[pullquote align=”left”]Κώστας Τσιριγώτης: Κρατήσαμε την τιμή του λαδιού στο 2,10 € [/pullquote]
Για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου, την προοπτική και την τιμή του μίλησε στον -Ε- ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Κώστας Τσιριγώτης ο οποίος έκανε γνωστό ότι ειδικά φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή στο νομό μας.
Η Ένωση συνεχίζει να αγοράζει λάδι από τους παραγωγούς και δίνει 2,10 ευρώ το κιλό. Αναφερόμενος στην τιμή ο κ. Τσιριγώτης είπε: «Εμείς κρατήσαμε την τιμή στο 2,10 γιατί αν μέναμε στο 2,20 θα βγαίναμε εκτός αγοράς. Λόγω της εξαγωγής κρατάμε αυτή την τιμή και συγκεκριμένα για λάδι οξύτητας 0,5 η τιμή είναι 2,10 ευρώ το κιλό».
Για την μεγάλη παραγωγή που υπάρχει φέτος στη Ζάκυνθο ο κ. Τσιριγώτης το απέδωσε στις κλιματολογικές συνθήκες και την υγρασία και είπε: «Επηρέασε η υγρασία που έχουμε φέτος και δίνει στο δέντρο της ελιάς αυτή τη δυνατότητα. Το Μάιο, στην ανθοφορία, αν γίνει μια βροχή δεν θα δέσει ο καρπός. Φέτος δεν έβρεξε εκείνες τις μέρες και έδεσαν αυτά που αντέχει το δέντρο για να τροφοδοτήσει και να αναπτύξει τον καρπό. Αυτό βοήθησε ώστε φέτος να έχουμε μεγάλη παραγωγή λαδιού».
Οι παραγωγοί αγωνιούν αν αυτή η μεγάλη ποσότητα θα απορροφηθεί και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης είπε: «Θα το δώσουμε το λάδι αλλά το κακό είναι ότι το παίρνουν οι Ιταλοί και το αναμειγνύουν για να βελτιώσουν τη δική τους ποιότητα. Εκείνο που δεν είναι καλό είναι το ισπανικό λάδι. Όμως η Ισπανία έχει ένα εκατομμύριο τόνους απόθεμα από πέρυσι».
Αυτό το χρονικό διάστημα γίνονται εργασίες στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου ελαιολάδου της ΕΑΣΖ που βρίσκεται στο Τραγάκι και ο κ. Τσιριγώτης έκανε γνωστό ότι «Τώρα συνεχίζεται η αναβάθμιση του τυποποιητηρίου στο Τραγάκι, εκεί βγήκαν τα ελενίτ και μπήκε άλλο υλικό στο κτίριο».
Στις 20 Δεκεμβρίου ήλθαν και τα χρήματα του υπολοίπου 50% της επιδότησης των αγροτών που για τη Ζάκυνθο ήταν 7,6 εκατομμύρια ευρώ. Για το θέμα αυτό ο κ. Τσιριγώτης είπε: «Είναι πολύ σοβαρό το θέμα με τις επιδοτήσεις γιατί ο κόσμος χάρηκε που πήρε τα χρήματα αλλά όταν πήγε στο σπίτι του αναρωτήθηκε αν πρέπει να πληρώσει τη γαλοπούλα των εορτών ή το κράτος για τους φόρους. Δυστυχώς τα χρήματα που ήλθαν στη Ζάκυνθο έφυγαν κατευθείαν για την Εφορία».
Ο Διευθυντής
Στη φετινή παραγωγή λαδιού, αναφέρθηκε μιλώντας στον -Ε- και ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης, ο οποίος σημείωσε πως η ωρίμανση του καρπού καθυστέρησε ενώ και η παραγωγή των δέντρων σε καρπό ήταν μεγάλη.
«Περιμένουμε συνολικά μια μεγαλύτερη παραγωγή. Για την τιμή είχαμε πει πως θα διαμορφωθεί καλύτερα μετά τα Χριστούγεννα και αυτό το διάστημα που περνάμε θα καθοριστεί η τιμή που θα ισχύσει για όλη την περίοδο, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Αναμένουμε μια τιμή βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20%» τόνισε ο κ. Βισβάρδης επαναλαμβάνοντας όμως πως όσο το ελληνικό λάδι δεν αντιμετωπίζεται σαν εθνικό προϊόν και πωλείται χύμα στην Ιταλία για να γίνουν προσμείξεις, τότε η τιμή του δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.
Ο κ. Βισβάρδης τόνισε πως η ΕΑΣΖ έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την τοποθέτηση του προϊόντος στα ράφια, αλλά είναι σημαντικό να καθιερωθεί το προϊόν στην συνείδηση του καταναλωτή.
Σε ότι αφορά την συγκέντρωση λαδιού από την Ένωση ως παρακαταθήκη, ο Διευθυντής της Οργάνωσης ανέφερε πως υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι συνεργασίας με τους παραγωγούς που φέρνουν το λάδι στις αποθήκες της οργάνωσης.
«Ο παραγωγός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή της χρονιάς να μας πει πως θέλει να πουλήσουμε το προϊόν του και εμείς θα το κάνουμε με τις τρέχουσες τιμές. Ο δεύτερος τρόπος είναι το προϊόν να παραμείνει στις δεξαμενές της ΕΑΣΖ μέχρι τέλος του χρόνου και εμείς να το χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε στην τυποποίηση ή όπου αλλού, πληρώνοντας τον παραγωγό την μέση τιμή πώλησης» ανέφερε ο κ. Βισβάρδης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια σημαντική ομάδα παραγωγών που εδώ και χρόνια στηρίζει την Οργάνωση δίνοντας λάδι ως παρακαταθήκη και μακροπρόθεσμα θα έχει σημαντικά οφέλη.