Ζάκυνθος

Πρόγραμμα Ζακυνθινού Καρναβαλιού 2013

Οριστικοποιήθηκε από την Καρναβαλική Επιτροπή, το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το Ζακυνθινό Καρναβάλι 2013. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 17 Μαρτίου. Κάθε μέρα και από μία -τουλάχιστον- εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους.

 

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, Τελώνου και Φαρισαίου, Αρχή Τριωδίου

11:30 πμ Καρναβαλική ποδηλατάδα με αφετηρία την Πλ. Σολωμού και με προορισμό το Μουζάκι (Θέση Μποναφέ). Εκεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου θα διοργανώσει γλέντι με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων Κερίου, Τραγακίου «Η Δερματούσα», Κατασταρίου, Κρητικών και Βορειοηπειρωτών. Στην Καρναβαλική Ποδηλατάδα επικεφαλής θα τεθεί ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και παρουσιαστής της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» Γιώργος Αμυράς. Οι ποδηλάτες θα επιστρέψουν στην Πλατεία Αγίου Μάρκου όπου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε κλήρωση ενός ποδηλάτου. Θα βραβευθεί επίσης η καλύτερη καρναβαλική αμφίεση ποδηλάτου.

 

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

18:30 μμ Έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Piccolo Καρναβάλι» , στη Λέσχη «Ο Ζάκυνθος». (Διάρκεια έκθεσης έως 10 Μαρτίου)

 

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

18:30 μμ Στο Κοινοτικό Γραφείο στα Λαγκαδάκια το «Τριώδιο αρχίζει». Εργαστήρι μάσκας και χαρταετού. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδακίων. Εμψυχώτρια: Άννα Κλαυδιανού.

 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου

18:30 μμ Ξενοπούλειος Βιβλιοθήκη «Η Πουλτσινέλα και η παρέα της». Ιστορίες για μάσκες και όχι μόνο (για παιδιά 6-12 χρονών) με εμψυχώτρια την Άντζελα Παλμιτέστα.

 

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου

18:00 μμ Ξενοπούλειος Βιβλιοθήκη, «Το πρώτο τρελό πάρτι του καρναβαλιού» (για παιδιά 4-7 χρονών) με την Μ. Μαρίνου.

19:30 μμ Κανταδόροι σεργιανίζουν στους δρόμους της πόλης.

 

Παρασκευή 1 Μαρτίου

19:00 μμ Ποδαράτα στους δρόμους της πόλης με τις Φιλαρμονικές του Δήμου Ζακύνθου.

20:00 μμ Κρυμμένος Θησαυρός. Θα δοθούν ραδιοφωνικά, τα θέματα του 2ου παιχνιδιού «Κρυμμένου Θησαυρού».

 

Σάββατο 2 Μαρτίου

10:00 πμ Πλατεία Σολωμού. Παιχνίδι «Κρυμμένου θησαυρού». Εκατοντάδες ζακυνθινόπουλα θα λύσουν γρίφους, σοφιστείες, τεχνάσματα και θα διαγωνιστούν σε πρωτότυπα παιχνίδια. Συνδιοργάνωση Δήμος Ζακύνθου και Επιμελητήριο Ζακύνθου. Στη θέση του μηχανοδηγού το Πλήρωμα 94 από το Πατρινό Καρναβάλι.

18:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου. Η Ομάδα λαϊκού θεάτρου Αγγερικού παρουσιάζει την ομιλία του Νιόνιου Αρβανιτάκη «Ο Κόντες Αμυριάλης». Θα ακολουθήσουν χοροί της Ζακυνθινής Υπαίθρου με ταμπουρλονιάκαρο, από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Υακίνθη».

20:00 μμ Πνευματικό Κέντρο. Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας διοργανώνει διάλεξη για το Ζακυνθινό Λαϊκό Θέατρο.

21.30 μμ Απονομή βραβείων του Κρυμμένου Θησαυρού.

[note color=”#FFCC00″]Θεσσαλονίκη. Το χορευτικό συγκρότημα «Φιόρο του Λεβάντε» ως «πρεσβευτής» του Ζακυνθινού Καρναβαλιού παρουσιάζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, Ζακυνθινά έθιμα της Αποκριάς.[/note]

 

Κυριακή 3 Μαρτίου, του Ασώτου

Καρναβαλικό ταξίδι στην Πάτρα. Αντιπροσωπεία του ζακυνθινού Piccolo Καρναβαλιού ταξιδεύει στην Πάτρα και συμμετέχει στην παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού των παιδιών. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και η φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων.

Αδελφοποίηση ζακυνθινού «Piccolo» Καρναβαλιού και πατρινού Καρναβαλιού των παιδιών.

 

Δευτέρα 4 Μαρτίου

19:00 μμ Σοκολατοεπιδρομές στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα Καρναβαλικά Γκρουπ προσφέρουν γλυκές γεύσεις στους κατοίκους της πόλης.

 

Τρίτη 5 Μαρτίου

18:00 μμ Έκθεση στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου. Θέμα: «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις». Η ιστορία του Piccolo μέσα από μια φωτογραφική μηχανή.

 

Τετάρτη 6 Μάρτιου

16:00 μμ Πλατεία Δημοτικής Κοινότητας Τραγακίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγακίου «Η Δερματούσα» θα παρουσιάσει την ομιλία «Ο προξενητής» της Μιμίκας Σταμίρη. Θα ακολουθήσει χορός και γλέντι.

17:30 μμ Πλατεία Σολωμού. Εγκαίνια του χωριού του Αρλεκίνου. Μια μικρή Καρναβαλούπολη στήνεται για τις ανάγκες των μικρών μας φίλων. Στο χώρο αυτό θα υπάρξουν εργαστήρια κατασκευής μάσκας, καπέλων, αφίσας, εκπαιδευτικό θέατρο, Face Painting (Μακιγιάζ) από το Τμήμα Αισθητικής του ΕΠΑΣ Ζακύνθου, ταχυδακτυλουργοί ζογκλέρ κλπ.

 

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ

[column size=”1-3″ style=”1″ last=”0″]

Α) ΟΜΑΔΑ ΜΑΣΚΑΣ

Κατσαΐτου Αλεξάνδρα

Γλεζάκη Αθανασία

Στέφου Ειρήνη Φωτεινή

Χριστάτου Ελισσάβετ

[/column]

[column size=”1-3″ style=”1″ last=”0″]

Β) ΟΜΑΔΑ ΚΑΠΕΛΟΥ

Κερμανίδου Θεοδώρα

Ταυλάς Αθανάσιος

Μαλλοπούλου Δήμητρα

Τριανταφύλλου Ευγενία

[/column]

[column size=”1-3″ style=”1″ last=”1″]

Γ) ΟΜΑΔΑ ΑΦΙΣΑΣ

Χουλιάρα Ξανθή

Μαρία Ευαγγέλου

Χιώνη Εύη

[/column]

[spacer size=”20″]

[column size=”1-3″ style=”1″ last=”0″]

Δ) ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Λάζου Έφη

Σαπνάρα Δήμητρα

Αγγελική Κοντονή

[/column]

[column size=”1-3″ style=”1″ last=”0″]

Ε) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (Επαγγελματικό μακιγιάζ)

Συντονίστρια: Μηνασίδου Γεωργία- Καθηγήτρια του τμήματος αισθητικής

ΕΠΑΣ Ζακύνθου. Συμμετέχουν οι μαθήτριες του τμήματος αισθητικής ΕΠΑΣ Ζακύνθου:

Ακτύπη Αναστασία

Αλιάζη Κορίνα

Αρβανιτάκη Διονυσία

Βαρβαρίγου Αναστασία

Κορνιαχτού Ελένη

Μαμφρέδα Νικολέτα

Μπεκίρι Χριστίνα

Πάστρα Μαρία

Προβατίδου Ευγενία

Σελλήνα Χαρίκλεια

Στεφανοπούλου Ιωάννα

Στήνιου Κασιανή

Ταβουλάρη Παραδείση

[/column]

[column size=”1-3″ style=”1″ last=”1″]

ΣΤ) ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Ρομίνα Καραγιάννη

[/column]

 

Μαζί μας επίσης

Μαθήτριες 1ου Γυμνασίου

Μαθήτριες 1ου Δημοτικού

 

Πέμπτη 7 Μαρτίου, Τσικνοπέμπτη

Όλο το νησί ψήνει, από το πρωί. Μπαγόρδες κατά μήκος και πλάτος του νησιού. Στο δημοτικό σχολείο του Μουζακίου, στο γυμνάσιο και λύκειο Βολιμών, στην πλ. Τραγακίου και φυσικά η μεγάλη μπαγόρδα στο Αργάσι με χορούς, τραγούδια και ένα πρωτότυπο θαλασσινό ράλι με σχεδίες.

10:30 πμ Χώρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μαχαιράδου (έναντι Ταχυδρομείου). Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου «Η Αγία Μαύρα» σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μαχαιράδου διοργανώνει κυνήγι «Χαμένου Θησαυρού» που θα ξεκινήσει από το χώρο του Συλλόγου και θα εξαπλωθεί σε όλο το χωριό.

11:00 πμ Πρωινές Μπαγόρδες του Επιμελητηρίου σε τέσσερα σημεία της πόλης : Άγιος Παύλος, Άγιοι Σαράντα, Στοά Βοζαϊτη και Νομαρχία.

12:00 μμ Πλ. Διοικητηρίου. Μετά από δεκαετίες ένα άνθινο άρμα προστίθεται στο ζακυνθινό καρναβάλι. Ανθοπώλες τις Ζακύνθου στολίζουν «Το Φιόρο Του Λεβάντε». Ελάτε να παρακολουθήσετε και να συμβάλετε στο στολισμό του άρματος.

17:00 μμ Πλατεία Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη)- Αθήνα. Η Ομάδα Λαϊκού Θεάτρου Αγγερικού ως πρεσβευτής του Ζακυνθινού Καρναβαλιού παρουσιάζει την ομιλία «Ο Κόντες Αμυριάλης» του Νιόνιου Αρβανιτάκη. Θα ακολουθήσουν ζακυνθινοί χοροί με ταμπουρλονιάκαρο από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «ΥΑΚΙΝΘΗ». Συνδιοργάνωση: Δήμος Αθηναίων- Δήμος Ζακυνθίων- Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας.

18:00 μμ Η Φιλαρμονική της Δ.Ε. Ζακυνθίων παιανίζει στους δρόμους της Πόλης και μας προετοιμάζει για την πομπή της Τσικνοπέμπτης.

19:00 μμ Έναρξη πομπής, Αγ. Λάζαρος Ντελάληδες, άμαξες, γαϊτανάκια, άρματα και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος με το πλήρωμά του, κατευθύνονται προς την Πλατεία Αγίου Μάρκου. Εκεί ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, θα κηρύξει την έναρξη του Καρναβαλιού.

 

Παρασκευή 8 Μαρτίου

17:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου. Η θεατρική ομάδα Αγ. Πάντων παρουσιάζει την ομιλία: «Το εσώβρακον του Αγ. Γρίφωνα». Θα ακολουθήσουν ζακυνθινοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.

19:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Άνω Γερακαρίου «Ανεμογδούρι» και του Κάτω Γερακαρίου «Ευαγγελίστρια», παρουσιάζουν χορευτικά σχήματα.

21:30 μμ Κόκκινος Βράχος. Θα πραγματοποιηθεί ο αποκριάτικος χορός της «Giostra di Zante”.

 

Σάββατο 9 Μαρτίου

15:00 μμ Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου «Η Αγία Μαύρα» θα παρουσιάσει την ομιλία «Η Γκιόσα» του Γιάννη Σταμίρη στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαχαιράδου (έναντι Ταχυδρομείου). Θα ακολουθήσουν χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.

15:30 μμ Παρέα καρναβαλικών ποδηλατιστών, ξεκινάει από την Πλατεία Σολωμού με κατεύθυνση τις εργατικές κατοικίες («Ζάκυνθος 2»).

16:00 μμ Πλατεία 5ου Δημοτικού Σχολείου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μανώλιες» διοργανώνει Μπαγόρδα. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με: 1) Παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου 2) Ομιλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγακίου «Ο προξενητής» της Μιμίκας Σταμίρη 3) Face Painting για τους μικρούς μας φίλους 4) DJ Μουσική και 5) Καλλιτέχνης Guest Star, έκπληξη με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Θα ακολουθήσει πάρτι με πολύ γλέντι και χορό.

17:30 μμ Πλατεία Σολωμού. Εργαστήρι μάσκας στο Καρναβαλικό χωριό.

22:00 μμ Πνευματικό Κέντρο. Χορός «Φιόρο του Λεβάντε».

 

Κυριακή 10 Μαρτίου, των Απόκρεων

Η μεγάλη μέρα του Piccolo. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στην Καρναβαλούπολη της Πλατείας Σολωμού,Face Painting (Μακιγιάζ) από το Τμήμα Αισθητικής του ΕΠΑΣ Ζακύνθου και Καρναβαλικά Εργαστήρια.

15:30 μμ Άγιος Λάζαρος. Από εδώ θα ξεκινήσει η παρέλαση του Piccolo. Οι μικροί καρναβαλιστές με κέφι και φαντασία παρελαύνουν στην πόλη της Ζακύνθου. Στους σχηματισμούς θα συμμετάσχουν και φιλοξενούμενα σχήματα.

17:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου. Οι Αθλητικοί Γυμναστικοί Σύλλογοι «Ήλιδα» και «Ολυμπιάδα», παρουσιάζουν σύγχρονες χορογραφίες.

18:30 μμ Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακηνάδου παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από τη Ζάκυνθο και όλη την Ελλάδα. Υπεύθυνος διδασκαλίας Άγγελος Τετράδης.

20:00 μμ Γυμνάσιο Bανάτου. Οι μαθητές του Σχολείου παρουσιάζουν την ομιλία «Το συννεφάκι», του Διονυσίου Γιατρά.

 

Δευτέρα 11 Μαρτίου

17:30 μμ Πλατεία Σολωμού. Καρναβαλούπολη, εργαστήρι καπέλου για τους μικρούς μας φίλους στην Καρναβαλούπολη.

 

Τρίτη 12 Μαρτίου

17:30 μμ Πλατεία Σολωμού. Στο Καρναβαλικό χωριό θα πραγματοποιηθεί Face Painting (Μακιγιάζ) από το ΕΠΑΣ Ζακύνθου και εργαστήρι χαρταετού.

20:30 μμ Πλατεία Αγ. Μάρκου, Dance Studio: Παρουσίαση Hip Hop χορογραφίες υπεύθυνη προγράμματος η καθηγήτρια χορού Μικαϊλα Νόβακ.

 

Τετάρτη 13 Μαρτίου

17:30 μμ Ισόγειο Δημαρχείου. Έκθεση Καρναβαλικών αφισών.

19:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου «Η Αγία Μαύρα» Θα παρουσιάσει την ομιλία «Η Γκιόσα» του Γιάννη Σταμίρη. Θα ακολουθήσουν χορευτικά.

 

Πέμπτη 14 Μαρτίου

19:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου. Η Θεατρική παρέα των «Αλιτζερίνων» θα παρουσιάσει τη συλλογική ομιλία «Βάρει και βλέπουμε».

20:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαριών, θα παρουσιάσει το χορευτικό του σχήμα.

 

Παρασκευή 15 Μαρτίου

15:00 μμ Μουζάκι – Πλάτωμα Αγίου Νικολάου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου θα παρουσιάσει την ομιλία «Οι αχόρταγοι» σε κείμενα του Σπύρου Λεωνίδη- Μαυροπόδη.

19:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου. Η Θεατρική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και η παρέα τους, θα παρουσιάσουν την ομιλία «Ο Μπάφιλας και ο Διάολος» του Νίκου Γουσέτη. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί γλέντι υπαίθριο από το Φιόρο του Λεβάντε.

21:30 μμ Ετήσιος αποκριάτικος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Ερωτόκριτος», στην ταβέρνα Διαχρονικό στο Σκουλικάδο.

22:00 μμ Λέσχη «Ο Ζάκυνθος». Ο καθιερωμένος αποκριάτικος χορός της Λέσχης « Ο Ζάκυνθος».

 

Σάββατο 16 Μαρτίου

11:00 πμ Βενετσιάνικος Γάμος. Η Ομάδα του Βενετσιάνικου Γάμου διασχίζει την οδό Αλεξάνδρου Ρώμα, με τις «νυφιάτικες άμαξες» και διανέμει προσκλητήρια του Γάμου.

11:30 πμ Πλατεία Σολωμού. Οι μαθητές του Γυμνασίου Μπανάτου Παρουσιάζουν την ομιλία «Το συννεφάκι», του Διονυσίου Γιατρά.

14:30 μμ Άνω Γερακαρίο – Πλατεία Συνεταιρισμού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ανεμογδούρι» του Άνω Γερακαρίου , παρουσιάζει την ομιλία «Το κάζο τση κληρονομίας» του Μαρίνου Διονύση.

15:00 μμ Μπανάτο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπανάτου θα πραγματοποιήσει την ομιλία «Λίστα Λαγκάρντ».

15:15 μμ Λιθακιά. Η Ομάδα Λαϊκού Θεάτρου Λιθακιάς «Κώστας Σκαντάλης», παρουσιάζει την ομιλία «Ο Αντζουλίνος» του Στάθη Πίσκοπου.

16:00 μμ Πλατεία Αγίου Κήρυκα. Η Ομάδα λαϊκού θεάτρου Αγγερικού παρουσιάζει την ομιλία του Νιόνιου Αρβανιτάκη « Ο Κόντες Αμυριάλης». Θα ακολουθήσουν χοροί της Ζακυνθινής Υπαίθρου με ταμπουρλονιάκαρο, από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Υακίνθη» .

19:00 μμ Βενετσιάνικος Γάμος. Το δρώμενο του Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε (16ος αιώνας) του Αντωνίου Μιλάνου ξεκινά από τον Αγ. Παύλο. Η λαμπερή πομπή με σαλπιγκτές, τύμπανα, τοξότες και θεατρικά κοστούμια εποχής, διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης και καταλήγει στην Πλατεία Αγ. Μάρκου όπου εκεί εκτυλίσεται το δρώμενο. Στην πομπή συμμετέχουν σχήματα από την Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο με παραδοσιακά τους κοστούμια. Ακολουθεί το γλέντι του Γάμου.

[note color=”#FFCC00″]Μεσολόγγι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακηνάδου ως πρεσβευτής του Ζακυνθινού Καρναβαλιού παρουσιάζει αποκριάτικα έθιμα της Ζακύνθου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πάτρα. Η φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων ως πρεσβευτής του Ζακυνθινού Καρναβαλιού, συμμετέχει στις δράσεις του Πατρινού καρναβαλιού.[/note]

 

Κυριακή 17 Μάρτιου, της Τυροφάγου

15:30 μμ Η Μεγάλη παρέλαση με αρχηγό τον Βασιλιά Καρνάβαλο, ξεκινά από την καμάρα Αγίου Λαζάρου με κατάληξη την Πλατεία Σολωμού.

19:30 μμ Πόβερο Καρναβάλι. Άλλο ένα ξέφρενο Καρναβάλι φτάνει στο τέλος του. Οι Καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής, συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο στην τελευταία του .. κατοικία, μέχρι την επόμενη, ένα χρόνο μετά την …ανάστασή του. Όσο τρελή ήταν η ζωή του, άλλο τόσο είναι και η κηδεία του. Το δρώμενο θα παρουσιαστεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μανώλιες». Η πορεία ξεκινά από την εκκλησία της Ανάληψης και καταλήγει στην Πλατεία Σολωμού.

20:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου- Πλατεία Σολωμού. Το Επιμελητήριο Ζακύνθου θα κεράσει ρυζόγαλα στις Επιχειρήσεις Casino Café, San Marco, Base, Avant Garde και Forum.

20:30 μμ Εκκλησία Αγίου Νικολάου Μώλου. Μαρουλοκρέμμυδα. Η Ομάδα του Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε το 16ο αιώνα», του Αντώνη Μιλάνου θα αναβιώσει το «Αντέτι» των «Μαρουλοκρέμμυδων».

23:00 μμ Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου. Χορός Καρναβαλικής Επιτροπής, όπου ο Δήμαρχος θα κόψει την παραδοσιακή Λαγάνα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *