Ζάκυνθος

Πρωτοβουλίες για υδατοδρόμιο στο λιμάνι

Συνάντηση με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας  “Ελληνικά Υδατοδρόμια” Τάσο Γκόβα που ανέλαβε τον σχεδιασμό των υδατοδρομίων στην Κέρκυρα θα έχει ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς το επόμενο διάστημα και μιλώντας στην εφημερίδα μας, ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε η υπόθεση της δρομολόγησης υδροπλάνων να προχωρήσει και στη Ζάκυνθο.

Το εγχείρημα είχε ξεκινήσει ανεπιτυχώς πριν από κάποια χρόνια, οπότε και εταιρεία επρόκειτο να δραστηριοποιηθεί στο νησί μας αλλά δεν το έπραξε. Θυμίζουμε πως τότε, είχε δοθεί άδεια για την προσάραξη των υδροπλάνων στο νησί μας αλλά αυτή αφορούσε την συγκεκριμένη εταιρεία και πλέον δεν βρίσκεται σε ισχύ.

Την ίδια στιγμή, η Κέρκυρα πολύ σύντομα θα έχει στο λιμάνι της το πρώτο υδατοδρόμιο στην Ελλάδα και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των εκπροσώπων από τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας, που θεωρούν ότι έγιναν χειρισμοί σε επίπεδο περιφέρειας προς όφελος της Κέρκυρας, χωρίς να περιλαμβάνονται όμως τα υπόλοιπα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τέλη Απριλίου στη Ζάκυνθο είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία  η  «Έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ για την υλοποίηση του έργου “Δημιουργία Δικτύου Υδροπλάνων στην Αδριατική (Αdri-SEAPLANES)” στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας IPA Adriatic 2007-2013». Τότε, περιφερειακοί σύμβουλοι από τα υπόλοιπα νησιά είχαν διατυπώσει αντιδράσεις για το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων από όλα τα υπόλοιπα νησιά και η απάντηση που δόθηκε ήταν πως στο πρόγραμμα είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας.

Αντίστοιχη κριτική έγινε και από τον περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας Κώστα Τσιριγώτη, ο οποίος μιλώντας στον -Ε- χρησιμοποίησε το παράδειγμα των υδροπλάνων κάνοντας λόγο για «ειδική μεταχείριση» της Κέρκυρας από τον Περιφερειάρχη, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά.

Για το ζήτημα πάντως, απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης ο οποίος προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τα υδροπλάνα. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως το θέμα απασχόλησε την συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στο γραφείο του με τον Λιμενάρχη  Νίκο Κοκκάλα και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Τιμόθεο Ζώντο .

«Επικοινώνησα με τον κ. Γκόβα και τον κάλεσα στη Ζάκυνθο, όπου υπάρχει υποδομή για να υποδεχτούμε τα υδροπλάνα. Το ζητούμενο είναι να βρούμε τον φορέα που θα εκδώσει την άδεια για τα υδροπλάνα. Μπορεί να είναι η Περιφέρεια, μπορεί να είναι ο Δήμος ή το Λιμενικό Ταμείο. Θεωρώ πως το Λιμενικό Ταμείο είναι αυτό που πρέπει να υποστηριχθεί για να αναλάβει την άδεια και τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια να βοηθήσουν!» σχολίασε ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας πως η αδειοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο δε θα δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία αλλά σε φορέα του νησιού.

«Η άδεια θα πρέπει να εξασφαλιστεί για τη Ζάκυνθο και όχι για κάποια εταιρεία. Αναμένουμε τον κ. Γκόβα για να συζητήσουμε από κοντά» σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *