Ζάκυνθος

Πράσινο φως για την αποκατάσταση της Αγίας Αικατερίνης, του Εσταυρωμένου και της Αγίας Μαύρας!

Το δρόμο της δημοπράτησης φαίνεται πως ακολουθούν τρία τουλάχιστον έργα που αφορούν αποκατάσταση πολιτισμικών και θρησκευτικών μνημείων του νησιού μας, αφού στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη, οι συγκεκριμένες  προτάσεις πήραν το πράσινο φως.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Εσταυρωμένου στην Πόλη της Ζακύνθου, η στερέωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στους Κήπους αλλά και η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της Αγίας Μαύρας Μαχαιράδου Ζακύνθου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών παραπάνω έργων αγγίζει το 1,5 εκατομμύρια ευρώ και πιο συγκεκριμένα για την αποκατάσταση του Ναού του Εσταυρωμένου προβλέπεται το ποσό των 300.000 Ευρώ, για τον Ναό της Αγίας Αικατερίνης το ποσό των 385.534 Ευρώ και για τον Ναό της Αγίας Μαύρας το ποσό των 600.000 Ευρώ.

Μιλώντας στον –Ε- ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Διονύσης Μυλωνάς, μίλησε για έργα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και συμπλήρωσε πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, δεσμεύτηκε πως οι προτάσεις της Π.Ε Ζακύνθου θα συζητηθούν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπως και έγινε.

Ειδικά για το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίων Τιμοθέων και Μαύρας στο Μαχαιράδο, αξίζει να αναφέρουμε πως αποτελεί ζητούμενο από το 2005, όταν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ναό, κατέστρεψε ολοσχερώς το εσωτερικό του.

Να σημειωθεί πως προτάσεις για την ανάδειξη θρησκευτικών και πολιτισμικών μνημείων στο νησί έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση και από την 20η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αφού φτάσουν στην Υπηρεσία τα έγγραφα των οριστικών εγκρίσεων, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Αυτό πάντως που υπογραμμίζεται και από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου αλλά και από την πλευρά της Υπηρεσίας, είναι ότι υπήρξε μια αγαστή συνεργασία ώστε οι φάκελοι των έργων που υποβλήθηκαν να είναι πλήρεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *