Τον χαρακτηρισμό της δυνατότητας χρήσης, άρα και του βαθμού βλάβης, και όχι το πλήθος των ζημιών αφορά η σηματοδότηση των κτηρίων του νησιού μας ως κίτρινων, πράσινων ή κόκκινων που γίνεται με βάση την κρίση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών που πραγματοποιούν τους ελέγχους εδώ και σχεδόν δύο μήνες και αυτή η διευκρίνιση που έγινε από τους ίδιους τους μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών που βρίσκονται στο νησί μας είναι σημαντική, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία ως προς την αποζημίωση των πληγέντων.
Αυτό που τονίζουν οι μηχανικοί είναι πως το κτήριο μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ¨πράσινο’ και άρα ως μη επικίνδυνο και κατάλληλο για χρήση, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως μπορεί να μην έχει υποστεί ζημιές και μάλιστα πολλές και εμφανείς. Αυτό δε που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως η δυνατότητα επισκευής των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς και προβλέπεται από την Πολιτεία , θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους πληγέντες, ανεξάρτητα από το αν το κτήριο τους έχει χαρακτηριστεί ως πράσινο, κίτρινο ή και κόκκινο.
Η παραπάνω επισήμανση έγινε και από τους μηχανικούς αλλά και από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, ο οποίος μιλώντας στον -Ε- διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα» κατά το δευτεροβάθμιο έλεγχο, θα απαιτηθεί επανέλεγχος και μετά την αποκατάσταση.
Οι έλεγχοι πάντως από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών συνεχίζονται σε πρωτοβάθμιο αλλά και δευτεροβάθμιο στάδιο, ενώ παραμένει άγνωστο πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Αρκετός κόσμος πάντως συνεχίζει να επικοινωνεί ή και να προσέρχεται στο γραφείο που έχει παραχωρηθεί στη Διεύθυνση, στον 1ο όροφο του Διοικητηρίου.
Εν αναμονή της ΚΥΑ
Άγνωστο παραμένει όχι μόνο το διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αλλά και το πότε θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ που θα καθορίζει μεταξύ άλλων την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής, την Υπηρεσία στην οποία οι πολίτες θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά για τις άδειες επισκευής και το είδος των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της ΔΑΦΚ δεν μπορούν να δοθούν πληροφορίες, πριν τη δημοσίευση του ΦΕΚ που θα περιλαμβάνει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.
Ειδικά πάντως για το νησί μας, που είναι μια τουριστική περιοχή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως τα χρονικά περιθώρια για επισκευές κυρίως σε καταλύματα και επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα στενά!
Μιλώντας για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος αναγνώρισε πως αυτές οι αποφάσεις κατά κανόνα έρχονται σε ύστερο χρόνο και αυτό συμβαίνει καθώς πέρα από μια σειρά από διαδικασίες που ακολουθούνται, πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις και εγκρίσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Πολύ γρήγορα κάποια ζητήματα οριστικοποιούνται, είτε αφορούν πολιτικές αποφάσεις είτε διοικητικές διαδικασίες. Χρειάζεται μια προσοχή των τοπικών αρχών για να επισπεύδουν οι κεντρικές υπηρεσίες, ωστόσο υπάρχει ανταπόκριση. Η διαδικασία της κήρυξης του νησιού ως σεισμόπληκτου έρχεται πάντα χρονικά λίγο πίσω γιατί απαιτεί σωστή τεκμηρίωση ως προς τις συνέπειες του σεισμού ενώ σχετίζεται με οικονομικές πολιτικές που αφορούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών» τόνισε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως ήδη τα στοιχεία προσδιορίζουν πως το νησί είναι σεισμόπληκτο και χρειάζεται λίγη υπομονή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
«Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων για την αποκατάσταση των ζημιών».
Για τις επιχειρήσεις
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα αφορά τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός σε επιχειρήσεις, ως προς τις πρώτες ύλες αλλά και τον εξοπλισμό. Οι σχετικές αιτήσεις από πληγέντες συγκεντρώνονται στα γραφεία της Π.Ε Ζακύνθου αλλά παραμένει άγνωστο αν μπορεί τελικά να εξασφαλιστεί κάποια αποζημίωση.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, το 2014 μετά το σεισμό της Κεφαλονιάς, το ΕΤΕΑΝ, ένα ειδικό ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε την ευκαιρία μέσα από ένα πρόγραμμα που εκπόνησε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών. Ένα ανάλογο πρόγραμμα ζητήθηκε από την Περιφέρεια και το 2015 στην περίπτωση της Λευκάδας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Αντίστοιχο αίτημα υποβάλουμε και τώρα, όπου απαιτείται ένας συντονισμός ενεργειών από όλους τους φορείς για να πειστεί το Υπουργείο Οικονομίας πως χρειάζεται μια στοιχειώδης αποκατάσταση. Αν και συλλέξαμε τα στοιχεία δεν μπορούμε να πούμε πως προβλέπονται άμεσες αποζημιώσεις» ανέφερε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ