Ζάκυνθος

Πυρκαγιές σε Λιθακιά και Αλυκανά – Αποφάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας στους δασικούς δρόμους

Ανησυχία για πλάτωμα Ναυαγίου, Δάφνη, Σέλληνα όπου οι δασικοί δρόμοι καταλήγουν σε αδιέξοδο – Συνεδρίαση το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας

Δύο νέες πυρκαγιές σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Ζάκυνθο και ευτυχώς η παρέμβαση του προσωπικού και των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και απέτρεψε τα χειρότερα.

Η πρώτη φωτιά σημειώθηκε στις 20.30 το βράδυ της Δευτέρας στη Λιθακιά, κοντά σε ελαιόδεντρα και η δεύτερη μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας και πιο συγκεκριμένα στη 01.30 στον Αλυκανά όπου κάηκαν καλάμια και χόρτα κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Όπως προαναφέρθηκε και οι δύο φωτιές αντιμετωπίστηκαν λίγο μετά την έναρξη τους με αποτέλεσμα να μην εξαπλωθούν, ωστόσο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική που προειδοποιεί πως και οι μεγάλες πυρκαγιές ξεκινούν από λίγες φλόγες. Σημειώνεται πως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου βρίσκεται σε ισχύ η αντιπυρική περίοδος και αυτό σημαίνει πως απαγορεύεται πλήρως η καύση σκουπιδιών ή ξερών χόρτων και κλαδιών.

Απαγορεύονται οι υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα, αλλά και οι εργασίες όπου ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για την αντιπυρική περίοδο υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου και την συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο όργανο, όπως ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου, της Αστυνομίας , του Δήμου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Πρόεδροι των ορεινών κοινοτήτων κτλ. Αν και η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος «καθυστέρησε» την σύγκλιση του Συντονιστικού. Ωστόσο σημειώνεται πως ήδη έχει γίνει η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου σε επίπεδο Δήμου, κατά τη διάρκεια του οποίου αναδείχθηκαν κάποια από τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση έγινε η απαραίτητη προετοιμασία και συζήτηση προκειμένου να εκδοθούν οι αποφάσεις απαγόρευσης της κυκλοφορίας στους δασικούς δρόμους από τον Αντιπεριφερειάρχη, όπως γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε δασικές περιοχές.

Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα που αφορούν την πρόληψη από τις πυρκαγιές σε περιοχές του νησιού που κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλατώματος του Ναυαγίου, όπου η Διεύθυνση Δασών ζητά την απαγόρευση της πρόσβασης, ενώ άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παραλία Σέληνα και η παραλία της Δάφνης.

Στις περιοχές αυτές οδηγούν δρόμοι που διανοίχτηκαν ως δασικοί και σε περίπτωση κάποιας πυρκαγιάς υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής.

Αναφορά μεταξύ άλλων έγινε και στην περιοχή της Μπόχαλης, που κάθε χρόνο προκαλεί ανησυχία και αυτό που έγινε γνωστό είναι πως με πρόνοια της Εφορείας Αρχαιοτήτων ξεκίνησε ο καθαρισμός στο εσωτερικό του Ενετικού Κάστρου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *