Για σωρεία λαθών που έγιναν στην υπόθεση της σύναψης της δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς, πέρα από το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, κάνει λόγο ο νομικός Παναγιώτης Ζυγούρης και μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε-. τόνισε μεταξύ άλλων πως τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας δεν εκχωρούνται και κακώς μπήκαν ως ενέχυρο για το δάνειο..
Ο κ. Ζυγούρης που την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε για λογαριασμό του Δήμου Ζακύνθου αίτηση ρυθμίσεως καταστάσεως στο Πολυμελές Πρωτοδικείο για να σταματήσει η παρακράτηση των τελών καθαριότητας για το δάνειο της Πειραιώς, τόνισε πως απαιτείται να ακολουθήσει διαχειριστικός έλεγχος για τις δοσοληψίες του δανείου και στην συνέχεια κατασταλτικός, από Ορκωτούς Λογιστές. Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, η προθεσμία για να αναζητήσει ο Δήμος αστικές ευθύνες έχει παρέλθει!
«Πράγματι αυτή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Άλλωστε το γεγονός ότι από το 2007 μέχρι και σήμερα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, δείχνει και την σοβαρότητα του ζητήματος. Με την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς ο Δήμος και αντίστοιχα η Τράπεζα κατά του Δήμου για τις δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 9,6 εκατομμυρίων ευρώ το Πολυμελές Πρωτοδικείο αποφάσισε το 2008 να αναβάλει την λήψη απόφασης μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης στην ποινική δίκη εις βάρος του Στεριώτη και του μακαρίτη Άκη Τσαγκαρόπουλου. Μέχρι να γίνει η απόφαση αμετάκλητη, θα περάσουν αρκετά χρόνια. Η απόφαση του Πολυμελούς δημιούργησε ένα αδιέξοδο από το οποίο ο Δήμος δεν μπορούσε να ξεφύγει. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ρύθμισε προσωρινά την κατάσταση και το ποσό των 70.000 ευρώ που έπρεπε ο Δήμος να καταβάλει από τα ανταποδοτικά τέλη μειώθηκε στις 35.000 ευρώ. Με βάση αυτά, αλλά και τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το 2011, ο Δήμος δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, παρά μόνο εφόσον υπήρχε κάποιο νεώτερο στοιχείο που μετέβαλε την κατάσταση» σημείωσε ο δικηγόρος και συνέχισε λέγοντας: «Από τον Αύγουστο μήνα, συγκέντρωσα τα στοιχεία από την Τράπεζα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δ.Ο.Υ και με τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως το ποσό που χρωστάει ο Δήμος στην Τράπεζα Πειραιώς έχει εξοφληθεί και μάλιστα υπάρχει και ένα υπόλοιπο της τάξης των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει έγγραφο της Τράπεζας που λέει πως στην ουσία έχει εξοφληθεί. Το θέμα είναι πως πρέπει να έχουμε μια δικαστική απόφαση που θα ανατρέπει αυτή την κατάσταση. Αρμόδιο δικαστήριο, είναι το Πολυμελές στο οποίο και υποβάλαμε την αίτηση ρυθμίσεως καταστάσεως καθώς η κύρια δίκη εκκρεμεί στο Πολυμελές!»
Σύμφωνα με τον κ. Ζυγούρη μαζί με την αίτηση προσκομίστηκαν τα στοιχεία, αλλά και η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που είναι σε πρώτο βαθμό, αλλά υπάρχει σαφής καταδίκη για τα αδικήματα της πλαστογραφίας.
«Ζητάμε ο Δήμος να σταματήσει να καταβάλει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αλλά και τη διακοπή της καταβολής των δόσεων από τους ΚΑΠ που ετησίως είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό που παρακρατεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αν εκδοθεί και τέτοια απόφαση θα είναι μια μεγάλη οικονομική ανάσα για το Δήμο» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Σημειώνω πως η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ήταν δεσμευτική και ο Δήμος δεν μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά αναλαμβάνοντας μια πολιτική πρωτοβουλία. Αν δεν υπήρχε δικαστική απόφαση ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι. Έγιναν πολλά λάθη και δεν αναφέρομαι μόνο στα ποινικά. Συνάφθηκε ένα δάνειο και εκχωρήθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Αυτά είναι ανεκχώρητα , εξειδικευμένα έσοδα που αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Κακώς όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε αυτή η δέσμευση και ο Δήμος έχασε όλα αυτά τα χρήματα».
Σε σχέση με την τύχη της υπόθεσης ως προς την εγκυρότητα του δανείου, ο κ. Ζυγούρης εκτίμησε πως ακόμη και αν η δανειακή σύμβαση είναι άκυρη, η Τράπεζα θα εισπράξει τα χρήματα της και αυτό συνέβη και στην περίπτωση της ALPHA.
«Το σοβαρό θέμα της εκταμίευσης και σε ποιους σκοπούς διατέθηκαν τα χρήματα αυτά., είναι ζήτημα ουσιαστικού ελέγχου που έπρεπε να γίνει από Ορκωτούς Λογιστές.Εδώ θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση του έλεγχου, να γίνει μια προσπάθεια από το Δήμο για να επακολουθήσει κατασταλτικός έλεγχος από οικονομικούς επιθεωρητές ή από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να καταλογιστούν τα υπαίτια πρόσωπα, Ποιοι είναι δηλαδή εκείνοι που πήραν τα χρήματα. Η παραγραφή της ευθύνης στην αιτία του κατασταλτικού δημοσιονομικού ελέγχου είναι 20ετής και ήδη έχουν περάσει 10 χρόνια. Έχει δε παραγραφεί ήδη η απαίτηση του Δήμου στο πλαίσιο της αστικής ευθύνης. Αυτή η ευθύνη έχει παραγραφεί» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η ουσία του ζητήματος είναι να βρεθεί που πήγαν αυτά τα χρήματα!