Η καταμέτρηση των “τετραγωνικών” του Δήμου ελήφθη περισσότερο σοβαρά στο Υπουργείο Οικονομικών απ’ όσο περιμέναμε!
Τι αναφέρουν δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο! Την υψηλότερη φοροδιαφυγή πανελλαδικά εμφανίζει η περιφέρεια του Ιονίου και η Ζάκυνθος φέρεται να αποτελεί την πρωταθλήτρια του είδους με αφορμή την υπόθεση της αεροφωτογράφησης των κτιρίων απο το Δήμο Ζακυνθίων.
Αυτό αναφέρουν δεκάδες δημοσιεύματα που κυκλοφορούν κυρίως σε διαδικτυακές εφημερίδες που βασίζονται σε πληροφορίες μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών και ήδη προκαλούν νέους μεγάλους πονοκεφάλους καθώς αναφέρονται στην αρχική καταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων σπιτιών και επιχειρήσεων και όχι στις διορθώσεις που οι υπηρεσίες του Δήμου επισταμένα διεξάγουν μετά την παραδοχή του Δήμου ότι υπήρξαν κραυγαλέα λάθη σε αυτήν.
Το θέμα απειλεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα αντιδράσεων καθώς, ως φαίνεται, το Υπουργείο Οικονομικών άδραξε την ευκαιρία για να χαρακτηρίσει την υπόθεση ως το σημαντικότερο δείγμα φοροδιαφυγής πανελληνίως
Συγκεκριμένα ένα από αυτά τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν από χθες το πρωί (news247) αναφέρει τα εξής:
Όπως προκύπτει από ελέγχους του ΣΔΟΕ, μία στις δύο επιχειρήσεις στην Αττική φοροδιαφεύγει.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ρεκόρ. Η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη στην περιφέρεια, αφού στα Ιόνια Νησιά το 71% των επιχειρήσεων φοροδιαφεύγει και στο Νότιο Αιγαίο το 65%.
Προεξέχουσα περίπτωση αποτελεί η Ζάκυνθος, όπου ιδιώτες και επιχειρηματίες απέκρυπταν επί σειρά ετών έως και χιλιάδες τ.μ. ιδιοκτησίας. Ο δήμαρχος του νησιού Στέλιος Μποζίκης μετά από έρευνες και με την βοήθεια αεροφωτογραφιών προχώρησε σε λεπτομερή καταγραφή των ιδιοκτησιών και διαπιστώθηκε ότι ενώ το συνολικό εμβαδόν που είχε δηλωθεί ήταν 2,8 εκατομμύρια τ.μ. το πραγματικό έφτανε τα 6,2 εκατομμύρια τ.μ. Ακόμη, 15.000 κτίρια ηλεκτρολογούνταν χωρίς ρολόι της ΔΕΗ με ρεύμα που έπαιρναν από γείτονες. Από το όργιο των κλοπών υπολογίζεται ότι ο Δήμος έχανε από τέλη, πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το πρώτο δίμηνο του 2012, έγιναν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 6.745 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν πάνω 52.000 παραβάσεις, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα 550 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φοροδιαφυγή θεωρείται ότι υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από τρεις μέρες, 695 δικηγόροι και συμβολαιογράφοι κλήθηκαν να περάσουν την πόρτα του ΣΔΟΕ, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και την ίδια στιγμή δήλωναν στην εφορία χαμηλά, ή ακόμα και πολύ μικρά εισοδήματα.
Όλα τα παραπάνω την ώρα που οι οδηγίες της Τρόικα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι παραπάνω από σαφείς. Να παρατηρήσουμε ότι ως προτεραιότητα χαρακτηρίζεται η ενίσχυση της μονάδας ελέγχου των φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ενώ ζητούμενο είναι η διαχείριση των φακέλων όλων των μεγαλοοφειλετών από μια και μόνο Αρχή. Παράλληλα, αναγκαία θεωρείται και η πρόσληψη 2.000 νέων “Ράμπο” έως το τέλος του έτους.
Μνημονιακή υποχρέωση αποτελούν, επίσης, ο έλεγχος της υπηρεσιακής απόδοσης εφόρων με ειδικούς δείκτες, το κλείσιμο 200 εφοριών ως το τέλος του έτους, οι πληρωμές στις εφορίες μόνο με τραπεζικά εμβάσματα, καθώς και η αναβάθμιση του TAXIS.
Στο μεταξύ η έγκριτη οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ των Αθηνών, αναφέρει σε χθεσινό ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα ότι:
Να «μπλοκάρει» αδήλωτα ακίνητα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) πλέγμα διασταυρώσεων στοιχείων από τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο και το Ε9. Στοχεύει στην αποκάλυψη “κρυφών” τετραγωνικών μέτρων ή και ολόκληρων ακινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες τους …αμελούν να τα δηλώσουν στην εφορία.
Κι αν μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η συνεργασία της ΓΓΠΣ με την ΔΕΗ και έχει υπάρξει δοκιμή των σχετικών αλγόριθμων για τις διασταυρώσεις σε ορισμένους δήμους , το Κτηματολόγιο δεν έχει πει το “ναι” στην αποστολή στοιχείων….
Οι έρευνες, θα γίνουν με αφορμή τα λάθη που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ), αλλά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους.
Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ, θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, του αρχείου της ΔΕΗ, του Κτηματολογίου. Μέσα από τις διασταυρώσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9, και πληρώνεται μικρότερο ειδικό τέλος ακινήτων.
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι με τους λογαριασμούς του Απριλίου θα ξεκινήσει η καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012 . Θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις μέχρι και το Ιανουάριο του 2013 .