Ζάκυνθος

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Tα απορρίμματα o νέος κίνδυνος για πυρκαγιές

Με διαταγή του Αρχηγείου η καταγραφή των χωματερών κοντά σε δασικές περιοχές

Ήπιες παρεμβάσεις στο δρόμο της Κάναλης στην Μπόχαλη

Αναγκαία η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο δρόμο που περιβάλει το Κάστρο 

Σε μια πλήρη και αναλυτική καταγραφή των ανεξέλεγκτων χωματερών που έχουν σχηματιστεί σε «απόσταση αναπνοής» από δάση και εκτάσεις που κινδυνεύουν να καούν σε περίπτωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου το προηγούμενο διάστημα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα σαφούς οδηγίας από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν όλες οι υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

Το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών δυστυχώς είναι οξυμένο σε ολόκληρη την χώρα αλλά στρέφοντας το βλέμμα ειδικά στο νησί μας, εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς πως εκτός από τα τεράστια υγειονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, οι όγκοι των απορριμμάτων σε δασικούς δρόμους, ξέφωτα και χαράδρες ελλοχεύουν ακόμη έναν σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση πρόκλησης μιας πυρκαγιάς.

Τα πρόσφατα συμβάντα στα Καμίνια αλλά και στο Τραγάκι όπου οι φωτιές ξεκίνησαν από χώρους με σκουπίδια, θέτουν όλους τους εμπλεκόμενους με το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων προ των ευθυνών τους, και όπως πληροφορούμαστε οι υπεύθυνοι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ήδη κληθεί να δώσουν καταθέσεις.

Θυμίζουμε πως από πριν από περίπου 2 μήνες, όταν έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζακυνθίων, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε τονίσει το των ανεξέλεγκτων χωματερών, που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς, ειδικά για περιπτώσεις που οι όγκοι των απορριμμάτων βρίσκονται μέσα σε δάση! Ο Διοικητής είχε περιγράψει πως δυστυχώς κάθε ορεινό χωριό έχει και μια χωματερή, ενώ τα στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία έδειχναν πως ο αριθμός τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και πως φέτος ήταν 8 περισσότερες από πέρυσι. Ας σημειωθεί πως η καταγραφή αυτή έγινε πριν από δύο μήνες και αν λάβουμε υπόψη ότι ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες η αποκομιδή γίνεται ελλιπώς, ο αριθμός των χωματερών θα έχει αυξηθεί.

Καθαρισμός στο δρόμο της Κάναλης στην Μπόχαλη

Η περιοχή της Μπόχαλης παραμένει σε προτεραιότητα σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας καθώς επανειλημμένως έχουν αναδειχθεί οι κίνδυνοι που θα προκύψουν από μια μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή. Ενώ η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να γίνει μια απολύτως αναγκαία παρέμβαση: ο καθαρισμός του δρόμου στην Κάναλη, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η προστασία του δάσους αλλά και του Κάστρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή της Μπόχαλης από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δήμου Ζακύνθου, της Διεύθυνσης Δασών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων κατά την οποία αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του δρόμου. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με προσοχή, καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποιούνται σωστικές παρεμβάσεις για την στήριξη των πρανών του Κάστρου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Να σημειωθεί πως για τον ίδιο δρόμο κρίθηκε αναγκαία η έκδοση απόφασης για την απαγόρευση της πρόσβασης σε περιόδους υψηλής επικινδυνότητας.

Δικογραφία για τη φωτιά στον Αγγερικό

Σε ότι αφορά την πρόκληση φωτιάς στην περιοχή του Αγγερικού, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σχηματίστηκε δικογραφία. Συγκεκριμένα δύο ημεδαποί 50 και 45 ετών αντίστοιχα, προκάλεσαν πυρκαγιά κατά την εκτέλεση αγροτικών εργασιών καθαρισμού με αγροτικό μηχάνημα, σε ελαιώνα εκμεταλλεύσεώς τους και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία ποινικά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπογραμμίζει πως τα αυξημένα μέτρα περιπολιών θα διατηρηθούν καθ’όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *