Κοινωνία

Σήμερα η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Πρωτοδικείο

“ΝΤΕΡΜΠΙ” ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ!

Σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου αναμένεται να γίνει η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Πρωτοδικείο και ενστάσεις κατά της απόφασης ανακήρυξης μπορούν να ασκηθούν εντός 10 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα των κοινοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά καταρτίστηκαν ξεχωριστά ψηφοδέλτια από τους δημοτικούς συνδυασμούς.

Η εκλογή στις Κοινότητες έγινε με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του Δημάρχου και σε χωριστή κάλπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τον «Κλεισθένη» καταργείται η έννοια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων – η οποία ίσχυε με τον «Καλλικράτη» και αντικαταστάθηκαν με Κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού. Σε ότι αφορά τη διοίκησή τους, οι Κοινότητες διακρίνονται με βάση τον πληθυσμό που έχουν και αν αυτός υπερβαίνει ή όχι τους 300 κατοίκους. Έτσι, πλέον τα όργανα διοίκησης των κοινοτήτων είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας και το Συμβούλιο Κοινότητας (σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων). Σημαντικές αλλαγές που επέρχονται επίσης στο σύστημα διοίκησης και λειτουργίας των
Κοινοτήτων, είναι ότι:

Ο θεσμός των συνελεύσεων κατοίκων επεκτείνεται σε όλες τις κοινότητες ενός Δήμου και δεν αφορά μόνο τις τοπικές κοινότητες έως 2.000 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον «Καλλικράτη».

Καθιερώνεται η δυνατότητα σύγκλησης του συμβουλίου της Κοινότητας όποτε το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον των μελών του, καθώς και όταν το ζητήσουν τουλάχιστον 100 κάτοικοι της Κοινότητας με γραπτή αίτηση τους.

Παρέχεται η δυνατότητα στο Δ.Σ. και στο Δήμαρχο να μεταβιβάζουν με αποφάσεις τους συγκεκριμένες αρμοδιότητές τους στους προέδρους ή στα συμβούλια των Κοινοτήτων.

Οι αποφάσεις των κοινοτήτων, σε θέματα που έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα, είναι άμεσα εκτελεστές, ενώ οι πρόεδροι κοινοτήτων καλούνται όχι μόνο υποχρεωτικά στο δημοτικό συμβούλιο (με δικαίωμα ψήφου), αλλά και στις επιτροπές του δήμου, για θέματα που αφορούν την περιοχή τους.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό τους, ο πρόεδρος αποκτά αρμοδιότητες σε σχέση με την κατανομή του αναλογούντος, στην κοινότητα, ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ), οι οποίοι προορίζονται για τις επενδυτικές ανάγκες του δήμου.

Κάθε κοινότητα θα έχει πλέον δικούς της πόρους (ΚΑΠ) και θα αποφασίζει για πού θα χρησιμοποιηθούν. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό δεν θα λαμβάνονται αποκλειστικά από το δημοτικό συμβούλιο, με δεδομένο ότι ένα μέρος των προτεραιοτήτων θα καθορίζεται πλέον σε επίπεδο κοινότητας.

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις δημιουργούν με προσδοκίες σε όλους όσοι αναλαμβάνουν από Σεπτέμβρη «τις τύχες» των κοινοτήτων, αλλά προκαλούν και προβληματισμό για την εφαρμογή τους στην πράξη: Όλες οι αποφάσεις των προέδρων των κοινοτήτων και των κοινοτικών συμβουλίων απαιτούν έγκριση των υπηρεσιών του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ πρόεδρος της κοινότητας ασκεί τις αρμοδιότητες που του εκχωρεί ο δήμαρχος. Σε ότι αφορά τέλος τα οικονομικά, που είναι και το μείζον για τις κοινότητες, όλα εξαρτώνται από τους ΚΑΠ που θα εισπράξει ο Δήμος μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *