Ζάκυνθος

Προσεχώς η οδηγία – Λέκκα για την πρόσβαση στο “Ναυάγιο”

Μέσα στις επόμενες ημέρες  αναμένεται να παραδοθεί η οδηγία – μελέτη του Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα για την παραλία του Ναυαγίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στον -Ε-. Θυμίζουμε πως οι συζητήσεις που είχε με τοπικούς φορείς κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στο νησί  μας κατέληξαν σε μια «άτυπη συμφωνία» για την παράδοση της μελέτης που θα οριοθετεί τις επικίνδυνες ζώνες στην ακτή, μέσα στο Μάρτη και σίγουρα πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Σε “αναμμένα κάρβουνα” οι επιχειρηματίες της περιοχής

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως είπε και ο ίδιος ο Καθηγητής, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Ζάκυνθο, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν μια νέα αυτοψία στο Ναυάγιο, ωστόσο γίνεται καταγραφή δορυφορικών στοιχείων που αντλούνται με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Τις οδηγίες του κ. Λέκκα αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με τουριστικά σκάφη, αλλά και οι τουριστικοί επιχειρηματίες του νησιού, προσβλέποντας πως θα συμβάλει ώστε να αρθούν οι αποφάσεις της λιμενικής αρχής για πρόσβαση στην ακτή.

Η απόφαση που παραμένει σε ισχύ, μέχρι νεωτέρας προβλέπει:

Την απαγόρευση προσέγγισηςαγκυροβολίας κάθε μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου πλωτού μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού στον Όρμο ¨Ναυάγιο¨ Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από την 1 η Μαρτίου 2019 και εωσότου καθορισθούνυλοποιηθούν θεσμικά αρμοδίως τα διαλαμβανόμενα στα (ιδ) και (ιζ) σχετικά και βεβαιωθεί θεσμικά αρμοδίως η εξάλειψη του κινδύνου συνεπεία των φυσικών φαινομένων (ιθ) σχετικού.

Οι παραβάτες της εν λόγω απόφασης ανεξαρτήτως συντρεχουσών ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 157 του Ν.Δ. 187/73 (ΦΕΚ 261 Α΄/73) όπως ισχύει.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται κάθε άλλη Απόφαση που έρχεται σε αντίθεση αυτής ή/και που αναφέρεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτήν».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Η μελέτη που αναμένεται από τον  Καθηγητή Ευ.Λέκκα περιλαμβάνει:

  • Αξιολόγηση υπαρχόντων γεωλογικών, γεωτεκτονικών, υδρογεωλογικών σεισμοτεκτονικών και γεωτεχνικών δεδομένων
  • Αποτύπωση εδάφους με τη δημιουργία μια επανδρωμένου αεροσκάφους. Δημιουργία λεπτομερούς μοντέλου ανάγλυφου.
  • Γεωλογική – τεκτονική χαρτογράφηση των γεωλογικών σχηματισμών στην ευρύτερη περιοχή σε κατάλληλη κλίμακα
  • Διεύρυνση της ασυνεχούς τεκτονικής παραμόρφωσης που έχουν υποστεί
  • Διεύρυνση των γεωλογικών συνθηκών της περιοχής και του ρόλου των υπόγειων υδάτων στις βραχώδεις και εδαφικές μετακινήσεις
  • Γεωτεχνική χαρτογράφηση των σχηματισμών σε κατάλληλη κλίμακα
  • Σενάρια καταπτώσεων και ολισθήσεων βραχωδών τεμαχών
  • Μοντέλα προσομοίωσης πτώσεων των βραχωδών τεμαχών με ειδικά λογισμικά και αναλύσεις εξέλιξης πτώσεων
  • Ζωνοποίηση της παραλίας. Διάκριση της παραλίας σε  ζώνες (Α) υψηλού κατολισθητικού κινδύνου και απαγορευμένης πρόσβασης, (Β) χαμηλού κινδύνου και ελεύθερης πρόσβασης.

Οι μικροπωλητές

Προειδοποιήσεις Διευθυντή Δασών για τους μικροπωλητές

Σε ότι αφορά τα προβλήματα με το  πλάτωμα του Ναυαγίου,  εκεί υπάρχουν σε ισχύ άλλες απαγορεύσεις που αφορούν την έκταση  που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Ο Διευθυντής Δασών Δ. Σκαλτσογιάννης προειδοποίησε πως αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μικροπωλητές, θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *