Ο δικηγόρος Παν. Κεφαλληνός στον –Ε-: «Με την Έφεση ζητάμε μια καλύτερη αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών σε σχέση με την ποινή, αλλά και η πράξη να αναγνωριστεί ότι τελέστηκε εν βρασμώ ψυχικής ορμής»
Σημαντική
η αναγνώριση των ελαφρυντικών!Ομόφωνες
οι αποφάσεις του Δικαστηρίου
Με συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο δικηγόρος Παναγιώτης Κεφαλληνός ανέδειξε κάποιες από τις πτυχές της πολυσυζητημένης υπόθεσης του 27χρονου συμπατριώτη μας που το Μάη του 2018 σκότωσε με καραμπίνα τον ίδιο του τον πατέρα στις Βολίμες .
Καθώς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής με την ανακοίνωση της απόφασης του ΜΟΔ Πατρών, έπεσε η αυλαία της δίκης που προκάλεσε έντονο το ενδιαφέρον της Κοινής Γνώμης, ο έμπειρος νομικός μας ενημέρωσε για τις παραμέτρους που κατά τη γνώμη του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα: Μεταξύ αυτών ο πρότερος έννομος βίος του 27χρονου, η συμπεριφορά και η στάση του κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης αλλά και η συμπεριφορά του θύματος σε σχέση με το γιο του.
«Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή του Νόμου που ισχύει από 1η Ιουλίου του 2019. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου και την αναγνώριση τριών σωρευτικών ελαφρυντικών, η ποινή θεωρώ πως είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το Νόμο» ανέφερε αρχικά ο κ. Κεφαλληνός διευκρινίζοντας πως στα 8 χρόνια κάθειρξης που επιβλήθηκαν συνολικά στον 27χρονο, τα 7 αφορούν την ανθρωποκτονία και το ένα έτος αφορά την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή.
«Έπαιξε σημαντικότατο ρόλο η πορεία του αποβιώσαντα μέχρι και την ημέρα του θανάτου του, καθώς και οι προσωπικές οικογενειακές σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις του με το παιδί του. Ας ληφθεί υπόψη πως πέρα από όσα αναφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή από τον Αλέξη και έχουν σχέση με την ενέργεια του, αναδείχθηκαν και γεγονότα που αφορούν παραλείψεις του αποβιώσαντα για την ελληνική ιθαγένεια του Αλέξη, παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε το 1992 από Έλληνα γονέα και από μητέρα ελληνικής καταγωγής. Το παιδί αυτό όμως για μια σειρά από λάθη και παραλείψεις φαίνεται να είναι αλβανικής υπηκοότητας. Έχουν γίνει πολλά εις βάρος του από την ημέρα που γεννήθηκε και βίωνε μια κατάσταση εξαιρετικά άσχημη. Όλα αυτά δημιούργησαν καταστάσεις ικανές να φέρουν αυτό το παιδί στην κατάσταση που έφτασε και όλα αυτά αναδείχθηκαν μέσα στο Δικαστήριο» τόνισε ο κ. Κεφαλληνός, σημειώνοντας πως ενώ η υπερασπιστική γραμμή ανέδειξε και απέδειξε τους ισχυρισμούς της κατά την ανακριτική διαδικασία , και στην αίθουσα του Δικαστηρίου.
«Είναι αξιοσημείωτο πως από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο ή μάρτυρας που να δείξει πως δεν έχουμε δίκιο» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλληνό, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα ελαφρυντικά που ελήφθησαν υπόψη από το Δικαστήριο μεταξύ αυτών και αυτό του προτέρου σύννομου βίου, καθώς το Ποινικό Μητρώο του νεαρού ήταν λευκό, ενώ με ελήφθησαν υπόψη και «τα έργα και οι ημέρες» του αποβιώσαντα που αποτελούσαν ανάρμοστη συμπεριφορά.
«Τα ελαφρυντικά συμπεριλαμβάνονταν στην πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μεΐδάνη, που αποτελεί ένα κόσμημα Εισαγγελέως και μάλιστα ήταν η τελευταία του δίκη ως Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών καθώς από σήμερα είναι Εισαγγελέας Εφετών» έκανε γνωστό ο κ. Κεφαλληνός, υπογραμμίζοντας τέλος και το ρόλο που έπαιξε η συμπεριφορά του δράστη όλο το διάστημα της κράτησης του.
«Ο νεαρός Αλέξης ήταν υπόδειγμα! Λάβετε υπόψη πως κατέθεσαν ως μάρτυρες καθηγητές του στο σωφρονιστικό κατάστημα. Ο δε Εισαγγελέας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την χρήση της ελληνικής γλώσσας αλλά και την ευγένεια του» ανέφερε.
Τέλος στο νέο Κώδικα ως λόγος μείωσης ποινής προβλέπεται η ομολογία της πράξης, στη διάρκεια της προδικασίας, δηλαδή όσο ήταν στο Αστυνομικό Τμήμα και πριν οδηγηθεί ενώπιον του Ανακριτή!
«Ο Εισαγγελέας στηλίτευσε την πράξη και την συμπεριφορά του εντολέα μου αλλά ανέφερε τα γεγονότα που τον εξώθησαν στην συγκεκριμένη πράξη» δήλωσε ο κ. Κεφαλληνός, σημειώνοντας πως η θετική στάση που εξαρχής κράτησε απέναντι στο δράστη η Κοινή Γνώμη δεν μπορεί να επηρεάσει έναν επαγγελματία Δικαστή.
Ειδικά για τους ενόρκους σημείωσε πως υπέβαλαν ερωτήσεις κρατούσαν σημειώσεις, ενώ τελικά οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και στην ενοχή και στο πλαίσιο των ποινών.
Όπως είναι γνωστό, μετά την έκδοση της απόφασης που ήταν εφέσιμη, ασκήθηκε Έφεση και ο 27χρονος μπορεί να επιστρέψει και πάλι στο σπίτι του.
«Το Δικαστήριο στάθμισε το χαρακτήρα του κατηγορουμένου, το λευκό ποινικό μητρώο που υπήρχε αλλά και το γεγονός ότι η πράξη είχε μια μοναδικότητα και δεν δείχνει σκληρότητα ή έξη. Έτσι χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα και με περιοριστικούς όρους ο Αλέξης θα είναι ελεύθερος. Με την Έφεση ζητάμε μια καλύτερη αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών σε σχέση με την ποινή, αλλά και η πράξη να αναγνωριστεί ότι τελέστηκε εν βρασμώ ψυχικής ορμής» κατέληξε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Η αυτοδικία δεν είναι λύση…. υπάρχουν κρατικές δομές να καταγγελθούν τα πράγματα πριν πάρουμε το νόμο στα χέρια μας….