Στα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από χθες η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και οι πρώτες δηλώσεις του, έθεσαν το πλαίσιο πάνω στο οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο διαπραγμάτευσης απέναντι στους δανειστές της χώρας.
Ωστόσο η έκκλησή του προς τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους στη γνωστή επιστολή που απαίτησαν οι δανειστές πριν εγκρίνουν τη διαγραφή του χρέους και την πρόσθετη χρηματοδότηση, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και ανέδειξε τις πραγματικές αδυναμίες που υπάρχουν για να συμφωνήσουν τα κόμματα στο σχηματισμό νέας – έστω – προσωρινής κυβέρνησης.
Ολα ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι, λίγο μετά την ανάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της διερευνητικής εντολής όταν ο κ. Τσίπρας παρουσίασε πέντε σημεία διαλόγου που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι πέντε άξονες διαλόγου είναι:
1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των νόμων που περικόπτουν τους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν εργασιακά δικαιώματα.
3. Η προώθηση αλλαγών για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
Επι πλέον ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στείλουν επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο σε περίπτωση που θέλουν πραγματικά να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
Σκληρό μήνυμα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς τον οποίο κατηγόρησε για λαϊκισμό και τον κάλεσε έως την Τετάρτη το απόγευμα που θα συναντηθούν να συνέλθει, ενώ τον κατηγόρησε πως κάνει το παν για να μην σχηματισθεί κυβέρνηση, οδηγώντας τη χώρα στο χάος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θέτει σαφώς το διαχωρισμό μεταξύ κεντροδεξιάς και αριστεράς, ενόψει και των πιθανών επαναληπτικών εκλογών, θέλοντας να εμφανίσει στην κοινή γνώμη το ΣΥΡΙΖΑ ως οπαδό της δραχμής και αντιευρωπαϊκή δύναμη.
Ο κ. Σαμαράς, το απόγευμα της Τρίτης, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ιδιαίτερα αυστηρή και προσεκτική δήλωση, του εξαπέλυσε ευθεία επίθεση για τα όσα είπε από την πρώτη στιγμή που έλαβε τη διερευνητική εντολή, τον επέκρινε για αλαζονεία και τον εγκάλεσε πως δεν εγγυάται την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανάλαβε την πρότασή του για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όπως επίσης και το ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ΕΕ αποτελεί απαράβατο όρο και συμπλήρωσε: «Ο,τι κάναμε ως τώρα καθοδηγείται μόνο από το πατριωτικό καθήκον δίχως να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα την μόνη εφικτή πρόταση για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των δυνάμεων που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στο ευρώ», είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
ΝΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ – ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΚΕ
Λίγες ώρες νωρίτερα η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα συνάντησε την ενθάρρυνση του Φώτη Κουβέλη αλλά και την αντίδραση του ΚΚΕ που κατήγειλε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για “προεκλογικά παιγνίδια”.