Ελλάδα

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: Τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία με την τρόικα

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποστολή της υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδος) με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε τις θυσίες που καταβάλει ο ελληνικός λαός, τονίζοντας ότι οι θυσίες φέρνουν αποτελέσματα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, τόσο στο δημοσιονομικό, όσο και στο διαρθρωτικό τομέα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την Τρόικα, μέσα στις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ, ο Α. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί στο σύνολό της.

Εξάλλου, ο Α. Σαμαράς ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς, καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πρόβλημα της ανεργίας που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας και τις επιπλοκές που δημιουργεί.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην πρόταση Ρομπάι. Σχολίασε δε, ότι αν η «χρυσή τομή» μεταξύ της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής προσέγγισης είχε εφαρμοσθεί εξαρχής στην Ελλάδα, «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα».

Εξάλλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν από τις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα «είναι πολύ κοντά».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ παραμένουν μερικά ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ. εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, διπλωματικές πηγές επανέλαβαν ότι τα μέτρα για το 2013 αντιστοιχούν σε 9,2 δις. ευρώ. Σημείωσαν, επίσης, ότι εξοικονομούνται 7,5 δις ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προϋπολογισμός του 2013 θα πρέπει να έχει κατατεθεί και να έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 31,5 δις. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές, εξήγησαν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, κατά κάποιο τρόπο, να εξουσιοδοτεί το Eurogroup να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. «Κινούμαστε ενάντια στο ρολόι» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Εξέφρασαν, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *