Ζάκυνθος

Σήμερα ξεκινά η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Η λειτουργία του «κοινωνικού παντοπωλείου» ξεκινά σήμερα από το Δήμο Ζακύνθου και συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης  θα μπορούν να προσέρχονται στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας και να παραλαμβάνουν είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αντίθεση με την λειτουργία παντοπωλείων σε άλλους Δήμους της χώρας, όπου δικαιούχοι διαλέγουν τα προϊόντα που θέλουν καταβάλλοντας ένα συμβολικό αντίτιμο, στο Δήμο Ζακύνθου θα γίνεται παροχή συγκεκριμένων προϊόντων πρώτης ανάγκης δωρεάν. Τα προϊόντα αυτά θα συσκευάζονται και θα αποδίδονται στους δικαιούχους, οι οποίοι θα έχουν στην κατοχή τους  μια ειδική κάρτα.

 Η κάρτα αυτή χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, με την συνδρομή των κοινωνικών λειτουργών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και σε συνεργασία με τους Προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων του νησιού μας, που γνωρίζουν τις οικογένειες που έχουν ανάγκες και αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

Συνολικά στη Ζάκυνθο, έχουν συγκεντρωθεί 100 περίπου αιτήσεις από συνανθρώπους μας, οι οποίοι σταδιακά θα εξυπηρετηθούν.

Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Βούτος, που έχει αναλάβει την αρμοδιότητα για  τις  κοινωνικές  υπηρεσίες  του Δήμου, έδωσε πληροφορίες για την λειτουργία του παντοπωλείου αλλά και του εστιατορίου εκφράζοντας την ευχή να συνεχίσουν να λειτουργούν με την ίδια δυναμική που υπάρχει σήμερα.

Σε ότι αφορά το παντοπωλείο, ανέφερε πως η ανταπόκριση πολιτών και καταστηματαρχών που προσέφεραν προϊόντα πρώτης ανάγκης ήταν πολύ μεγάλη, ενώ προσφορές υπήρξαν ακόμη και σε παιχνίδια αλλά και είδη ιματισμού, τα οποία φυλάσσονται στην ιματιοθήκη του Δήμου στη Μαθητική Εστία.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό εστιατόριο του Δήμου, έκανε γνωστό πως λειτουργεί καθημερινά, από τη μια μέχρις τις δύο το μεσημέρι και σιτίζει 30 περίπου συνανθρώπους μας. Η λειτουργία του εστιατορίου, ξεκίνησε την παραμονή των Χριστουγέννων και θα συνεχίσει να λειτουργεί με την προοπτική να καλύψει τις ανάγκες και σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

«Για την σίτιση στο κοινωνικό εστιατόριο  δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση, τουλάχιστον προς το παρόν και δεν αρνούμαστε το φαγητό σε οποιοδήποτε έρθει στο εστιατόριο. Το πλάνο μας καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό πολιτών σε σχέση με αυτούς που σιτίζονται καθημερινά. Συνεχώς όμως η προσέλευση αυξάνεται» σημείωσε ο κ. Βούτος.

Για το κοινωνικό παντοπωλείο υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον είναι επίσης μεγάλο και για αυτό είναι αναγκαία η συνδρομή των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου αλλά και των τοπικών συμβουλίων για ιεραρχήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλη τη Ζάκυνθο. Όπως έκανε γνωστό το παντοπωλείο θα λειτουργεί κάθε 15 ημέρες.

«Πιθανώς να μην μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους και για αυτό το λόγο θα λάβουμε υπόψη κάποια κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση αλλά και η οικονομική κατάσταση. Μέχρι στιγμής έχουμε εκδώσει 20 περίπου κάρτες, ενώ αντλούμε στοιχεία τόσο από τον ΟΔΑΖ, όσο και από την Μητρόπολη για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη» σημείωσε ο κ. Βούτος.

Ο Αντιδήμαρχος, ευχαρίστησε δημόσια όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και προσέφεραν τρόφιμα, προϊόντα αλλά και ώρες εργασίας, αφού τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου υποστηρίζουν και πολλοί εθελοντές.

Επόμενος στόχος του Δήμου είναι να λειτουργήσει το κοινωνικό φαρμακείο σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ζακύνθου, αλλά και το δημοτικό ιατρείο. Στη διάθεση του Δήμου βρίσκεται ήδη κάποιος ιατρικός εξοπλισμός, τον οποίο είχε προμηθευτεί ο τέως Δήμος Αρκαδίων, μέσα από κάποιο χρηματοδοτικό  πρόγραμμα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *