Ζάκυνθος

Προ των πυλών αναστολής της λειτουργίας του βρίσκεται το Νοσοκομείο

Μία τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά στο χώρο εργασίας περιγράφουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου οι οποίοι ενημέρωσαν εγγράφως το Βουλευτή Σταύρο Κοντονή.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας ότι το Νοσοκομείο είναι σε φάση λίγο πριν αναστείλει τη λειτουργία του αφού οι ελλείψεις που έχει σε όλους τους τομείς οδηγούν σε κλείσιμο.

Ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, προσωπικό και πολλά άλλα δημιουργούν μια δραματική κατάσταση η οποία αποτυπώνεται στην ακόλουθη επιστολή που εστάλη από τους δύο Συλλόγους στο Βουλευτή,

Κ. Βουλευτά,

Θέλουμε να σας εκθέσουμε τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν εργαζόμενοι του νέου Νοσοκομείου Ζακύνθου αλλά και σαν πολίτες αυτού του τόπου που ανησυχούμε για την υπόθεση της υγείας όλων μας στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Το νοσοκομείο Ζακύνθου ουσιαστικά διατρέχει άμεσα τον κίνδυνο της αναστολής λειτουργίας του συνολικά ή τουλάχιστον κάποιων τμημάτων και υπηρεσιών του.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμούμε ότι το κύριο πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου μας είναι η χρηματοδότηση και το προσωπικό.

1. Ο προϋπολογισμός για το 2013 προκειμένου για τα λειτουργικά του έξοδα, γνωρίζουμε πια ότι είναι στο ύψος του 1.200.000 € όταν για την περσινή χρονιά   και για το παλιό νοσοκομείο, έφτανε τα 3.500.000 €. Με αδρούς υπολογισμούς από το οικονομικό τμήμα, η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα όφειλε να είναι στης τάξεως των 4 – 5.000.000 €. Πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι ήδη στο Υπουργείο έχει σταλεί εγκεκριμένη τροποποίηση προϋπολογισμού από την 6η Υ.ΠΕ. που αφορά συμπληρωματικές πιστώσεις για το 2012. Ως προς το τελευταίο ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να εγκριθεί και από το Υπουργείο καθώς και την παρέμβασή σας για να τριπλασιαστεί το ποσό του Προγράμματος Προμηθειών Υπουργείου Υγείας, που προϋπολογίζεται να δοθεί στο νοσοκομείο μας για το 2013.  

2. Παρατηρούνται επικίνδυνα σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού αναλώσιμου υλικού (σύριγγες,  γάντια,  γύψους, συσκευές ορού,  βασικά φάρμακα)  σε όλους τους τομείς και τα τμήματα.  Εδώ απαιτούνται νέες συμβάσεις για τις οποίες βεβαίως χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση.

3. Τραγικές είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο προσωπικό του νοσοκομείου όπου σε πολλούς τομείς αδυνατούν να δίνονται τα ρεπό και οι άδειες. Ενδεικτικά έχουν μείνει κάτω από τα όρια ασφαλείας σε προσωπικό τμήματα όπως    α) τα πλυντήρια (2 άτομα),    β) στην κουζίνα (2 άτομα), γ) στη καθαριότητα (1 καθαρίστρια για 11.000 τμ) και μια ιδιωτική εταιρεία που με 5 εργαζόμενους καλύπτει 3.000 τμ,  δ) το θυρωρείο (3 άτομα) όπου σε λίγο δεν θα βγαίνουν οι βάρδιες,   ε) η τεχνική υπηρεσία (1 άτομο) όπου όταν τελειώσει σε ένα μήνα περίπου η εξάμηνη τεχνική κάλυψη από την κατασκευάστρια εταιρεία,  θα παραμείνει το νοσοκομείο χωρίς υποστήριξη με αβέβαιη την περαιτέρω κάλυψη του από την εταιρεία, στ) διοικητική υπηρεσία όπου στελεχώνεται με εσωτερικές μετακινήσεις και που με τις   βραχυπρόθεσμες μελλοντικές αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις  θα οδηγηθεί  σε αδιέξοδο  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  

η) η νοσηλευτιή υπηρεσία παραμένει με σοβαρή υποστελέχωση κυρίως ως προς τους τραυματιοφορείς.  Θεωρούμε απαράδεκτο να προσλαμβάνονται μόνο τρείς για ένα εξάμηνο, με μπλοκάκι υπηρεσιών και ασφάλιση ΤΕΒΕ, όταν είναι γνωστές οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες  του νοσοκομείου μας  στο συγκεκριμένο κλάδο.    Θ) Στο παραϊατρικό προσωπικό  επίσης παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις με αιχμή  στους τεχνικούς του ακτινολογικού εργαστηρίου    Ι)  Η ιατρική υπηρεσία στην οποία ενώ έχουμε σημαντικές ελλείψεις ιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες όπως καρδιολογία, αιματολογία, ορθοπεδική, οφθαλμολογία και έχουμε ήδη προχωρήσει σε κρίσεις και προσλήψεις 14 ιατρών έχει παγώσει η διαδικασία του διορισμού τους από 20μήνου χωρίς καμία προοπτική για να διοριστούν έστω και μερικοί από αυτούς.

Σας καλούμε να παρέμβετε στον άμεσο διορισμό  αυτών που το νοσοκομείο με πρόσφατο  έγγραφό του έχει ζητήσει να γίνει κατά προτεραιότητα.

4. Η υπερσύγρονα  εξοπλισμένη   Μονάδα Εντατικής  Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένει κλειστή, λόγω έλλειψης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού  που απαιτείται  αλλά και σχετικής χρηματοδότησης. Επίσης ανενεργό παραμένει  το τμήμα ελέγχου οστικής πυκνότητας και μαστογραφίας  όταν  το ca – μαστού παραμένει  σοβαρό πρόβλημα και για το νησί μας.

5. Τα εξαιρέσιμα των εργαζομένων και οι εφημερίες των ιατρών είναι απλήρωτα μετά τον Ιούνιο 2012. Ειδικότερα για τους ιατρούς θα αποτελέσει πραγματική καταρράκωση του εισοδήματος και της αξιοπρέπειας τους η περαιτέρω μείωση του μισθού τους κατά 18% με την άρση του ειδικού μισθολογίου, όταν είναι γνωστό ότι έχουν υποστεί ήδη μείωση του μηνιαίου εισοδήματος τους κατά 40% τα τελευταία 2 χρόνια. Το ίδιο το κονδύλι των εφημεριών που εγκρίθηκε σε μηνιαία βάση για το 2012 στο Νοσοκομείο μας  μειώθηκε από το Ιανουάριο του 2012 από 112.000€ που ήταν ,  σε 89.000€ πράγμα που στη πράξη σημαίνει να μην μπορεί να καλυφθεί το νοσοκομείο με προγράμματα πλήρη και ασφαλή όπως το Επιστημονικό Συμβούλιο εισηγήθηκε. Είναι επίσης γεγονός ότι σημαντική καθυστέρηση (πάνω από 4 μήνες ) προκύπτει στην αποπληρωμή των εφημεριών τους μόνο και μόνο από την μετάθεση της ευθύνης διαχείρισης και αποπληρωμής των εφημεριών  από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών που ήταν, στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας. Θεωρούμε ότι ειδικά για το τελευταίο η παρέμβασή σας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.

6. Σε σχέση με την λειτουργία του ανθοπωλείου και του κυλικείου του νοσοκομείου που έξι μήνες μετά τη μεταφορά μας στο νέο νοσοκομείο καμία προοπτική έναρξης λειτουργίας τους δεν διαφαίνεται, θεωρούμε ότι η λειτουργία τους είναι καθήκον μας και της Ζακυνθινής κοινωνίας να επιδιώξουμε να αποτελεί ευθύνη και έσοδο του νοσοκομείου Ζακύνθου. Η παραπάνω λογική απαίτηση γίνεται περισσότερο επιτακτική στους οικονομικά δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

7. Όσο αφορά τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που καλύπτει στη Ζάκυνθο σας ενημερώνουμε ότι παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα  στην πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα, ελλείψεις που τελικά καλείται να πληρώσει ο ασθενής ή να καλύψει  το νοσοκομείο Ζακύνθου το οποίο όμως είναι Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας για άλλες υπηρεσίες και με πολύ προβληματική χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα  και ακριβώς επειδή το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργεί,  για σοβαρότατες  παθήσεις, όπως καρκίνος  η ρευματοπάθειες,  παρατηρούνται καθυστερήσεις στη λήψη τους από τους ασθενείς  μέχρι και έξι  μηνών. Και εδώ ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *