικίας ή με απόφαση της Γ.Δ.Ο.Υ. για κτήρια με χρήση επαγγελματικής στέγης και επαγγελματικούς χώρους βοηθητικής χρήσης, καθορίζεται ο δικαιούχος της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης και εγκρίνεται το ποσό το οποίο έχει οριστεί σε € 5.000 ανά πληγείσα κατοικία/επαγγελματική στέγη ή σε € 1.000 ανά πληγέντα χώρο βοηθητικής χρήσης.
  6. Οι ενισχύσεις προς επιχειρήσεις χορηγούνται βάσει των Κανονισμών 1407/2013, 1408/2013 και 717/2014 σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, πληρουμένων των προϋποθέσεων που τίθενται σε αυτούς, ιδίως ως προς τον έλεγχο της σώρευσης.
  7. Δεν χορηγείται η εν λόγω έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση για χώρο βοηθητικής χρήσης (όπως αποθήκες κ.λπ.) όταν χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση στον ίδιο δικαιούχο για ακίνητο με χρήση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης στο ίδιο οικόπεδο ή γήπεδο.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *