Τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου επισκέφτηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσσός, που είχε μια πρώτη γνωριμία με τους συναδέλφους του στη Ζάκυνθο ενόψει της συνεδρίασης της ολομέλειας που έγινε στο νησί μας.
Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Πούλιο Αναστάσιο, Κιλκίς Αρτόγλου Ευρώπης και Έδεσσας Γαϊσίδου Λεμονιάς παραχώρησε δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε για τα θέματα που απασχολούν την Ολομέλεια των Προέδρων. Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας άσκησε ευθεία κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον τέως Υπουργό και Βουλευτή Ζακύνθου Στ. Κοντονή κάνοντας λόγο για «εμμονή» σε ζητήματα όπως αυτό της διαμεσολάβησης αλλά και για έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης με το Δικηγορικό Σώμα.
«Είναι η δεύτερη ολομέλεια που γίνεται εκτός Αθηνών με την πρώτη να γίνεται στην Ορεστιάδα για λόγους συμβολικούς, με αφορμή την σύλληψη και την μακροχρόνια φυλάκιση των Ελλήνων Αξιωματικών. Από τις τέσσερις συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, οι δύο έγιναν στην επαρχεία και αυτό έχει τη σημασία του. Η δεύτερη στάση είναι η Ζάκυνθο στο Νότιο άκρο της χώρας και αυτός είναι ένας ακόμη συμβολισμός που θέλουμε να δώσουμε. Είμαστε κοντά σε όλους τους συναδέλφους και σε όλους τους Συλλόγους από την μια άκρη στην άλλη . Σημαντικό ρόλο στην απόφαση μας έπαιξε και το γεγονός ότι η Ζάκυνθος ήταν ο τόπος καταγωγής του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης» ανέφερε αρχικά ο κ. Βερβεσσος, τονίζοντας στην συνέχεια πως η ολομέλεια γίνεται σε μια καθοριστική περίοδο για τα δρώμενα και του δικηγορικού Συλλόγου αλλά και του τόπου μας.
«Ο Πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξήγγειλε μια ραγδαία αλλαγή στάσης στο θέμα του ασφαλιστικού, θέμα που μας ταλάνισε επί μακρόν. Τροποποιήθηκε ο Νόμος Κατρούγκαλου και μπορεί να μην λύνονται όλα τα προβλήματα, αλλά δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσουν οι πιέσεις μας και οι αγωνιστικές μας διεκδικήσεις για νέες τροποποιήσεις.
Θυμίζουμε τις πολύμηνες αποχές αλλά και τις δικαστικές προσφυγές για το συγκεκριμένο Νόμο. Θέλουμε και η Κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία να καταλάβουν πως δεν κάνουμε αγώνες συντεχνιακούς, αλλά αγώνες επιβίωσης! Το Δικηγορικό Σώμα αγωνίστηκε καταρχήν για την κοινωνία και μετά για μας, μια που εδώ και μια δεκαετία μαστίζεται από μια δεκαετή κρίση που αλλοίωσε θεσμούς, υποβάθμισε δικαιώματα και εξευτέλισε δημοκρατικές διαδικασίες. Δυστυχώς η χώρα μας έγινε ένα πειραματόζωο και το πείραμα συνεχίζεται, αλλά θα είμαστε εδώ για να εγγυούμαστε και θεσμούς και συνταγματικές αρχές» τόνισε.
Ειδική αναφορά έκανε στο θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, την οποία όπως ανέφερε την εισήγαγε ο προηγούμενος Υπουργός Δικαιοσύνης με μια εμμονή… ιδιότυπη.
«Πριν καν συγκληθεί η ολομέλεια και μέσα σε τρεις μόνο ημέρες διαβούλευσης μας κατατέθηκε ένα συγκεκριμένο ασφυκτικό πλαίσιο. Με την συνδρομή των βουλευτών της συμπολίτευσης καταφέραμε να τροποποιήσουμε το αρχικό σχέδιο και με μια ταχύτατη κίνηση που κάναμε πριν καν συγκροτηθούμε προσφύγαμε στη διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Δυστυχώς ο πρώην Υπουργός είπε ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί την νομοθετική του ρύθμιση, κόντρα στην απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου που την χαρακτήρισε γνωμοδοτική ενώ τις ενέργειές μας συντεχνιακές. Εμείς όμως αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των πολιτών και ειδικά των αδύναμων οικονομικά να έχουν πρόσβαση στο Δίκαιο. Ήδη υπάρχουν γκρίζες ζώνες και πολλοί πολίτες αποφεύγουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η εμμονή του Υπουργού πήγε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Ευτυχώς η νέα Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ανέστειλαν την αρχική διάταξη και αποφάσισαν την αναστολή του Νόμου» δήλωσε και συμπλήρωσε πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια καλύτερη κατεύθυνση στο διάλογο, και ο Νέος Υπουργός παρά τις κλονισμένες σχέσεις με τον προκάτοχό του , συναντήθηκε και μαζί του και με την Ολομέλεια.
«Δεν επικοινωνούμε πλέον με σήματα καπνού και δεν έχουμε καθεστώς κλειστών θηρών και παράλληλων διαλόγων . Αυτό είναι μια κατάκτηση του αγωνιστικού μας φρονήματος γιατί καμία Κυβέρνηση δεν αλλάζει από μόνη της» δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο πως αναγνωρίζει την προσπάθεια για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου μια και είναι ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ειδικά για τους νέους συναδέλφους.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ