Ζάκυνθος

Προχωρούν οι συμφωνίες με Ryan Air και Danube Wings

Τις λεπτομέρειες για την προώθηση της συμφωνίας με τις αεροπορικές εταιρείες RyanAir και DanubeWings προκειμένου να ξεκινήσουν πρόγραμμα πτήσεων στη Ζάκυνθο, συζήτησε η πενταμελής Επιτροπή Τουρισμού, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στον Παντοκράτορα.

 

Στην ευέλικτη αυτή επιτροπή, η οποία εισηγείται τα θέματα στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου, συμμετέχουν εκτός από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Κολύρη, ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Μαμφρέδας, ο εκπρόσωπος των Ξενοδόχων Θ. Κολπονδίνος, των Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Α. Βυθούλκας και των τουριστικών πρακτόρων Μ. Δαμανάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κολύρης παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής τα προσύμφωνα που έχουν αποσταλεί από τις αυτές εταιρείες και αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις βάση των οποίων θα ξεκινήσουν τα προγράμματα των πτήσεων.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται λόγος για όρους πολύ ευνοϊκούς για το νησί μας, τα μέλη της Επιτροπής αποφεύγουν να ανακοινώσουν δημόσια συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, μέχρις ότου «πέσουν» οι τελικές υπογραφές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για να ξεκινήσουν τα νέα αυτά προγράμματα, θα πρέπει να προηγηθεί μια οικονομική συμφωνία, ώστε οι φορείς της Ζακύνθου να χρηματοδοτήσουν την διαφημιστική καμπάνια και την προβολή των αεροπορικών εταιρειών και των νέων προγραμμάτων στο Εξωτερικό, στα πρότυπα της συμφωνίας που είχε γίνει με την εταιρεία EasyJet.

Αυτό που επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, είναι πως τα νέα προγράμματα θα αφορούν την αεροπορική σύνδεση της Ζακύνθου με διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, πλην του Λονδίνου που σήμερα «καλύπτεται» από την EasyJet. Και αυτό το ζήτημα όμως αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης πριν κλείσουν οι συμφωνίες.

Μια ακόμη εκκρεμότητα που προκύπτει αφορά και το τυπικό μέρος της συμφωνίας και έχει να κάνει με τον φορέα που θα βάλει την τελική υπογραφή! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με τις αεροπορικές εταιρείες, αφού ο προϋπολογισμός του δεν προβλέπει τέτοιου είδους δαπάνη και θα προκύψει ζήτημα νομιμότητας.

Από την άλλη, μετά την αρνητική εμπειρία της EasyJet, όπου οι υπογράφοντες έμειναν εκτεθειμένοι, μετά την αφερεγγυότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταβάλει το ποσό που συμφώνησε, μεμονωμένα πρόσωπα μάλλον θα αποφύγουν να βάλουν την υπογραφή τους.

Η λύση που εξετάζεται αφορά την σύναψη συμφωνίας με τους Συλλόγους Ξενοδόχων ή άλλων τουριστικών επιχειρηματιών ή εναλλακτικά, την σύσταση ενός συλλογικού φορέα που θα έχει δικαίωμα υπογραφής και θα αποτελείται από τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει ένα νέο οικονομικό «σαφάρι» μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού, ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα τόσο για την αποπληρωμή της EasyJet, όσο και για την σύναψη των νέων συμφωνιών.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν την πενταμελή Επιτροπή Τουρισμού ήταν τα αποτελέσματα της έκθεσης WorldTravelMarket στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για ακόμη μια φορά επισημάνθηκε η μη ισότιμη παρουσία των νησιών της Περιφέρειας στο περίπτερο της ΕΤΙΝ, με την Κέρκυρα να επιδιώκει την πρωτοκαθεδρία.

Τέλος, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Κολύρης, κατέθεσε πρόταση ώστε άμεσα η Επιτροπή Τουρισμού να ασχοληθεί με τον μαθητικό τουρισμό, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί στο νησί μας. Η Ζάκυνθος, αποτελεί έναν προορισμό με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον μαθητικό τουρισμό, όπως είναι το Μουσείο Σολωμού, το ΕΘΠΖ και πολλά άλλα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *