Ελλάδα

Ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Περιφερειάρχης!

Στις πληροφορίες που θέλουν τις πρώτες σοβαρές ρωγμές στην συνοχή της πλειοψηφίας να έκαναν την εμφάνιση τους στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή και τα όσα ειπώθηκαν από τους Αντιπεριφερειάρχες Ζακύνθου και Κεφαλονιάς απάντησε ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε-  και  ρίχνοντας τους τόνους σχολίασε πως οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και την αποψίλωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ωστόσο κάλεσε τους εκπροσώπους των νησιών να δρουν μέσα στα πλαίσια της Περιφέρειας, αφού ο ρόλος τους δεν είναι ο ίδιος με αυτόν των δημοτικών συμβούλων.

Θυμίζουμε πως κυρίως ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σωτήρης Κουρής, έθεσε θέμα για την αποτελεσματικότητα του έργου της Περιφέρειας στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι όλης της Περιφέρειας θα πρέπει να πειστούν πως υπάρχει ισονομία και ίση μεταχείριση απέναντι σε όλα τα νησιά και συμπληρώνοντας  ότι αυτή την περίοδο τα νησιά του νότιου Ιονίου είναι  «κλονισμένα».

Ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος αρχικά στην κριτική που ακολούθησε την κρίση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την προοπτική κατάργησης του ΤΕΙ, σχολίασε πως ο ίδιος έφερε σε επαφή τις Πρυτανικές Αρχές του Ιονίου Πανεπιστημίου με τη διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποιος άλλος έφερε στο τραπέζι της συζήτησης τις πρυτανικές αρχές και τη διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος, με σκοπό να δημιουργηθεί μια προοπτική συνεργασίας;»

Ο ίδιος, υποστήριξε πως έχουν γίνει βήματα για την συνοχή της ΠΙΝ, κάνοντας μια σύγκριση με την λειτουργία της κρατικής Περιφέρειας κατά το παρελθόν.

«Στην κορύφωση μιας βαθιάς κρίσης, καλούμαστε να εγκαταστήσουμε έναν νέο θεσμό, αυτόν της Περιφέρειας. Οι πολίτες των νησιών, νιώθουν σήμερα την ύπαρξη της Περιφέρειας, περισσότερο από ποτέ, γιατί κατά το παρελθόν Περιφέρεια ήταν μόνο ο Γενικός Γραμματέας και ένα συμβούλιο που λειτουργούσε όπως λειτουργούσε! Κάποια πράγματα δε θα δρομολογούνταν όπως συμβαίνει σήμερα, καθώς ο Πολιτικός Προϊστάμενος του ΕΣΠΑ και φέρνει προς συζήτηση τα έργα και είναι γνώστης της κατάστασης» ανέφερε σχετικά΄.

Αναφορικά με το κατά πόσο οι αλλαγές του Σχεδίου Αθηνά, αποτελούν ίσως τον προπομπό για την εξέλιξη της αιρετής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο μέλλον, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως τα θέματα αυτά θα τεθούν στην συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί οι Περιφερειάρχες με τον Πρωθυπουργό.

«Είμαστε σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση ασχολείται με το χρέος και τα εξωτερικά θέματα και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όμως δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται τόσο η Αυτοδιοίκηση και η Αποκέντρωση που βρίσκεται κοντά στους πολίτες και αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Εκεί προέκυψε μάλλον και η αναφορά του κ. Κουρή» σημείωσε και συμπλήρωσε πως μέχρι τώρα έχει δώσει δείγματα για την αντιμετώπιση των νησιών, αφού αυτός είναι ο ρόλος του ως Περιφερειάρχη.

«Υπάρχει ένας εκνευρισμός από μια δικαιολογημένη δυσαρέσκεια. Αυτό το λέει και ο κ. Κουρής και ο κ. Μυλωνάς αλλά και Εγώ! Το ότι λέγεται, δεν είναι και κακό! Άλλωστε εγώ τους επέλεξα, είναι συνεργάτες μου και πρέπει να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και της περιφερειακότητας. Καταλαβαίνω πως ο καθένας εκλέγεται από την περιοχή του και είναι φυσικό να ανεβαίνει και κάποια κορώνα για τον τόπο του, αλλά ο περιφερειακός σύμβουλος είναι διαφορετικός από το δημοτικό και αυτό νομίζω το έχω κάνει σαφές» σχολίασε αναφορικά με τις δηλώσεις Κουρής και Μυλωνάς.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ευχαριστημένος για τον συνδυασμό του οποίου είναι επικεφαλής, σχολιάζοντας πως καθένα από τα μέλη τρέφει αγάπη για τον τόπο του και για αυτό που κάνει.

«Το πλαίσιο που λειτουργούμε είναι πολύ δύσκολο και επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά και επειδή υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία. Έχουμε δουλειά μπροστά μας και αυτές οι ..γκρίνιες είναι το λιγότερο που πρέπει να μας απασχολεί» κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *