Ζάκυνθος

Πρόστιμα για όσους προκαλούν ζημιές στο πράσινο

 

Ο Κανονισμός που αφορά το αστικό και περιαστικό πράσινο, αλλά και τους  χώρους πράσινου στο Δήμο Ζακύνθου, εγκρίθηκε ομόφωνα χθες το πρωί, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την εισήγηση προς τα μέλη της Επιτροπής, πραγματοποίησε η κ. Χάιδω Χριστοδούλου, δασολόγος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Ο Κανονισμός, που σχεδιάστηκε με βάση το ήδη εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για την επόμενη διετία, προβλέπει τις υποχρεώσεις των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και των δημοτών για την προστασία των χώρων πρασίνου, ενώ αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι πως η αύξηση των χώρων αυτών, τίθεται με βάση τον Κανονισμό σε προτεραιότητα.

Στην εισήγησή της προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η αρμόδια υπάλληλος, επισημαίνει πως το διάστημα από το 1998 μέχρι το 2011, κάηκαν στο νησί μας 126.687, 64 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων ενώ την ίδια περίοδο η δομημένη επιφάνεια ανήλθε σε 1.196.671 τετραγωνικά μέτρα.

Ακόμη, στην ίδια εισήγηση  υπογραμμίζεται πως επιβάλλεται  η καταγραφή αλλά η προστασία των αδόμητων χώρων σε όλο το νησί, ενώ ειδικά για το πολεοδομικό συγκρότημα της Πόλης, τονίζεται η ανάγκη για 100δες δέντρα, που θα λειτουργούν ως φυσικό κλιματιστικό αλλά και ως ασπίδα προστασίας της υγείας, απέναντι στα αιωρούμενα σωματίδια.

Στον Κανονισμό που αφορά το αστικό και περιαστικό πράσινο, επισημαίνεται πως με τον όρο αυτό περιγράφεται κάθε μορφή βλάστησης όπως δέντρα, θάμνοι, πολυετή και εποχιακά φυτά, χλοοτάπητες σε δημόσιους χώρους και περιγράφονται οι υποχρεώσεις που έχει η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος, για την περίφραξη των κορμών, την αποφυγή των ζημιών από ανθρώπινες ή άλλες παρεμβάσεις,  την καλλιεργητική φροντίδα όπως το κλάδεμα, το πότισμα και την λίπανση.

Ακόμη, προτείνεται η ευαισθητοποίηση των δημοτών με την «υιοθεσία» δέντρων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, με το πότισμά τους ιδιαίτερα την περίοδο του Καλοκαιριού.

Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι επιτρεπτές αλλά και μη επιτρεπτές ενέργειες στους χώρους πρασίνου ( όπως φθορά, καταστροφή, ρύπανση, κοπή δέντρων ή θάμνων) αλλά και η επιβολή προστίμων για όσους προβαίνουν σε παραβάσεις.

Τέλος, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η απαγόρευση διαφημιστικών πινακίδων πάνω σε δέντρα ή σε χώρους πράσινου, κάτι το οποίο δυστυχώς παρατηρείται και στο νησί μας αλλά και απαγόρευση της χρήσης κοινόχρηστου νερού για καθαρισμούς καταστημάτων και επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους.

Η Κανονιστική, προβλέπει με λεπτομέρεια τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για να διατηρηθεί όσο πράσινο έχει διασωθεί, αλλά αξίζει να αναφέρουμε πως το μείζον ζήτημα είναι η εφαρμογή της, αφού δυστυχώς υπάρχει αρνητική εμπειρία από Κανονιστικές που έχουν ψηφιστεί κατά το παρελθόν, αλλά έμειναν κενό γράμμα.

 

Τροποποίηση Σχεδίου Πόλης

 Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην ίδια συνεδρίαση προχώρησε και στην τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης «Ντουρέικα», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων για την κατασκευή έργου από την Περιφέρεια στην περιοχή.

Στο σχεδιασμό των υπηρεσιών της Π.Ε προβλέπεται η κατασκευή διπλού κόμβου και για το λόγο αυτό, θα έπρεπε να προηγηθεί η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης για να συμφωνεί με τα νέα δεδομένα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *