Τα σοβαρά προβλήματα με τη θαλάσσια ρύπανση πρέπει να ενεργοποιήσουν όλους τους φορείς του νησιού και ένας εξ αυτών με ειδική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Ο Φορέας Διαχείρισης θα πρέπει και από την πλευρά του να παίξει όσο το δυνατόν πιο καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων, που δυστυχώς δεν σημειώνονται για πρώτη φορά σε ένα νησί, του οποίου η κυρίαρχη λογική θέλει το κέδρος να είναι η υπέρτατη αξία.
Άλλωστε εκτός από την πρόσφατη καταγγελία για θαλάσσια ρύπανση που αφορούσε την παραλία της Δάφνης, μια από τις περιοχές που αποδεδειγμένα δέχονται επιβάρυνση είναι η ακτή του Βροντόνερου, όπου και πρόσφατα κατέληξαν λύματα, αυτή τη φορά όχι από τον ΧΥΤΑ αλλά από βυτιοφόρο.
Μιλώντας πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσσος Κουτσούμπας είχε επισημάνει πως αυτές οι καταστάσεις είναι πέρα από κάθε λογική, υποστηρίζοντας πως πέρα από το περιβάλλον, θίγεται και η οικονομία του νησιού.
«Υπάρχουν κάποιοι που λειτουργούν πέρα από κάθε λογική. Ας μην ξεχνάμε από τις προφανείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, η ρύπανση συμβάλει αρνητικά και στην τουριστική οικονομία. Οι επισκέπτες έρχονται στο νησί για να χαρούν τις καθαρές ακτές και τα γαλάζια νερά» ανέφερε ο Πρόεδρος σημειώνοντας πως το Πάρκο δεν έχει κατασταλτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να κάνει κάτι πέρα από το να ενημερώσει τις αρχές.
Αίτημα για ενίσχυση της αστυνόμευσης
«Χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνόμευση και επίβλεψη, έστω και για αυτούς τους λίγους που δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό κάνουν» σημείωσε, τονίζοντας πως για τις περιπτώσεις ρύπανσης ενημερώνεται και η Εισαγγελική Αρχή του νησιού.
Νέος οργανισμός και κανονισμός λειτουργίας για το ΕΘΠΖ
Την τελευταία ημέρα του Μάη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου με πολλά και σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Νέο οργανόγραμμα με 33 άτομα προσωπικό για το ΕΘΠΖ
Ένα εξ αυτών αφορούσε τη διευθέτηση οργανωτικών θεμάτων που αφορούν το μέλλον του φορέα, όπως η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας, τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και το νέο Οργανόγραμμα. Στο νέο Οργανόγραμμα προβλέπονται συνολικά 33 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ προβλέπονται και 25 άτομα ως έκτακτο – εποχιακό προσωπικό για τις ανάγκες φύλαξης , ενημέρωσης και εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης.
Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστούν και τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα που θα είναι πλέον 7μελές και όχι 11μελές., καθώς το ΕΘΠΖ είναι ένας από τους 10 φορείς διαχείρισης στην Ελλάδα, για τους οποίους δεν έχει οριστεί διοικητικό συμβούλιο.
Λιγότερες φέτος οι φωλιές της χελώνας!
Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά με λιγότερες φωλιές και αυτό είναι ένα δεδομένο που ήδη έχει καταγραφεί: Όπως επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Πάρκου μέχρι στιγμής οι φωλιές στις παραλίες ωοτοκίας είναι λιγότερες από 10 ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο είχαν καταγραφεί από 80 μέχρι 100.
Στο γεγονός αυτό έχουν συμβάλει αφενός οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν μέχρι πρόσφατα, αφετέρου οι φυσιολογικές διακυμάνσεις στη βιολογία της θαλάσσιας χελώνας ως προς τον ρυθμό αναπαραγωγής.
Ο μικρότερος αριθμός χελωνών που θα γεννηθούν φέτος επιβάλει και την πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας.