Ζάκυνθος

Προβλέπεται πεζοδρόμηση από την Αστυνομία μέχρι την πλατεία Σολωμού

Την πεζοδρόμηση τμήματος της παραλιακής λεωφόρου και πιο συγκεκριμένα από το ύψος της Αστυνομίας μέχρι και την πλατεία Σολωμού, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση του Δήμου Ζακυνθίων για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.

Η πρόταση αυτή, «διεκδικεί» χρηματοδότηση ύψους  περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης για το Δήμο Ζακύνθου και τα κονδύλια αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Η συζήτηση για το σχεδιασμό του Δήμου στην παραλιακή λεωφόρο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις από φορείς όπως η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Ωστόσο, η πεζοδρόμηση τμήματος του δρόμου αποτελεί ένα νέο δεδομένο, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, αφού αλλάζει άρδην την εικόνα της Πόλης, σε σχέση με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η παραλιακή λεωφόρος της Ζακύνθου να αποκτήσει επιτέλους μια βιώσιμη όψη και να αποτελέσει το «μπαλκόνι» της Πόλης προς τη θάλασσα, στα πρότυπα άλλων γραφικών ελληνικών πόλεων όπως είναι ο Βόλος.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η μελέτη για την ανάπλαση της παραλιακής, παρουσιάστηκε στην «κοινωνική συμβουλευτική επιτροπή» του Δήμου, δηλαδή μια ομάδα περίπου 50 συμπολιτών μας που λειτουργούν συμβουλευτικά προς τη δημοτική αρχή και φαίνεται πως αποτελούν την «μαγιά» για την αποδοχή που θα έχει ο σχεδιασμός του Δήμου στην τοπική κοινωνία. Την προσεχή Δευτέρα, η μελέτη θα παρουσιαστεί και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την πρόταση για πεζοδρόμηση τμήματος του δρόμου, η μελέτη του Δήμου περιλαμβάνει παρεμβάσεις που αφορούν την κατασκευή ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της παραλιακής, επέκταση των πεζοδρομίων, δενδροφυτεύσεις και εγκατάσταση στοιχείων αναψυχής για τους πολίτες.

Ακόμη, θα προβλέπεται μια νέα διαρρύθμιση για την κατανομή των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων των καταστημάτων στην παραλιακή.

Να σημειωθεί δε πως σε δεύτερο επίπεδο, η δημοτική αρχή θα δημιουργήσει κίνητρα (όπως η μείωση των τελών στους κοινόχρηστους χώρους), προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατά μήκος της παραλιακής να αλλάξουν τις προσόψεις των κτηρίων τους και να υπάρχει μια ομοιομορφία.

«Έχει ανοίξει ένας διάλογος και εμείς θα ακολουθήσουμε θεσμικά τη διαδικασία για να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια μεγάλη τομή και σε πρώτη φάση η παρέμβαση θα γίνει στην παραλιακή λεωφόρο, ώστε να αποτελεί την βιτρίνα της Πόλης μας» σημείωσε για το θέμα, μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρμένης, ο οποίος ήταν παρών στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Ο ίδιος τόνισε πως η Πόλη έχει πλέον κορεστεί, ενώ σχολιάζοντας τις ενστάσεις της Περιφέρειας ως προς την αρμοδιότητα για το δρόμο, τόνισε πως η συζήτηση δεν έχει καμία ουσία.

«Είναι δυνατόν το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει διαφορετική άποψη σε σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο για την εικόνα της Πόλης μας; Όλα αυτά βέβαια λύνονται θεσμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και η αρμοδιότητα περνά στο Δήμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρμένης, τονίζοντας πως κάποιοι αναζητούν αρμοδιότητες πέρα και έξω από τη λογική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *