Ζάκυνθος

«Πυρ ομαδόν» από Επιμελητήριο και φορείς για τα all inclusive

«Πυρ ομαδόν» κατά της πρακτικής των πακέτων all inclusive που ακολουθούν πολλά ξενοδοχεία και στη Ζάκυνθο, εξαπέλυσαν οι φορείς που συγκεντρώθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Επιμελητήριο, μετά από πρόσκληση που έγινε από τη διοίκηση του φορέα. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Δ. Τσιώλης, ο Πρόεδρος των Παραγωγών της Λαϊκής Αγοράς Β. Φλάμπουρας, ενώ δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος από το Δήμο, γεγονός που σχολιάστηκε.

Το στοιχείο  που αποτυπώθηκε από όλους τους φορείς που έδωσαν το παρόν, μεταξύ αυτών ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, παραγωγοί ντόπιων αγροτικών προϊόντων, ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων σε τουριστικές περιοχές, ήταν πως τη φετινή σεζόν, μπορεί να παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών αλλά παράλληλα παρατηρείται μια κατακόρυφη μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις.

Αυτό που επισημάνθηκε ακόμη,  είναι πως φέτος «κερδισμένοι» βγήκαν μόνο οι ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ειδικότερα αυτοί που πουλούν πακέτα με όλες τις παροχές (φαγητό, ποτό, διασκέδαση κλπ.) στους επισκέπτες τους.

Χαρακτηριστική για το θέμα ήταν η τοποθέτηση του τουριστικού πράκτορα και μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου Τάσου Μποτώνη, ο οποίος ανέφερε πως ειδικά φέτος οι επισκέπτες μας δεν «μοιράστηκαν» σε αυτούς που επέλεξαν ξενοδοχεία και σε αυτούς που επέλεξαν καταλύματα, αλλά αντίθετα πληρότητα έχουν μόνο τα ξενοδοχεία και αυτό είναι κάτι που  δεν είχε παρατηρηθεί πέρυσι.

Ένα ακόμη ζήτημα που αναδείχθηκε αφορούσε την πρακτική κάποιων ξενοδοχείων που διαθέτουν πακέτα all inclusive, να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες τους να χαλούν χρήματα εκτός ξενοδοχείου αλλά σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις: Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε το γεγονός ότι  ξενοδοχεία συνεργάζονται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις εκτός ξενοδοχείου, όπου με συγκεκριμένο ποσό, μπορούν να φάνε και να πιουν απεριόριστα!

Ειδικά το θέμα της διατροφής που παρέχεται στα ξενοδοχεία, επέμειναν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, κάνοντας ευθέως λόγο για εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δυσφήμιση της Ζακύνθου!

Το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ανδρέας Κοτσώνης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εκ μέρους του Επιμελητηρίου για τη διεξαγωγή της συζήτησης, τόνισε πως με τα χρήματα που λαμβάνουν οι ξενοδόχοι από τα πακέτα all inclusive, δεν μπορούν να προμηθευτούν υψηλής ποιότητας προϊόντα, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες μας να μην απολαμβάνουν την ελληνική και ντόπια κουζίνα και να φεύγουν από το νησί, χωρίς να έχουν την εντύπωση που θα έπρεπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις των all inclusive στην τοπική οικονομία, σημειώνοντας πως επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές όπως το Τσιλιβή και το Αργάσι ερημώνουν.

Ο κ. Κοτσώνης, ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας για να επιβάλει με Νόμο συγκεκριμένο ποσοστό δωματίων που μπορούν να διατίθενται στα ξενοδοχεία σε πακέτα all inclusive και ζήτησε να γίνουν αγορανομικοί έλεγχοι και στα ξενοδοχεία για το είδος των φαγητών και ποτών που σερβίρουν.

Για προϊόντα κακής ποιότητας έκανε λόγο και ο κ. Τ. Μποτώνης, ο οποίος πρότεινε να γίνει κρούση προς τους Συλλόγους Ξενοδόχων προκειμένου να βάλουν νερό στο κρασί τους, να συνειδητοποιήσουν πως η ντόπια κουζίνα και τα ντόπια προϊόντα αποτελούν διαφήμιση για τη Ζάκυνθο και να προτείνουν στους πελάτες τους και πακέτα ημιδιατροφής.

Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε τις αναφορές για κακή ποιότητα, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως το νησί κινδυνεύει να δυσφημιστεί ως …νησί που σερβίρει σκουπίδια!

Ο ίδιος μάλιστα, υπονόησε πως ξενοδοχεία που παρέχουν αυτού του είδους τα πακέτα, μπορεί να μην πληρούν καν τις προϋποθέσεις!

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διονύσης Τσιώλης, συμφώνησε πως τα πακέτα all inclusive δημιουργούν μόνο επιβαρύνσεις για το περιβάλλον της Ζακύνθου, τις τοπικές επιχειρήσεις χωρίς το ανάλογο κέρδος και υπογράμμισε πως για την κατάσταση δεν ευθύνονται οι ξενοδόχοι αλλά οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ που πιέζουν για τέτοιου είδους πακέτα!

Ο ίδιος σημείωσε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει με ποσοστώσεις σε μια ελεύθερη αγορά και υπογράμμισε πως το αντίβαρο σε αυτή την τακτική, είναι οι φθηνές αεροπορικές πτήσεις που επιτρέπουν στους τουρίστες να ταξιδέψουν φθηνά στη Ζάκυνθο επιλέγοντας το κατάλυμά τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς σχολίασε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Ζάκυνθο και τόνισε πως οι χειρισμοί θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο ένωσης περιφερειών, εθνικής συνομοσπονδίας δωματίων κτλ.

Ο ίδιος ζήτησε πιο χαμηλούς τόνους, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να βγαίνει προς τα έξω πως στη Ζάκυνθο δε γίνονται έλεγχοι στα ξενοδοχεία, ή παρέχονται προϊόντα χαμηλής ποιότητας.

Ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Β. Βανταράκης, μετέφερε την πρόθεση του κ. Κοντονή να προβάλει τα αιτήματα των φορέων του νησιού και σχολίασε πως η τακτική των all inclusive εντάσσεται στον σχεδιασμό των μεγάλων τουριστικών εταιρειών να δημιουργήσουν «στρατόπεδα» μέσα στα ξενοδοχεία όπου οι τουρίστες μόνο θα καταναλώνουν!

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, όπως από τη Γενική Γραμματέα του Επιμελητηρίου Ν. Μαλφούρη, τον Πρόεδρο των παραγωγών Β. Φλάμπουρα κ.α ενώ οι προτάσεις των φορέων θα συγκεντρωθούν σε ένα υπόμνημα και θα κοινοποιηθούν στην Ένωση Επιμελητηρίων κ.α..

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *