Κόσμος

Πονοκέφαλοι στην Ευρώπη μετά τις ιταλικές εκλογές

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζώνη του Ευρώ δεν είναι πλέον η Ελλάδα ή η Πορτογαλία αλλά η Ιταλία μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική μας χώρα, όπου τα δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα κριτικό τρόπο την υπόθεση του ενιαίου νομίσματος, συγκέντρωσαν περισσότερο από το 55% των ψήφων του ιταλικού λαού.

Η αναπάντεχη αυτή εξέλιξη, που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν με μπόλικη δόση χιούμορ όλοι οι διεθνείς παρατηρητές, προκαλεί νέους πονοκεφάλους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είχαν την  ψευδαίσθηση ότι με το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα δρομολόγησαν την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης.

Όλα δείχνουν ότι ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης, πάνω στη βάση ενός ρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος, έχει τόσες πιθανότητες επιτυχία όσες έχει να βρεθούν αγκαλιά στα κυβερνητικά έδρανα ο ρεαλιστής ηγέτης της αριστεράς και πρώην κομμουνιστής Μπερσάνι με τον πρώην φιλελεύθερο και νυν εθνικιστή Μπερλουσκόνι ή τον λαοφιλή κωμικό Γκρίλο.

Όλα στην Ιταλία μέχρι χθες έμοιαζαν να είναι κωμικά. Όμως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν δραματική τροπή με πιθανότερη εξέλιξη μια νέα προσφυγή στις κάλπες πολύ σύντομα και τις διεθνείς αγορές να οδηγούν ξανά στην αστάθεια την υπόθεση του ενιαίου νομίσματος.

Ορατό λοιπόν το φάσμα της ακυβερνησίας στην Ιταλία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

“Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση”, σχολίασε το βράδυ ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης της ιταλικής αριστεράς. Ο συνασπισμός του εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά την πλειοψηφία των εδρών μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία, την πλειοψηφία των εδρών εξασφαλίζει η κεντροδεξιά. Και το κυριότερο, δεν αναδεικνύεται με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Ειδικότερα, ο κεντρο-αριστερός συνασπισμός του Pier Luigi Bersani κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές στην κάτω βουλή, κερδίζοντας το 29,55% των ψήφων έναντι του 29,18% που έλαβε ο συνασπισμός του Berlusconi. Με βάση τον εκλογικό νόμο, η κέντρο-αριστερά παίρνει μια ισχυρή πλειοψηφία στην κάτω βουλή (παρά το ισχνό προβάδισμα σύμφωνα με τις ψήφους), αλλά χωρίς τη Γερουσία, δεν θα είναι σε θέση να περνάει νόμους.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι υπολογισμοί του ιταλικού κέντρου εκλογικών μελετών (τμήμα του Πανεπιστημίου LUISS στη Ρώμη), δίνουν 121 έδρες στο συνασπισμό του Bersani, 117 έδρες στον Berlusconi, 54 στον Grillo και 22 στον συνασπισμό του Monti. Αυτό σημαίνει ότι κανένα κόμμα ή πιθανή συμμαχία δεν έχει την πλειοψηφία των 158 εδρών που χρειάζεται ώστε να “ελέγχει” τη Γερουσία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *