Κοινωνία

Πρόστιμο 4 χιλ. € στο ΦοΔΣΑ και για την λειτουργία του ΚΔΑΥ

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ακόμη σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων που παραμένουν άλυτα, έρχεται να «υπενθυμίσει» το νέο πρόστιμο που επιβάλλεται εις βάρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου.

Αυτή τη φορά το πρόστιμο αφορά την λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην περιοχή του αεροδρομίου και μπορεί να είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με αυτά που ήδη έχουν υποβληθεί στον Φορέα, ωστόσο δεν παύει να είναι σοβαρό και ενδεικτικό των ζητημάτων που πρέπει να τακτοποιηθούν άμεσα.

Το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ και αφορά μια σειρά από παραβάσεις της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν μετά από αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Ζακύνθου. Να σημειωθεί πως η αυτοψία πραγματοποιήθηκε το περσινό καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου, ενώ είχε προηγηθεί καταγγελία από το Σύλλογο προστασίας του Βραχιώνα, πριν από περίπου ένα χρόνο, δηλαδή στις 14 Μαρτίου του 2018.

Σύμφωνα με το πόρισμα του κλιμακίου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕΖ, Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι :

  • Λειτουργεί Κέντρο Ανακύκλωσης Απορριμμάτων χωρίς να διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων σε ισχύ και χωρίς να διαθέτει άδεια λειτουργίας.
  • Λειτουργεί πλυντήριο οχημάτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και άδεια λειτουργίας. – Η διάθεση των νερών πλύσης γίνεται σε ανοικτή απορροφητική δεξαμενή, χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια σύμφωνα με την ΚΥΑ 145116/2011 (ΦΕΚ 354 Β) για την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  • Η μονάδα λειτουργούσε κανονικά και γινόταν διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και συλλογή πλαστικών σε κάδους προς δεματοποίηση.
  • Εντός και εκτός του κτιρίου υπήρχαν χάρτινοι όγκοι, πλαστικοί όγκοι δεματοποιημένοι, και μη.
  • Στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου είχαν διατεθεί μεγάλοι όγκοι υλικών όπου και γινόταν χειρωνακτική διαλογή αυτών.
  • Δεν διαπιστώθηκαν στραγγίδια στις παρακείμενες τάφρους της εγκατάστασης.
  • Δυτικά των εγκαταστάσεων υπήρχαν δεματοποιημένοι όγκοι πλαστικών καθώς και δύο κοντέινερ για συλλογή γυαλιού και ηλεκτρικών συσκευών αντίστοιχα. .
  • Βόρεια των εγκαταστάσεων υπήρχαν συσσωρευμένοι μικροί όγκοι μεμβρανών συσκευασίας, καθώς και χαρτόκουτα προς δεματοποίηση.

Το πόρισμα κατέληγε στο ότι: αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η υποβάθμιση του Περιβάλλοντος της περιοχής και η δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων και πως επιβάλλεται η άμεση διακοπή της διάθεσης, η απομάκρυνση – κατάλληλη διάθεση των στερεών αποβλήτων από την περιοχή των εγκαταστάσεων με παράλληλη εξυγίανση συνολικά του χώρου, η εξασφάλιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το Κέντρο Ανακύκλωσης και το πλυντήριο οχημάτων και άδεια επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων του τελευταίου ή σύνδεση με τις όμορες εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως παρά τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις που προηγήθηκαν αλλά και τις επισημάνσεις από την ίδια τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ σε σχέση με τον ιδιώτη που διαχειρίζεται το Κέντρο Ανακύκλωσης, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την διαχείριση του Κέντρου Ανακύκλωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *