Κόσμος

Πρόταση σοκ από τους Πρυτάνεις: Μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Με το επιχείρημα ότι τα κονδύλι έχουν μειωθεί δραματικά, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων ζητούν να απορροφήσουν τους μισούς συγκριτικά με πέρυσι φοιτητές.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις τους δεν εισακουστούν, τότε, όπως υποστηρίζουν, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών.

 

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ – ΤΕΙ, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους”, έχουν αρχίσει να στέλνουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας για τον φετινό αριθμό των εισακτέων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας ζητούν να απορροφήσουν τους μισούς φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.

“Κάθε χρόνο ζητάμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών και τελικά παίρνουμε πολλαπλάσιους”, αναφέρουν πρυτάνεις, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα κονδύλια προς τα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως έχουν “ψαλιδιστεί” οι θέσεις των συμβασιούχων και προσθέτουν ότι οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό γίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών στην εισήγησή της προς το υπουργείο ζήτησε για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να δεχτεί συνολικά 1.862 φοιτητές ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 3.708 φοιτητές από τη γενική σειρά και τις ειδικές κατηγορίες.

Εάν μάλιστα στον αριθμό των εισακτέων του 2011 προστεθούν σε αυτούς και όσοι εγράφησαν από κατατακτήριες, λόγω σοβαρών ασθενειών κλπ., τότε ο αριθμός μεγαλώνει και άλλο.

Στο 50% φτάνει η μείωση που ζητάει και η διοίκηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν 6.515 φοιτητές, ενώ για φέτος η πρόταση είναι να μην ξεπεράσουν τους 3.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *